Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945

Αθήνα-Λεύκωμα με τον τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Λιβάνη”

20 Ιανουαρίου 2011

 

 

Λίγες ημέρες μετά από την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων του Διστόμου, μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, της περιόδου 1940-1945, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» θα γίνουν σήμερα δεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται ότι κυκλοφορεί, ήδη, από τις εκδόσεις “Λιβάνη” ένα Λεύκωμα με τον τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945», το οποίο φέρει την υπογραφή του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 και το οποίο προλογίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Όπως αναφέρει στον πρόλογό του,ο Κάρολος Παπούλιας «δεν υπάρχει λέξη που να χωράει τόσο πόνο, μίσος, οδύνη και ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσο η λέξη ‘Ολοκαύτωμα’. Μια λέξη που εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις, τραγωδία, ορφάνια και θάνατο».

Επίσης, τονίζει ότι «τεράστιος είναι ο κατάλογος των ελληνικών χωριών που κάηκαν από τους Ναζί και χιλιάδες τα θύματα – άνδρες, γυναίκες, παιδιά, άμαχοι όλοι- που σφαγιάστηκαν στο όνομα του φρικιαστικότερου παραλογισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, του ναζισμού», προσθέτοντας πως «ήταν η στρατιωτική φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού και απάνθρωπου καθεστώτος, που τιμώρησε έναν κατακτημένο λαό, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί την εθνική και την προσωπική του αξιοπρέπεια».

 

Καταλήγοντας στο κείμενό του ο Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «η φρίκη αυτή θα σημαδέψει δια βίου όλους τους επιζήσαντες και θα χαράξει για πάντα τη φυσιογνωμία του λαού μας» και σημειώνει το χρέος όλων μας «να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της σφαγής. Την κραυγή της απόγνωσης», ως το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα και στον πολιτισμό μας.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2000, με έδρα τη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και αποτελείται από 50 Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας (Δήμους και Κοινότητες) στις περιφέρειες των οποίων υπάρχουν 90 αναγνωρισμένες Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά.

 

Σύμφωνα με το Καταστατικό, στόχος της ίδρυσής του Δικτύου είναι μεταξύ άλλων :

 

– Η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων, με σκοπό τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, της μνήμης του Ελληνικού λαού για τη συνεισφορά του στον αγώνα συντριβής του Ναζισμού και φασισμού και της καταξίωσης των αγωνισθέντων, σφαγιασθέντων, εκτελεσθέντων, διωχθέντων, φυλακισθέντων, μαρτυρησάντων, βασανισθέντων κατοίκων των πόλεων και των χωριών τους κατά τη Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή της περιόδου 1940-1945.

 

– Η προώθηση της αδελφοποιήσης μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή, για την κοινή και αποδοτικότερη διερεύνηση της ιστορίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, καθώς επίσης και τη δημιουργία Δικτύου στο πλαίσιο του ευρύτερου ελληνισμού για τη στήριξη αντιστοίχων σκοπών σε διεθνές επίπεδο.

 

– Η αναζήτηση και διεκδίκηση των εύλογων, δίκαιων και πλήρων ηθικών και υλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες, καθώς και η διεκδίκηση της επιστροφής με κάθε μέσο των λεηλατηθέντων, από τις κατοχικές δυνάμεις, πολιτιστικών θησαυρών.

 

Το ΔΣ του Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 απαρτίζουν οι Δήμαρχοι Καντάνου,Διστόμου,Χορτιάτη, Καλαβρύτων, Νίκαιας, Βιάνου, Ανωγείων, Υπάτης, Αετού, Δοξάτου, Παραμυθιάς, καθώς και ο Πρόεδρος Κοινότητας Κομμένου Άρτας και ο Πρόεδρος Τ.Σ. Δομένικου Δήμου Ποταμιάς. Επίτιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι: ο Πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων κ.Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρώην Δήμαρχος Κοντάνου κ. Λουκάς Κονταδάς, ο πρώην Δήμαρχος Διστόμου κ. Λουκάς Παπαχρήστος.

 

Επίτιμο μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών είναι η πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαβρύτων κ. Γιώτα Κωνσταντοπούλου και πολύτιμος συνεργάτης του Δικτύου ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις κ. Μανώλης Γλέζος.

 

Μαρτυρικές Πόλεις & Χωριά της Ελλάδος 1940 – 1945: ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ,ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ,ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,ΑΕΤΟΣ,ΑΜΙΡΑ,ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ,ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ, ΑΝΩΓΕΙΑ,ΑΡΓΙΝΙΑ,ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ,ΒΑΧΟΣ, ΒΛΑΧΕΡΝΑ, ΒΟΡΙΖΙΑ, ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ, ΒΡΥΣΕΣ ΑΜΑΡΙΟΥ, ΓΔΟΧΙΑ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΑΜΑΣΤΑ, ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ, ΔΙΣΤΟΜΟ, ΔΟΛΙΑΝΗ, ΔΟΜΕΝΙΚΟ, ΔΟΞΑΤΟ, ΔΡΑΚΕΙΑ, ΔΡΑΜΑ, ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ, ΕΛΑΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΕΜΠΑΡΟΣ, ΕΠΤΑΛΟΦΟ, ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑ, ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ, ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ, ΚΑΛΑΜΙ, ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ, ΚΑΛΟΥΤΑΣ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΚΑΝΔΑΝΟΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΕΡΠΙΝΗ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, ΚΟΜΜΕΝΟ, ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ, ΚΟΞΑΡΕ, ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΛΕΧΟΒΟ, ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ, ΛΙΔΩΡΙΚΙ, ΛΙΛΑΙΑ, ΛΟΧΡΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΟ, ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ, ΜΑΝΑΣΣΗΣ, ΜΑΓΑΡΙΚΑΡΙ, ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ, ΜΟΥΡΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ, ΜΥΡΤΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, ΝΕΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ, ΝΙΚΑΙΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΕΥΚΟΣ, ΠΡΟΣΗΛΙΟ, ΠΤΕΡΗ, ΠΥΡΓΟΙ, ΡΙΖΑ, ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ, ΡΟΓΟΙ, ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ, ΣΑΡΧΟΣ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΚΙΝΕ, ΣΟΥΓΙΑ, ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ, ΤΡΙΣΤΕΝΟ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ, ΤΥΜΠΑΚΙ, ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ, ΥΠΑΤΗ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙ, ΧΟΝΔΡΟΣ, ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ, ΧΩΡΙΣΤΗ.

 

Δήμητρα Κατσιμεντέ

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts:

Comments