Αιγυπτιακά αρχαία επιστρέφουν

 

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Δεκαεννέα αντικείμενα προερχόμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών θα επιστραφούν στην Αίγυπτο. Το Mητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στις συλλογές του οποίου ανήκουν επί δεκαετίες, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την κυριότητα του αιγυπτιακού κράτους και την παράνομη εξαγωγή τους. Η ανακοίνωση είχε τον χαρακτήρα κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ του αμερικανικού μουσείου και της αιγυπτιακής κυβέρνησης και η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Τα δύο μέρη εκπροσώπησαν από αμερικανικής πλευράς ο Τόμας Π. Κάμπελ, διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου και από αιγυπτιακής πλευράς, ο Ζάχι Χάουας, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν το 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων από τον Χάουαρντ Κάρτερ και οι ειδικοί εντοπίζουν την προέλευσή τους μετά βεβαιότητος στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο Τ. Π. Κάμπλε δήλωσε πως «η έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Αιγυπτιακής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου έδωσε σημαντικά στοιχεία που μας οδηγεί στο αναμφίβολο συμπέρασμα ότι τα 19 αντικείμενα, που έγιναν τμήμα των συλλογών του Μετροπόλιταν από τη δεκαετία του 1920 ώς τη δεκαετία του 1940, έχουν ως προέλευση τον τάφο του Τουταγχαμών (…) αυτά τα αντικείμενα δεν έπρεπε ποτέ να εγκαταλείψουν το αιγυπτιακό έδαφος και γι’ αυτό θα επιστραφούν στην κυβέρνηση της Αιγύπτου». Ενθουσιώδεις ήταν οι δηλώσεις του Ζάχι Χάουας από αιγυπτιακής πλευράς.

Ανακοινώθηκε ότι τα αντικείμενα θα αποτελέσουν μέρος της έκθεσης για τον Τουταγχαμών στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, όπου θα παραμείνουν έως τον Ιανουάριο του 2011. Ακολούθως, θα επιστρέψουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο, όπου θα εκτίθενται επί εξάμηνο στο πλαίσιο της παρουσίασης των ανανεωμένων αιγυπτιακών συλλογών του Μουσείου. Στην Αίγυπτο θα επιστραφούν τον Ιούνιο του 2011, και θα παρουσιαστούν σε περίοπτη θέση στις αίθουσες για τον Τουταγχαμών στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Οταν ολοκληρωθεί το νέο Μουσείο του Καΐρου, που θα ανοίξει στη Γίζα το 2012, τα 19 αντικείμενα θα αποτελέσουν μέρος της Συλλογής Τουτ και θα εκτίθενται μόνιμα στο μεγάλο μουσείο, που θα είναι το καύχημα της Αιγύπτου.

Τα αντικείμενα, δύο εκ των οποίων είναι υψηλής τέχνης, είχαν σταλεί στο σύνολό τους στις ΗΠΑ έως το 1948, όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο έκλεισε τον οίκο ανασκαφών που συντηρούσε στην Αίγυπτο.

Η αμερικανο-αιγυπτιακή αυτή συμφωνία, που ανακοινώθηκε χθες, εκτιμάται ότι έχει μεγάλη ηθική, νομική και συμβολική σημασία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_11/11/2010_42193811-11-10

Related posts:

Comments