1821 και Σκάι
-Αναφέρθηκε η συνάντηση των προεστών στη Βοστίτζα χωρίς να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος του Παπαφλέσα (και το κλίμα που δημιούργησε υπέρ της επαναστάσεως) σε αντίθεση με το ρόλο του Παπαλιών Πατρών Γερμανού που υπερτονίσθηκε.
-Το επεισόδιο ξεκίνησε με αναφορά στο (ανύπαρκτο) περιστατικό της κηρύξεως της επαναστάσεως ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα. Ακολούθως άφησε μετέωρο το τί έγινε με την κήρυξη της επαναστάσεως. Δεν ανέφερε, π.χ. ότι όντως υπήρξε κήρυξη της επαναστάσεως (μία από τις πολλές) στο μοναστήρι μερικές ημέρες πριν. Επίσης δεν ανέφερε ότι όντως την 25η Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους επαναστάτες σε ένα ξύλινο σταυρό στην πόλη της Πάτρας. Αρχικώς αντιμετώπισα αυτή την παράλειψη ως προχειροδουλειά. Βλέποντας τη συνέχεια, νομίζω, ότι είναι ενδεικτικό της ποιότητας της σειράς που αρέσκεται στην εντύπωση κάνοντας προχειροδoυλειεά. Στην κακή εκδοχή θα έλεγα ότι προσπαθεί να υποτιμήσει το ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση
-Σε κάποιο σημείο ακούγεται ο Σαιντ Κλαίρ να λέει ότι στην επανάσταση πήραν μέρος οι Χριστιανοί των Βαλκανίων. Πολύ καλό! Ανεξήγητο, όμως, για ποιό λόγο οι Χριστιανοί των Βαλκανίων –Μολδαβοί και Βλάχοι- δεν συνέδραμαν τον Έλληνα/Ρωμιό Αλέξανδρο Υψηλάντη (και απόγονο των μισητών ηγεμόνων) και πριν τον αφορισμό του από τον Πατριάρχη…
-Συμπερασματικά: το τρίτο επεισόδιο (δεν έχω δει τα άλλα δύο) δεν δικαιολογεί την έκταση της διαφημίσεως και την προβολή που γίνεται από τηλεόραση και ραδιόφωνο σύμφωνα με την οποία η σειρά προσφέρει μία σπάνια και επίκαιρη οπτική στο 1821. Υπάρχουν πολύ καλύτερες και πληρέστερες εργασίες για το 1821.
Υ.Γ, Παρακολούθησα στο διαδίκτυο τη συζήτηση που ακολούθησε την επίμαχη εκπομπή. Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις που έκανα, ετέθησαν από τους ομιλητές και ιδίως από τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Επίσης, ο συντονιστής της εκπομπής Άρης Πορtοσάλτε έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν η επανάσταση περιορίσθηκε μόνον στο Μωριά. Πολύ σωστή παρατήρηση διότι δεν ακούσθηκε τίποτα για τη Ρούμελη, την Κρήτη, το Πήλιο, τη Χαλκιδική και όλες τις περιοχές που κατοικούσαν έλληνες και στις οποίες ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα. Το ερώτημα παραμένει: Γιατί πρέπει για μία τέτοια πολυέξοδη εκπομπή να παρακολουθήσουμε και τη συζήτηση που ακολουθεί για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα;
http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=1079
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
RECENT COMMENTS