“Μέτωπο” με την κυβέρνηση άνοιξε και η εκκλησία

Ημερομηνία: 21/12/2010

Μετά από πολλά χρόνια η ιεραρχία έσπασε τη σιωπή της με μία παρέμβαση εξόχως πολιτική

Της Λώρας Ιωάννου

“Είμαστε μία χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων – δανειστών μας”, αναφέρει εν… χορώ η ελληνική εκκλησία, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οι μητροπολίτες χθες δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για εκποίηση ναών προκειμένου να βοηθήσουν τους Έλληνες, ενώ προανήγγειλαν ότι θα ανοίξουν τα… παγκάρια στους φτωχούς.
Το εντυπωσιακό στην πρωτοβουλία της ιεράς συνόδου, που έχει την έγκριση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, είναι ότι χτύπησε… εν αιθρία. Εν προκειμένω δεν συντρέχει λόγος ή χειροπιαστή αφορμή, όπως συνέβη στη σφοδρή σύγκρουσης εκκλησίας – πολιτείας το 2000 με αφορμή την προαιρετική καταγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Απόφαση που οδήγησε τότε τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να σηκώσει το λάβαρο της… επαναστάσεως στο Σύνταγμα και να ταρακουνήσει το μέγαρο Μαξίμου και τον παντοδύναμο τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη!
Οι κυβερνώντες ξαφνιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι σε μία μέρα οι ναοί της χώρας γέμισαν από τα τετρασέλιδα φυλλάδια με τίτλο “Προς το λαό”, που φέρουν την υπογραφή της ιεράς συνόδου της εκκλησίας.
Το περιεχόμενό του; Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα πολιτικό μανιφέστο που στόχο έχει να μιλήσει στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Να τις συνεγείρει και να τις κατευθύνει στον δρόμο της αρετής, όπως κάνει κάθε ποιμένας στο ποίμνιό του. Η απόφαση της εκκλησίας να ανακτήσει τον ρόλο που έπαιξε σε παλαιότερες δύσκολες στιγμές του ελληνισμού αλλά και να αποκαταστήσει το γόητρό της από τα σκάνδαλα του παρελθόντος προκαλεί “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση. Κι αν υποθέσουμε ότι οι συνδικαλιστές, οι προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ ή οι πάσης φύσεως συντεχνίες έχουν κάποια ερείσματα στον λαό, η εκκλησία παραμένει ο ισχυρότερος συνδετικός κρίκος με τους πιστούς που αποτελούν την πλειοψηφία. Εξ ου και η έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των πολιτικών συντακτών. “Πολλές δυνάμεις δεν αντιλαμβάνονται τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται. Όσα λέγονται είναι μακριά από την πραγματικότητα, συσκοτίζουν την ανάγκη να γνωρίζουμε τις ευθύνες του καθενός. Το κείμενο ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Το να έχουμε εκκλησία που κατανοεί τα προβλήματα είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να έχουμε και μια εκκλησία που να βλέπει τα προστάγματα των καιρών” δήλωσε ο κ. Πεταλωτής σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η εκκλησία.
Προληπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υποβαθμίσει τον βαρύ χαρακτηρισμό ότι διοικούμαστε από “δυνάμεις κατοχής” ώστε να κλείσει τον… ασκό του Αιόλου που ανοίγει η εκκλησία παροτρύνοντας τους πολίτες να μη φοβούνται αλλά να αντιδράσουν. “Το ‘δυνάμεις κατοχής’ το ακούσαμε και από δήθεν προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν να λέγονται προοδευτικές, ενώ στην ουσία εκφράζουν τη συντήρηση”.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές συνέδεσαν σκοπίμως τον ξυλοδαρμό με το φυλλάδιο της εκκλησίας, ούτως ώστε -αν χρειαστεί- να της “χρεώσουν” τυχόν κοινωνικές αναταραχές. “Όλοι όσοι τόσους μήνες χύνουν δηλητήριο στην κοινωνία μιλώντας π.χ. για ‘χώρα υπό κατοχή’ ας ξανασκεφτούν καλά τι κάνουν, μετά τη άνανδρη επίθεση στον K. Χατζηδάκη. Ο κόσμος, ναι, είναι αγανακτισμένος. Εξοργισμένος. Αλλά η Ελλάδα στέκεται όρθια. Και μπορεί να νικήσει. Κανείς, λοιπόν, δεν δικαιούται να την παρουσιάζει υπό κατοχή. Τελειωμένη. Νεκρή”.
Και για όσους προέβαλαν το επιχείρημα ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν εγκρίνει το κείμενο, πήραν την απάντηση από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Χάρη Κονιδάρη, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε: “Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη σύνοδο και την ιεραρχία”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συγγραφείς του συγκεκριμένου φυλλαδίου είναι οι μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Αντιδράσεις
Τη σκυτάλη από τον Γ. Πεταλωτή πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου λέγοντας: “Η εκκλησία της Ελλάδας πολιτικολογεί ασύστολα. Ξέχασαν και τη ρήση του Χριστού ‘τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ’. Βλέπουμε ότι όλοι μπαίνουν σε έναν λαϊκισμό. Με ενόχλησε γιατί δεν έχουν αρμοδιότητα να ασχοληθούν με αυτά. Ιερά αποστολή τους είναι να διαθέσουν ένα κομμάτι της περιουσίας τους στην υπηρεσία των φτωχών και των αδύναμων και όχι να επικρατούν οι λογικές του Άνθιμου”.
Αντίθετα, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος εμφανίστηκε μάλλον ικανοποιημένος: “Όχι, δεν με ενόχλησε. Η εκκλησία οδηγεί το ποίμνιό της. Λέει τις απόψεις της. Δεν με ενόχλησε. Αν το αποδέχομαι είναι δικό μου θέμα. Δεν με ενοχλούσε και με τον αείμνηστο, τον μακαριστό Χριστόδουλο, και δεν με ενοχλεί και τώρα. Δεν έχω αλλάξει. Ήμουν Έλλην χριστιανός ορθόδοξος, δεν αλλάζω. Επειδή είμαι σχολή Χριστόδουλου μακαριστού, δεν με ενοχλεί”.
Εννοείται ότι το ΚΚΕ αντέδρασε πρώτο και καλύτερο, με δεδομένη την αποστροφή του προς την εκκλησία. Σε ανακοίνωση Τύπου τονίζεται: “Η γραπτή παρέμβαση της ιεραρχίας της εκκλησίας έρχεται να προστεθεί δίπλα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της και αποτελεί προσπάθεια συμβολής στην παραπλάνηση, τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της μόνιμης φτώχειας και ανασφάλειας. Με τις θέσεις της αθωώνει τους κύριους ενόχους για την κρίση και το χρέος: τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους”.

