“Δολοφονήθηκε ο Τουργκούτ Οζάλ”

Ημερομηνία: 22/10/2010
  

Ο αδελφός του πρώην προέδρου της Τουρκίας αμφισβητεί τα αίτια θανάτου

Σκάνδαλο ανάλογο του αμερικανικού Γουοτεργκέιτ μπορεί να αποδειχθεί ο θάνατος του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, όπως υποστηρίζει ο αδελφός του, Κορκούτ, σε βιβλίο του που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Τουρκία. Ο Τουργκούτ Οζάλ έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 1993 από καρδιακή προσβολή. Για τις συνθήκες του θανάτου του έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφοροι ισχυρισμοί τόσο από την οικογένειά του όσο και από τρίτους.
“Εάν το γεγονός ερευνηθεί, θα αποδειχτεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο ανάλογο του Γουοτεργκέιτ, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ Νίξον”, αναφέρει ο Κορκούτ Οζάλ στο βιβλίο του, υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός του δολοφονήθηκε από κάποια οργάνωση, τα πλοκάμια τής οποίας φτάνουν μέχρι το προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια. Σε άλλο σημείο επισημαίνει: “Έβαλαν κάποιον στην Τσάνκαγια και τον σκότωσε. Ποιος έδωσε ρεπό στους γιατρούς και στις νοσοκόμες του μεγάρου; Θα πρέπει να ερευνηθεί. Υπάρχει μια μεγάλη οργάνωση, που φτάνει έως το προεδρικό μέγαρο”.
Μάλιστα, ο Κορκούτ Οζάλ κατονομάζει την πολυπλόκαμη οργάνωση Εργκενεκόν ως υπαίτια για τη δολοφονία του αδελφού του, αλλά και του Αντνάν Μεντερές, του τούρκου πρωθυπουργού που καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού το 1961, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου του 1960. Ο Κορκούτ Οζάλ υποστηρίζει ότι ο αδελφός του γνώριζε ποιος σκόπευε να τον δολοφονήσει, μάλιστα του είχε πει το όνομα. “Έπειτα από κάποια χρόνια, πληροφόρησα το Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας για το όνομα (σ.σ. Ερόλ Σιμαβί). Αυτό το όνομα διέρρευσε αργότερα στον Τύπο. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι ο θάνατός του δεν είναι φυσιολογικός. Είναι ξεκάθαρο ότι δηλητηρίασαν τον αδελφό μου”. Ο μεγαλύτερος γιος του Τουργκούτ Οζάλ, Αχμέτ, έχει δηλώσει πως ο πατέρας του δηλητηριάστηκε, ενώ η σύζυγος του εκλιπόντος, Σεμρά, έχει υποστηρίξει ότι ο άνδρας της δεν πέθανε από καρδιακή προσβολή.
  

Related posts:

Comments