Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Ξενάγηση στο παρελθόν, βγαλµένη από το µέλλον
Τα συστήµατα που συνθέτουν την έκθεση «Μακεδονία: Από τις ψηφίδες στα Ρixels» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι µικρές ή µεγάλες κατασκευές µε ενσωµατωµένα σύνθετα συστήµατα προηγµένης τεχνολογίας που δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες: να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αριστουργηµάτων, να ταξιδέψουν στον χώρο και στον χρόνο και να µάθουν µε απλό και ταυτόχρονα µοντέρνο τρόπο πτυχές της Ιστορίας και της αρχαιολογίας της αρχαίας Μακεδονίας, βιώνοντας µια εικονική πραγµατικότητά της.
Η αλληλεπίδραση ανάµεσα στους επισκέπτες και στις εφαρµογές γίνεται χωρίς χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού. Μέσω των ψηφιακών εφαρµογών δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να κατανοήσει άγνωστες πτυχές της αρχαιότητας, να πληροφορηθεί για πεδία της Ιστορίας και της αρχαιολογίας της Μακεδονίας µε ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο µέσα από νέες τεχνολογίες και παιχνίδια διάχυτης νοηµοσύνης.
«Αυτά τα διαδραστικά συστήµατα αποτελούν διεθνώς πρωτοποριακές εφαρµογές των ερευνητικών αποτελεσµάτων του προγράµµατος διάχυτης νοηµοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από το Ινστιτούτο και οι εφαρµογές τους εξυπηρετούν τον ανθρωπο στην καθηµερινή του ζωή και καθιστούν τα υπολογιστικά συστήµατα φιλικά εργαλεία που ενσωµατώνονται σταδιακά στο περιβάλλον. Οι τεχνολογίες αυτές βρίσκουν εφαρµογή σε πολλούς τοµείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η ψυχαγωγία καθώς και η κοινωνικοοικονοµική εσωµάτωση ανθρώπων µε αναπηρία και ηλικιωµένων» τόνισε µεταξύ άλλων παρουσιάζοντας την έκθεση – εφαρµογή ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΤΕ) Κωνσταντίνος Στεφανίδης. Υπογράµµισε δε την ανάγκη η τεχνογνωσία και η προτάσεις του Ινστιτούτου όχι µόνο να εφαρµοστούν σε µουσεία ή άλλα ιδρύµατα της χώρας αλλά κυρίως να εξαχθούν και εκτός συνόρων καθώς «είµαστε πρωτοπόροι αλλά, αν καθυστερήσουµε, θα έρθουν άλλοι που έπονται και θα µας προλάβουν».
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) είναι ένα από τα επτά ερευνητικά Ινστιτούτα του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), διεξάγει βασική και εφαρµοσµένη έρευνα και διαδραµατίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το ΙΠ-ΙΤΕ βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και απασχολεί περί τα 350 άτοµα. Από το έτος ίδρυσης του, το 1983, είναι διεθνώς ανταγωνιστικό και έχει αριστεύσει σε όλες τις αξιολογήσεις ερευνητικών ινστιτούτων που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Είναι οργανωµένο σε εργαστήρια, καθένα από τα οποία διεξάγει βασική και εφαρµοσµένη έρευνα εστιασµένη σε θεµατικές περιοχές όπως: υπολογιστική ιατρική, βιοπληροφοριακή – υπολογιστική όραση και ροµποτική, αρχιτεκτονική υπολογιστών και συστηµάτων, κατανεµηµένα υπολογιστικά συστήµατα, πληροφοριακά συστήµατα και πολιτισµική πληροφοριακή, αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή, καθολική πρόσβαση και υποστηρικτικές τεχνολογίες, τηλεπικοινωνίες και δίκτυα.
Συνολικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται επτά συστήµατα εφαρµογών, εκ των οποίων τα δύο εντάχθηκαν στη µόνιµη έκθεση για τη Μακεδονία αναλύουν µε ψηφιακό τρόπο και δίνουν αναλυτικές πληροφορίες µε κείµενα αλλά και µε εικόνα υψηλής ανάλυσης για µια αγροικία της αρχαιότητας που ανασκάφηκε προ δεκαετίας περίπου στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης αλλά και για τον «Κρατήρα του Λυδού», του 6ου π.Χ. αιώνα, που εκτίθενται στο µουσείο.
Τα υπόλοιπα πέντε εντυπωσιακά συστήµατα φιλοξενούνται σε ειδικά διαµορφωµένες αίθουσες στο υπόγειο.
Εν αρχή ην ένας απλός χάρτης της Μακεδονίας στο ένα απ αυτά. Τοποθετηµένος σε απλό χαµηλό τραπέζι. Από την οροφή κρέµεται µια απλή (;) κάµερα. Ο επισκέπτης πλησιάζει το τραπέζι, παίρνει από ένα ράφι που βρίσκεται δίπλα του ένα απλό λευκό χαρτόνι-πινακίδα και το τοποθετεί πάνω στο όνοµα της πόλης (λ.χ.
πάνω στο σηµείο όπου βρίσκεται και αναγράφεται η Θεσσαλονίκη, οι Φίλιπποι, η Αιανή, η Βεργίνα). Η κάµερα βλέπει την κίνηση και αµέσως προβάλλει πάνω στην πινακίδα φωτογραφίες, κείµενα, πληροφορίες για την πόλη που επέλεξε ο επισκέπτης. Αν το χαρτί αναποδογυριστεί, οι πληροφορίες προβάλλονται στα αγγλικά. Ηδη προετοιµάζεται και η γαλλική έκδοση του συστήµατος.
Το περιδέξιον και το αγρόκτηµα
Το περιδέξιον βρίσκεται δίπλα από το αριστουργηµατικό έργο, έναν κρατήρα του 6ου π.Χ. αιώνα (τον «Κρατήρα του Λυδού» που εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Θέρµη Θεσσαλονίκης) και τρία εξαιρετικά δείγµατα γλυπτικής της ρωµαϊκής περιόδου που αντλούν θεµατολογία από τον µύθο για το κυνήγι του θηριώδους κάπρου στην Καλυδώνα Αιτωλίας. Το εντυπωσιακό αγγείο µπορεί να περιστραφεί κατά 360 µοίρες, η εικόνα του να µεγεθυνθεί, να προβληθούν όλες οι λεπτοµέρειες της εργασίας του αρχαίου καλλιτέχνη. Το διαδραστικό σύστηµα «Μια µέρα σ ένα αγρόκτηµα» είναι προσαρµοσµένο στη µακέτα αρχαίας αγροικίας της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης. Μετακινώντας µια λευκή πινακίδα πάνω από τη µακέτα προβάλλονται πληροφορίες και για το αγρόκτηµα και για την αγροτική ζωή στην αρχαιότητα.
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS