Σχέδιο διάσωσης στα αρχαία «Γουρνιά»

CLOSE WINDOW


Η διάσωση και ανάδειξη της μινωικής πολιτείας στα «Γουρνιά» του Νομού Λασιθίου είναι στα σχέδια της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο που έφερε στο φως το 1901 η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Harriet Bord Hawes.Το έργο διάσωσης – ανάδειξης της μινωικής πολιτείας εντάσσεται, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 35 μήνες, με σκοπό να γίνει ένας σύγχρονος και ελκυστικός για τους επισκέπτες αρχαιολογικός χώρος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου προτείνεται η προστασία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και παρεμβάσεις για:

– Αποκατάσταση, επέκταση, αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου κτιρίου με τη δημιουργία ενιαίου αναψυκτηρίου, κουζίνας, χώρου γραφείου, αρχειοθήκης, πωλητηρίου, αποθήκης και χώρων υγιεινής ανδρών – γυναικών και ατόμων με αναπηρία και με την τοποθέτηση ψυκτών ύδατος.

– Κατασκευή μικρού τετράγωνου υπόστεγου από οπλισμένο σκυρόδεμα με κεραμωτή τετράριχτη στέγη.

– Διαμόρφωση του υπαίθριου και ημιυπαίθριου χώρου δυτικά του κτιρίου με τη δημιουργία νησίδων πρασίνου, φύτευση του περιβάλλοντος χώρου και τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

– Τοποθέτηση μικρών κατευθυντήριων πινακίδων από αλουμίνιο για τη σήμανση της διαδρομής προς το αναψυκτήριο και τους χώρους υγιεινής.

Μανώλης Κοκολάκης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=45430949

Related posts:

Comments