«ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ»

Ελπίδα Οικονομίδου

05/02/2011
 
Μια θαυμάσια συλλογή αντικειμένων, τουλάχιστον 500 αντικειμένων, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εκτεθεί ξανά εκτός Ελλάδος, θα ταξιδέψει μέχρι την Οξφόρδη  για την πρώτη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις πρόσφατα επεκταθείσες αίθουσες του μουσείου Ashmolean.

Η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο», αποτελεί τους «καρπούς» των πρόσφατων ανασκαφών στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων που βρισκόταν στην παραλιακή Κιλικία και αποτελούσε το λίκνο της βασιλικής δυναστείας και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων.

Τα τεχνουργήματα της έκθεσης είναι αντικείμενα από τον τάφο του πανίσχυρου βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου και του γιου του, Αλέξανδρου Δ΄ και υπέροχα κοσμήματα και στολίδια από τους τάφους διαφόρων βασιλισσών της Μακεδονίας.

Ανάμεσα στα γλυπτά κεφάλια, είναι και ένα πορτρέτο του Φιλίππου Β’, με ένα εντυπωσιακό πρόσωπο γεμάτο ζωή και σπινθηροβόλα μάτια.

«Η Μακεδονία του Φιλίππου Β’, είναι η γενέτειρα και η περίοδος γέννησης της ρεαλιστικής προσωπογραφίας», δήλωσε στη βρετανική «Guardian» η επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια των ανασκαφών στις Αιγές,  Dr Αγγελική Κοτταρίδη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί την άνοιξη στο μουσείο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα από τις 7 Απριλίου μέχρις τις 27 Αυγούστου.

Για να γίνει πιο ζωντανή  η παρουσίαση του υλικού θα επιστρατευτεί η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το βίντεο, το φωτομωσαϊκό και οι τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Παράλληλα με την έκθεση, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα οργανώνει ανοικτό σεμινάριο που θα διαρκέσει ολόκληρο το θερινό εξάμηνο.

 

Related posts:

Comments