Σκοπιανά και ολίγον … Ελληνικά μιλούσε ο Φίλιππος!!!

 Δεν βάζουν μυαλό οι γείτονες

ADB16096E1790C4EFF4E51EEBB137DD2 Σκοπιανά και ολίγον … Ελληνικά μιλούσε ο Φίλιππος!!!

  
30/10/2010 
  
Στο ίδιο έργο θεατές. Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, πως τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, συνεχίζονται οι προκλήσεις που στοχεύουν στην οικειοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

Πρόσφατα  στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, έγιναν τα αποκαλυπτήρια δύο μεγάλων χάλκινων λιονταριών, που σύμφωνα  με τοπικά ΜΜΕ κόστισαν 2.300.000 ευρώ.

Στα τοιχώματα  των βάθρων των δύο αγαλμάτων, τοποθετήθηκαν χάλκινες ανάγλυφες παραστάσεις, από τους ήρωες της λεγόμενης «μακεδονικής» ιστορίας. Ανάμεσά τους και ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιππος η οποίοι παρουσιάζονται να κάθονται αντικριστά, υπό το φως του ήλιου της Βεργίνας.

Ο Φίλιππος, κρατάει στα χέρια του μια επιγραφή στην οποία αναγράφεται η ρήση : «Η δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας» αν και ο ίδιος ήταν απόλυτος μονάρχης.

Η συγκεκριμένη ρήση όπως είναι γραμμένη, προκάλεσε σύγχυση στους Σκοπιανούς, αφού περιλαμβάνει εκτός από σκοπιανά γράμματα (κυριλλικά), λατινικά και ελληνικά! Συγκεκριμένα αναγράφεται «ΔЕМОКРАТИΥАТА Е ОϹНОVА ИА ВΛОВОΔАТА» (αντί : «демократијата е основа на слободата»).

«Το παράξενο είναι ότι μέρος της επιγραφής είναι γραμμένο στα κυριλλικό και ένα άλλο μέρος στο λατινικό και στα ελληνικό αλφάβητο. Για παράδειγμα το γράμμα «д» είναι γραμμένο με το ελληνικό «Δ» (…)   

Στην ερώτηση γιατί τα γράμματα είναι έτσι, από τη γραμματεία του δημάρχου Θεοντόροβιτς, είπαν ότι θα απαντήσουν αύριο» ανέφερε ως σχόλιο ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHATV, συνεχίζοντας : «Εξηγήσεις δεν πήραμε ούτε από τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Γιάννεφ, ο οποίος δούλεψε αυτό το τμήμα του έργου, για τη σημασία των χρησιμοποιουμένων γραμμάτων» καταλήγει το ρεπορτάζ.  

Τελικά τι γλώσσα μιλούσε ο Φίλιππος; Για γέλια ή για κλάματα; 

 
 

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Δολοφόνησαν το παιδί μου επειδή μιλούσε ελληνικά
  2. ΕΠΣΕ: Aπομάκρυνση ευαγγελίου και εικόνων από τα ελληνικά δικαστήρια
  3. Τουρκία: Αρχαία ελληνικά θα “μιλήσει” και πάλι η Πέργαμος
  4. Πολύ “Αρχαίοι Μακεδόνες” και ολίγον “Σλάβοι” οι Σκοπιανοί!
  5. Η καταγωγή των αρχαίων Ελλήνων και πως το DNA αποκαλύπτει ελληνικά μυστικά
Comments