Η Μηχανή του Χρόνου – Ο Λήσταρχος Γιαγκούλας

 

Ο Λήσταρχος Γιαγκούλας

 

Προβολή : 11/02/2011

 

Οι ληστείες , οι απαγωγές και οι λυσσαλέες συγκρούσεις του με τα καταδιωκτικά αποσπάσματα. Οι κυνηγοί κεφαλών και η μυθική επικήρυξη των 600 χιλιάδων δραχμών που προσέφερε η κυβέρνηση για την εξόντωση του την δεκαετία του 1920.

Είναι η εποχή που ιδρύθηκε το περίφημο «τάγμα των κυνηγών», με εθελοντές, που είχαν κρατική εξουσιοδότηση να κόβουν κεφάλια ληστών επ’ αμοιβή. Η εκπομπή ταξίδεψε στα λημέρια του Γιαγκούλα, στο χωριό που γεννήθηκε στο Μεταξά Κοζάνης , αλλά και στον Πολύραχο που έδρασε τα πρώτα χρόνια της σύντομης ζωής του.

Απέκτησε ορκισμένους εχθρούς, αλλά αγαπήθηκε με πάθος από φτωχούς χωρικούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τοποθετούν δίπλα στα εικονίσματα των Αγίων την φωτογραφία του. Η πολιτεία τότε προχώρησε σε ένα ακραίο μέσο για την εξόντωσή του. Έστειλε εξορία όσα χωριά θεωρούσε ότι προστάτευαν τον λήσταρχο, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του «Βασιλέα των Ορέων»….

Τα αναγνώσματα της εποχής έδιναν τροφή στη λαϊκή φαντασία που ήθελε το Γιαγκούλα να κάνει ρομαντικά ταξίδια στο Παρίσι και να διατηρεί σχέσεις με γυναίκες της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας.

Η «Μηχανή του χρόνου» ξεχωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει την κοινωνία της εποχής, που έβλεπε κάποιους ληστές ως τιμωρούς της αδικίας και απάντηση στη κατάχρηση εξουσίας από τον στρατό και την αστυνομία.

 

 

ΑΠΟ:http://www.youtube.com/user/FaTsSsOnI

 

Related posts:

Comments