Έκθεση σπάνιων νομισμάτων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Έκθεση σπάνιων νομισμάτων στο Ίδρυμα Μείζονος  Ελληνισμού.

 

  

 

14-01-11

Σπάνια νομίσματα που γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω στο χρόνο και αντιπροσωπεύουν περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Μικράς Ασίας εκτίθενται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

« Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007, από ένα Γερμανό συλλέκτη που ήθελε να την πουλήσει. Εκτίθεται τώρα ένα κομμάτι της, αλλά σταδιακά θα εκτεθεί ολόκληρη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν θεούς και θεότητες της αρχαιότητας, νύμφες και ήρωες οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή το βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημόσιων κτηρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ακόμα και θέματα από την Ιλιάδα.

Το πιο σπάνιο νόμισμα είναι φτιαγμένο από ήλεκτρο, ένα κράμα αργυρού και χρυσού. «Είναι μεγάλη η αξία του και κόπηκε στη Λυδία ή την Ιωνία στα μέσα του 6ου αιώνα π.χ.», αναφέρει ο Θάνος Σίδερης, προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Τα νομίσματα παρέχουν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, όπως η διεξαγωγή πολεμικών συγκρούσεων, η μετονομασία πόλεων, η κτίση πόλης ή αποικίας, ή σύναψη συμμαχίας μεταξύ πόλεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί για ακόμα οκτώ μήνες και δέχεται και μαθητές

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού απέκτησε το 2007 Συλλογή 13.214 νομισμάτων, από τα οποία τα 11.202 αντιπροσωπεύουν τη γεωγραφική περιοχή της Μικράς Ασίας.

Η Συλλογή βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης και σταδιακά θα εκδοθεί ολόκληρη στη σειρά του SNG, ενώ είναι ήδη διαθέσιμοι οι τόμοι για την Παμφυλία, την Πισιδία-Λυκαονία και την Ισαυρία-Κιλικία.

Η παρούσα ηλεκτρονική έκδοση σκοπεύει να καταστήσει τη Συλλογή προσβάσιμη τόσο στο ευρύ όσο και στο ειδικό κοινό. Ξεκινήσαμε με τα νομίσματα που περιλαμβάνονται στην πρώτη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» και σταδιακά η βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται.

Η Συλλογή Νομισμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού έχει βραβευτεί από την EMC2 Corporation, παγκόσμιο ηγέτη στις λύσεις υποδομών πληροφορικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», που υλοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2010.

 

ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΥΠΟΣ ΟΠΙΣΘΟΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ
Μακεδονία
ΕΚΔΙΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ
Αλέξανδρος Γ’
ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ
Μίλητος
ΒΑΣΙΛΕΥΣ/ΗΓΕΜΟΝΑΣ
Αλέξανδρος Γ’
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Τετράδραχμο
ΜΕΤΑΛΛΟ
Άργυρος
ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ
336-323 π.Χ.
ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΥΠΟΣ
Κεφαλή Ηρακλέους με λεοντή προς δεξιά Στικτός κύκλος.
ΟΠΙΣΘΟΤΥΠΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ένθρονος Ζευς προς αριστερά, με αετό προς δεξιά στο προτεταμένο δεξί χέρι και στο αριστερό σκήπτρο. Στο πεδίο αριστερά, λέων προς αριστερά, με την κεφαλή προς δεξιά, αστέρι και μονόγραμμα, στο πεδίο δεξιά δύο μονογράμματα.
ΒΑΡΟΣ
16.74 γραμμάρια
ΕΞ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΑΡ. ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ
 
FHW-17-DE319
 
ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΥΠΟΣ ΟΠΙΣΘΟΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ
Κομμαγηνή
ΕΚΔΙΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ
Αντίοχος Δ΄ Επιφανής
ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ/ΗΓΕΜΟΝΑΣ
Αντίοχος Δ΄ Επιφανής
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΟ
Χαλκός
ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ
38-72 μ.Χ.
ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΥΠΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ Μ-Ε – ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΕΠΙ, Προτομή Αντιόχου Δ΄ δεξιά με διάδημα. Επισήμανση, άγκυρα, πίσω από το λαιμό. Στικτός κύκλος.
ΟΠΙΣΘΟΤΥΠΟΣ
ΚΟΜΜΑΓ-ΗΝΩΝ, Σκορπιός σε στεφάνι δάφνης. Στικτός κύκλος.
ΒΑΡΟΣ
13.86 γραμμάρια
ΕΞ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΑΡ. ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ
FHW-20-G328
 
 
   
 

Related posts:

Comments