Σαν σήμερα. ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1922

Τουταγχαμών: λύθηκε το μυστήριο ή η “κατάρα” του θα εμποδίσει κι αυτή την έρευνα;

Συντάκτης: Όλγα Τάντου
  
Η ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών έγινε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ,  στην  Κοιλάδα των Βασιλέων. Ήταν ο τελευταίος από τους  69 συνολικά τάφους που ανακαλύφθηκαν εκεί και ο μόνος  που δεν είχε συληθεί για αυτό και τα κτερίσματα που βρέθηκαν προκάλεσαν παγκόσμια κατάπληξη!

  Παρόλο που ο Τουταγχαμών δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός όταν βασίλευε, τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο φέρετρο του και στους γύρω χώρους , τον κατέταξαν στην κορυφή του ενδιαφέροντας!

  Το σώμα του ήταν τυλιγμένο με λινά πανιά, ενώ το κεφάλι του καλυπτόταν από μια εντυπωσιακή ολόχρυση μάσκα (στη φωτογραφία κάτω δεξιά) που έμεινε στην ιστορία ως “η μάσκα του Τουταγχαμώνα”.

  Στην ταφική αίθουσα υπήρχε η λάρνακα,  δηλαδή  το χρυσό εσωτερικό φέρετρο του βασιλιά. Το φέρετρο αποτελείται από το μασίφ χρυσό με μήκος 16, πλάτος 10 και ύψος 9 πόδια. Γύρω γύρω υπήρχαν αναπαραστάσεις του βασιλιά με τις θεότητες.

  Στο βίντεο μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του τάφου του.



Η κατάρα του φαραώ!

  Η ανακάλυψη του τάφου του όμως συνοδεύτηκε από τον αιφνιδιαστικό θάνατο αρκετών ανθρώπων οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με τις ανασκαφές. Αποτέλεσμα, να αρχίσει να γίνεται λόγος για την “κατάρα του Φαραώ”. Για δεκαετίες επικράτησε η άποψη πως όποιος ασχολείται με τον Τουταγχαμώνα, παίρνει πάνω του την κατάρα!

  Ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός πως μέχρι και σήμερα είναι δεκάδες τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον Τουταγχαμώνα: από πού καταγόταν, ποιός πραγματικά ήταν, από τι πέθανε, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Τεστ dna σε 16 μούμιες!

  Πριν από λίγες  ημέρες δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης κάποια πρώτα αποτελέσματα ερευνών που με την βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας προσπαθεί να φωτίσει το μυστήριο του Τουταγχαμώνα.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς,  πέθανε το 1.324 π.Χ. σε ηλικία μόλις 19 ετών αφού βασίλευσε επί εννέα συναπτά έτη στην αρχαία Αίγυπτο.  Η νέα έρευνα οφείλεται στον “”τολμηρό” Δρ. Ζάχι Χαουάς ο οποίος είναι γενικός γραμματέας αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο Μουσείο του Καϊρου. Προκειμένου να διαπιστώσει την καταγωγή της οικογένειας του Τουταγχαμών, ο Δρ. Ζάχι Χαουάς επί 18 μήνες έκανε γενετικά τεστ (εξετάσεις Dna) σε 16 μούμιες της 18ης δυναστείας των αρχόντων.

  Ανάμεσά τους η μούμια του Τουταγχαμών αλλά και δύο μουμιοποιημένων εμβρύων που  βρέθηκαν στον ταφικό θάλαμό του και για τα οποία αρκετοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ήταν τα παιδιά του – με τη διαφορά ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν βρει τον τρόπο για να το πιστοποιήσουν – .

Ποιος ήταν ο Φαραώ Τουταγχαμών;

  Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής της έρευνας, το πιο πιθανό είναι ο φαραώ Τουταγχαμών να ήταν ο γιος του φαραώ Ακενατόν, σύζυγος της βασίλισσας Νεφερτίτης, ενώ έχουν βρει από τις αναλύσεις του dna ποια ήταν η μητέρα του.

  Έχουν βρει δηλαδή με ποια μούμια έχει κοινά στοιχεία dna, με τη διαφορά ότι εκείνη δεν έχει αναγνωριστεί σαν πρόσωπο παρά έχει έναν κωδικοποιημένο αριθμό. Ο Δρ. Ζάχι Χαουάς ανέφερε σχετικά με την συγκεκριμένη ανακάλυψη: «Είναι πολύ συναρπαστικό! Θα γνωρίζουμε ποιος ήταν ο βασιλιάς Τουταγχαμών». 

Από τι πέθανε ο Τουταγχαμών;

  Όσον αφορά στις αιτίες του θανάτου του, ο επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζει ότι: «Η πιθανότερη αιτία θανάτου του Τουταγχαμών είναι η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των οστών, σε συνδυασμό με ελονοσία».

  Η ανακάλυψη δίνει τέλος στις εικασίες που ήθελαν λόγω της αναταραχής που υπήρχε στην αρχαία Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο φαραώ Τουταγχαμών να είχε δολοφονηθεί από υπέρμαχους της παλαιάς θρησκείας οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο μέσα στο βασίλειό του.

  Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν καταλήξει μετά από έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν όπου μετά από εξέταση με ακτίνες Χ που έγιναν στη μούμια του είχε αποκαλυφθεί χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Και τότε όμως, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι ότι αυτό το χτύπημα ήταν μοιραίο για τη ζωή του.

  Φυσικά, όλα αυτά ανατρέπονται με την έρευνα του Δρ. Ζάχι Χαουάς, ενώ όλοι ανυπομονούν για τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Αρκεί να προλάβουν…

http://www.pyles.tv/News/arxaiotita-energiakoi-topoi-(1)/Toutaghamon–Lythike-to-mystirio.aspx

Comments