Έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία ετοιμάζει το Λούβρο

 
 Από τον Οκτώβριο μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο

13 Ιαν. 2011

 H τετράμηνης διάρκειας έκθεση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο Θεσσαλονίκη Έκθεση με 668 εκθέματα από μουσεία της Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το Μουσείο του Λούβρου, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2012.

Η έκθεση, με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η Αρχαία Μακεδονία» (Au Royaume d’Alexandre le Grand – La Macédoine antique) θα γίνει στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι.

«Οι Γάλλοι, και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, γνωρίζουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Ελλάδα, όχι όμως και τη Μακεδονία. Δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μέρος της Ελλάδας ανέκαθεν. Η έκθεση θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουν οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου τον Μέγα Αλέξανδρο, την καταγωγή και τη διαχρονικότητα του μύθου του» ανέφερε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες για την προετοιμασία της έκθεσης, η επιμελήτριά της και διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεσάμπ.

«Η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, η ελληνική ιστορία αποτελεί μέρος και της ιστορίας της Γαλλίας» συμπλήρωσε η Σ.Ντεσάμπ, υπενθυμίζοντας τις πρώτες ανασκαφές που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον Γάλλο αρχαιολόγο, Λεόν Εζέ το 1861.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος και οι συνεργάτες του μάλιστα αλλά και πολλοί Γάλλοι περιηγητές πήραν μαζί τους αρκετά από τα ευρήματα των ανασκαφών τους, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου και θα αποτελέσουν -με αφορμή και ευκαιρία την έκθεση- τη βάση για την επανένωση των συνόλων των αρχαιολογικών ευρημάτων (τα μισά βρίσκονται στη Γαλλία και τα υπόλοιπα -πιθανόν και αταύτιστα στη Μακεδονία).

Τα 668 αρχαιολογικά αντικείμενα, που δανείζουν για τη μεγάλη έκθεση στο Λούβρο, 11 Εφορείες και Μουσεία της Μακεδονίας, επιλέγονται από την Σ.Ντεσάμπ αλλά και τους Έλληνες προϊσταμένους των Μουσείων και των Εφορειών.

Οι μακέτες και τα σχέδια του στησίματος της έκθεσης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η έκθεση θα χωρίζεται στις εξής ενότητες:

  • τα ευρήματα της πρώτης ανασκαφής που έγινε στη Βεργίνα από τον Γάλλο αρχαιολόγο Λεόν Εζέ και την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών στο σύνολο της Μακεδονίας
  • την ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του Χαλκού ως τον 4ο μΧ αιώνα
  • την Κλασική εποχή (από τον Αλέξανδρο τον Α’ ως τον Μέγα Αλέξανδρο)
  • τη Μακεδονία μετά τον Μέγα Αλέξανδρο
  • την κοινωνική και δημόσια ζωή στη Μακεδονία (οπλισμός, σάρισες, γυναικεία κοσμήματα, συμπόσια κά)
  • την παραγωγή της τέχνης στην αρχαία Μακεδονία
  • τη θρησκεία και τον θάνατο (ταφικά έθιμα, κτερίσματα κα)
  • τη ρωμαϊκή Μακεδονία τον 4ο μ.Χ. αιώνα
  • τέλος τον μύθο και την ακτινοβολία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σ’ όλο τον κόσμο της αρχαιότητας

Με το πέρας της έκθεσης στο Λούβρο, τα 668 ευρήματα -εκθέματα των μουσείων της Μακεδονίας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στην Ελλάδα και ειδικά στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης (που θα γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της) σειρά ευρημάτων από ανασκαφές γαλλικών αποστολών στη Μακεδονία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments
Λαμπρος says:

Καλησπερα!Σε αγγλοφωνο το κειμενο υπαρχει?

The_Director says:

Καλησπέρα, υπάρχει αυτό το κείμενο στα Αγγλικά:
http://athens.cafebabel.com/en/post/2011/01/14/Al

Λαμπρος says:

Σε ευχαριστω!

Asklepieion says:

Κάντε μου τη χάρη και διορθώστε επιτέλους το "Au royaume d’Alexandre le Grand -- La Macédoine antique"! Σε όλες τις ελληνικές ιστοσελίδες είναι λάθος γραμμένο.