Τουρκικό δικαστήριο τιμώρησε με φυλάκιση μητροπολίτη

ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ

22.10.2010
 

  
Την απόφαση σχολιάζει ο εκκλησιαστικός ιστορικός Γιάννης Σιδηράς

 
«Ως κεραυνός εν αιθρία, ήρθε η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται σε 1 χρόνο και 8 μήνες φυλάκιση ο μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος Δανιηλίδης ο οποίος είναι ο ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, με το αιτιολογικό ότι το 2007 προέβη σε επισκευή ενός ιστορικού ναού που υπάρχει από το 1832 και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν είναι άλλος από τον γνωστό ναό τους μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χάλκης» τονίζει ο εκκλησιαστικός ιστορικός Γιάννης Σιδηράς για το θέμα αυτό που προέκυψε.

Είναι γνωστό, μας λέει ο κ. Σιδηράς το όλο θέμα από το 2007, όταν παρακολουθήσαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων, τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς, κατ’ εντολή του υπευθύνου της δασικής υπηρεσίας Χάλκης που ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκιποννήσων να δίνει την εντολή και να κατεδαφίζεται το τμήμα της επισκευής του ιερού ναού που ταυτοχρόνως όμως συμπαρέσυρε και άλλα κομμάτια και τμήματα από τον ιστορικό ναό.

Η όλη διαδικασία υπήρξε νόμιμη από την πλευρά του Πατριαρχείου αλλά επειδή είχε χαρακτηριστεί ως δασική έκταση η συγκεκριμένη περιοχή, θεώρησαν ότι αυτή η επισκευή ήταν αντίθετη σε αυτό τον χαρακτηρισμό της δασικής υπηρεσίας, ψευδώς όμως ανακοινώθηκε και σε επίπεδο δημοσιογραφικό ότι ανοικοδομεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ναό, αυτό είναι αναληθές γιατί ο ναός υπάρχει από το 1832, επί σουλτάνου και επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι επισκευές έγιναν νόμιμα και ταυτοχρόνως αυτή η απόφαση συμπαρέσυρε και έναν Έλληνα ομογενή που είναι μέλος της ελληνικής κοινότητας Πριγκίπου, τον κ. Βασίλη Πορίδη ο οποίος είναι γνωστός για την όλη του δράση υπέρ της διατηρήσεως των Ελληνορθοδόξων μνημείων της μειονότητας. Καταδικάστηκαν επίσης και οι εργολάβοι που έκαναν την επισκευή αλλά στο τέλος και αυτός ο οποίος έδωσε την εντολή για την κατεδάφιση διότι εκ των υστέρων, ο ίδιος ο έπαρχος Πριγκίπου που είναι εκπρόσωπος του τουρκικού κράτους, αναγνωρίζει την ιδιοκτησιακή εξουσία που έχει το Πατριαρχείο στον ναό αφενός και αφετέρου μετά από όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα αποχαρακτήρισε την περιοχή που πιο πριν με απόφαση είχε χαρακτηριστεί ως «δασικός δρυμός».

Άρα όλη αυτή η καταδίκη είναι έωλη;


-Είναι έωλη πιστεύω η καταδίκη, που έχει πενταετή αναστολή, η ποινή φυλάκισης αλλά δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι παρανόμως προέβη σε πολεοδομικές παραβάσεις. Οι επισκευές αφορούν και δικό του ναό που του ανήκει αλλά και επιπλέον όλα έγιναν με την νόμιμη άδεια. Τώρα πληροφορούμαστε ότι από την πλευρά των εκκλησιαστικών αρχών και με εντολή του Πατριαρχείου ζητήθηκε η άδεια από την αρμόδια υπηρεσία διατηρήσεως παλαιών μνημείων της περιοχής και μένει ο δήμος της περιοχής να χορηγήσει την σχετική άδεια. Είναι πρωτοφανές να καταδικάζεται ένας μητροπολίτης σε ποινή φυλάκισης έστω και με αναστολή για κάτι το οποίο ήταν νόμιμο και βλέπουμε ότι υπάρχει μια αντίφαση στην νομική αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά του τουρκικού κράτους και επίπεδο δασικής υπηρεσίας που τη μια στιγμή χαρακτηρίζει ως δασική περιοχή τον χώρο γύρο από την εκκλησία και από την άλλη την αποχαρακτηρίζει. Είναι μια αντινομία και αντίφαση τη στιγμή που βλέπουμε ότι γίνονται πολλά θετικά βήματα από την τουρκική κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ικανοποιούνται εσχάτως και από την άλλη να έχουμε τέτοιου είδους καταδικαστικές αποφάσεις που δεν νομίζω ότι προάγουν την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να δείξει ένα άλλο πρόσωπο» καταλήγει ο κ. Σιδηράς.

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ
 
Comments