Λιοντάρι στο Μεταξουργείο

Ο λέων που είχε ανεγερθεί στο μνήμα μαρτυρά ότι ο ένας τουλάχιστον νεκρός ήταν επιφανής

Ο λέων που είχε ανεγερθεί στο μνήμα μαρτυρά ότι ο ένας τουλάχιστον νεκρός ήταν επιφανής

Το Δημόσιο Σήμα, ένας μνημειακός χώρος της αρχαίας Αθήνας, έρχεται και πάλι στο φως. Τέσσερις ταφές, που ανήκαν σε αυτό το σημαντικό παρόδιο νεκροταφείο, αποκάλυψε σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης στο Μεταξουργείο η αρχαιολόγος Χάρις Στούπα. Η ίδια που είχε ανακαλύψει και το πολυάνδριο των νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, εντοπίζοντας έτσι τον χώρο που όλοι αναζητούσαν επί δύο αιώνες.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται να αναβαθμίσει όλη αυτήν την περιοχή, συνδέοντας τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι μια συνέχιση της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, η οποία θα συζητηθεί σύντομα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σύμφωνα με τη Νικολέττα Βαλάκου, διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι τέσσερις ταφές χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Οι τέσσερις ταφές χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε προχθές ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, καθώς το εύρημα κρίνεται σημαντικό. Η κ. Στούπα και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών, Εφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, έκαναν αναλυτική παρουσίαση. Εντοπίστηκαν τέσσερις θήκες, εκ των οποίων οι τρεις είχαν συληθεί. Χάρη σε κάποια στοιχεία που διέφυγαν της προσοχής των αρχαιοκαπήλων, αλλά και χάρη στην επιτάφιο λήκυθο και στο τέταρτο μνήμα, οι ταφές χρονολογούνται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Τουλάχιστον ο ένας από τους νεκρούς ήταν επιφανής, όπως μαρτυρά ο λέων που είχε ανεγερθεί επί του τάφου. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα μήκους 2 μ. και ύψους 1,5 μ. Ο ένας νεκρός έφερε κακώσεις στο κρανίο.

Το ταφικό συγκρότημα εντοπίστηκε σε παράδρομο του Δημοσίου Σήματος, με πλάτος 3 μ. Διαθέτει ταφικό περίβολο, κάτι που ίσως σημαίνει ταφή οικογένειας (μαζί με τους επιφανείς νεκρούς ήταν δυνατόν να θάβονται και στενοί συγγενείς). Βρέθηκαν, επίσης, τα αναλήμματα της αρχαίας οδού, καθώς και ένα στρώμα καταστροφής από τους Ερουλους.

Η ανασκαφή στο οικόπεδο βαίνει προς το τέλος της. Ισως οι πληροφορίες που πήραν οι επιστήμονες εμπλουτιστούν και άλλο. Σίγουρο είναι πως περισσότερα ευρήματα και συμπεράσματα πρόκειται να συναντήσουν οι αρχαιολόγοι στην οδό Σαλαμίνος. Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η απαλλοτρίωση του διπλανού οικοπέδου από αυτό που φιλοξενεί το πολυάνδριο. Και επειδή βρισκόμαστε ακριβώς έξω από τις πύλες του Κεραμεικού, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, αναμένεται πως οι πληροφορίες θα έχουν μεγάλη αξία.

Η ΣΚΕΥΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΟΣ

Περισσότερο από μισό εκ. ευρώ είναι οι αντικειμενικές τιμές της οικονομικής εφορίας για το εμβαδού 330 μ. οικόπεδο της οδού Μυκάλης. Αυτό δεν εμπόδισε το ΚΑΣ να ομοφωνήσει ως προς την αναγκαιότητα απαλλοτρίωσης. Η κακή κατάσταση της χώρας, ωστόσο, μαζί με το γεγονός πως μεγάλο τμήμα ενός άλλου μνημείου έχει ενσωματωθεί σε υπόγεια πολυκατοικιών, οδήγησαν το συμβούλιο να εγκρίνει την κατάχωση της Σκευοθήκης του Φίλωνος στον Πειραιά. Η Σκευοθήκη του Φίλωνος συγκαταλεγόταν στα πιο θαυμαστά έργα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι διαστάσεις της ήταν 130 x 18 μέτρα. Κτίστηκε από τον Φίλωνα στα μισά περίπου του 4ου αι. π.Χ. Το ΚΑΣ ζήτησε κατάχωση και ανέφερε ότι, σε περίπτωση μελλοντικής οικοδόμησης, το μνημείο θα πρέπει να μπει στο υπόγειο.

  • «Επιτάφιος»
    Στο Δημόσιο Σήμα, που ξεκινούσε από το Δίπυλο του Κεραμεικού και έφτανε μέχρι την Ακαδήμεια, ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο «Επιτάφιο» κατά την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, η οποία έγινε εκεί.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
mina@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=43306949

Related posts:

Comments