Το μανιφέστο
“Προς το λαό”

Η εκκλησία πονηρά σκεπτόμενη ενήργησε πολύ προσεκτικά. Το κείμενό της περιέχει και μεγάλη δόση αυτοκριτικής, ενώ επιμερίζει τις ευθύνες τόσο στους πολιτικούς όσο και στους πολίτες, ρίχνοντας ωστόσο το βάρος εμφανώς στους εκπροσώπους του λαού.

Για την πολιτική
– “Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε. Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας”.

– “Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων – δανειστών μας. Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια”

– “Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις”.

Ευθύνες πολιτών
– “Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων”, συνεχίζουν τα μέλη της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.

Αυτοκριτική
– “Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δικής μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν”.

Μπροστάρηδες
– “Ο λαός ζητά από τους Ποιμένες μια Εκκλησία με ηρωισμό, με νεύρο και προφητικό λόγο, μια Εκκλησία που δεν φοβάται να αμυνθεί στο πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω και αν η αντίσταση σημαίνει διωγμό και μαρτύριο”.
– “Η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Η Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μας και αυτή είναι η δύναμή μας και η δύναμή της”.
– “Η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να σας στερήσουν την ελπίδα”.
– “Να θυμάστε για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση-εργαλείο που αποβλέπει στον παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμεις που δεν είναι φιλάνθρωπες”.

  
 
Comments
Zanglos says:

Είναι γελοίο η εκκλησία να κάνει πολιτική για να πάρει πόντους, ο μεσαίωνας ετελείωσε οριστικά, διαχωρισμός κράτους εκκλησίας τώρα και οι παπάδες να κρυφτούς στις τρύπες τους.