Αρχαίο ναυάγιο με παλιούς «θησαυρούς»

23/11/2010


Σχεδόν άθικτα ανασύρθηκαν είδη πολυτελείας από ναυάγιο εμπορικού πλοίου της Ελληνιστικής εποχής που μετέφερε αντικείμενα αποκλειστικά για εκλεπτυσμένους πελάτες.

Πρόκειται για το αρχαίο ναυάγιο της νήσου Στύρας στο Νότιο Ευβοϊκό το οποίο ερευνήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, φέρνοντας στην επιφάνεια αρχαίους «θησαυρούς» όπως αμφορείς, αγγεία φαγητού και ποτού, λίθινα και μπρούντζινα αντικείμενα, μικρά τμήματα από χάλκινα αγάλματα φυσικού μεγέθους, αλλά και πόδια ανακλίντρου.

Μάλιστα, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως κατά το στάδιο της προκαταρκτικής αρχαιολογικής έρευνας, διασώθηκε τμήμα από το ξύλινο σκαρί του πλοίου που ήταν μισοβυθισμένο μέσα στην άμμο. Πρόκειται για κάτι σπάνιο μιας και η ύλη αυτή είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο νερό.

Το ναυάγιο χρονολογείται από τα τέλη του 2ουή τις αρχές του 1ου αιώνα, βρίσκεται σε βάθος 40-45 μέτρων και είχε εντοπιστεί το 2007 έπειτα από υπόδειξη των δυτών Θ. Στάμου, Ι. Μπάκλη και Μ.Γολιπούρ. Τη διεύθυνση της έρευνας είχε ο καταδυόμενος αρχαιολόγος της Εφορείας κ. Γ. Κουτσουφλάκης, με αναπληρωτές τους Χρ. Παπαδοπούλου και Η.Σπονδύλη, ενώ συμμετείχαν συνολικά 36 καταδυόμενοι ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Ως σκάφος υποστήριξης χρησιμοποιήθηκε το εξειδικευμένο καταδυτικό «Αγιος Γεώργιος», μήκους 20 μέτρων, από την Κρήτη, ενώ η έρευνα προβλέπεται να συνεχιστεί το 2011.

http://www.star.gr/civilization/69714

Comments