Προχριστιανικοί θεοί στον Σταυρό
Του Ανδρέα Παναγόπουλου
H σταύρωση αποτελεί το αποκορύφωμα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού και ουσιαστικώς το υπέρτατο μάθημά του το συνόψισε ο Αυγουστίνος ως εξής: «Όσα ο Ιησούς εδίδαξε με το Ευαγγέλιο σε τρία χρόνια το ανακεφαλαίωσε πάνω στον Σταυρό σε τρεις ώρες». Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών» μπορεί να ειπωθεί και για τον Σωκράτη και το δικό του. ανθρώπινο και φιλοσοφικό, ύψιστο μάθημα έναντι του θεϊκού και θρησκευτικού του Χριστού.
Είναι γνωστό ότι ο Σταυρός καθιερώθηκε ως λατρευτικό στοιχείο της Χριστιανοσύνης από την ίδια τη Σταύρωση του Χριστού. Ήταν όμως αρχαιότατο σύμβολο (η παράσταση ίσως του ίδιου του ανθρώπινου σώματος σε έκταση) και παγκόσμιο μαζί μόνο με τον κύκλο και το τρίγωνο. Στους αρχαίους Έλληνες ο σταυρός, από τον ‘Ομηρο ήδη, σήμαινε τον όρθιο πάσσαλο, το παλούκι. Το σχήμα του παριστανόταν αρχικά με το όρθιο κεφαλαίο Τ, εξ’ου και τα «σταυρώνω», «σταύρωμα», «σταυρωτός» κλπ. Στη Ρωμαϊκή εποχή το «σταυρώνω» άρχισε να σημαίνει ό,τι και αργότερα, δηλαδή ανασκολοπίζω, προσηλώνω, καρφώνω στον σταυρό. Η σταύρωση έγινε τώρα το πιο συχνό μέσο εκτελέσεως της θανατικής ποινής (δούλοι, Σπάρτακος, Ιησούς κλπ.). Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το ρήμα έλαβε αυτή τη σημασία στον Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη και μετά στον Ευαγγελιστή Ματθαίο (η χειρόγραφη γνησιότητα του οποίου αμφισβητήθηκε πάλι για πολλοστή φορά στην Αγγλία και αλλού τον περασμένο χειμώνα).
Ως κατάληξη του συγκρητισμού Ορφικών και Χριστιανικών (των πρώτων αιώνων) ιδεών μαρτυρείται η σταύρωση του Ορφέα, που συγχέεται και τελικά ταυτίζεται με τον Διόνυσο (όπως άλλωστε και ο Όσιρις). Έχει γίνει πολύ καλή ερευνητική δουλειά, κυρίως από τον Γερμανό R. Ester για τις Ορφικο-Δισνυσιακές μυστηριακά; σκέψεις στη χριστιανική αρχαιότητα και κατόπιν από τον Βρετανού W. Κ. Guthrie (Ο Ορφέας και η ελληνική θρησκεία) και τον Ελβετό Walter Buricert (Αρχαία Ελληνική θρησκεία, Μυστηριακές Λατρείες στην Αρχαιότητα). Οι σκέψεις όλων συγκλίνουν στο ό,τι ο Χριστιανο- Παγανιστικός συγκρητισμός ήρθε ως συνέπεια του Ελληνορωμαϊκού συγκρητισμού.
Οσον αφορά τη μαρτυρούμενη στην τέχνη, σταύρωση του Βακχικού Ορφέα (βλ. εικόνα εδώ), αυτή φαίνεται να αποτελεί μέρος του κρυπτο-παγανιστικού συμβολισμού των πρώτων χριστιανικών αιώνων, ιδιαίτερα σε κτερίσματα και επιτύμβιες επιγραφές, κυρίως στη Μικρά Ασία.
Συγκεκριμένα, το περίαπτov (ή σφραγίδα) της εικόνας, που τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου, μπορεί να είναι προϊόν κάποιας γνωστικής δοξασίας που ευνοούσε την ειρηνική συνύπαρξη και ή την ομαλή διαδοχή. Και όπως ακριβώς ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται συχνά σε Παλαιοχριστιανικά μνημεία με Ορφικο-Λιονυσιακά χαρακτηριστικά, έτσι κι εδώ εμφανίζεται ο Ορφέας-Διόνυσος ως Σταυρωμένος. Μηνίσκος πάνω από το σταυρό, επτά αστέρες και αντεστραμμένη αψίδα ως βάση κάτω από το πόδια του Ορφέα. Πάνω σ’ αυτό το τελευταίο ο Α. Β. Cook (Ζευς: Μελέτη της Αρχαίας θρησκείας) είχε υποστηρίξει στις αρχές του αιώνα ενδιαφέροντα πράγματα.
Οι επτά αστέρες ίσως συμβολίζουν την εβραϊκή επτάφωτη λυχνία και αυτό μπορεί να είναι μια πρόσθετη ένδειξη ότι η αποδοχή του Ορφέα-Διόνυσου από τον πρώιμο Χριστιανισμό ακολούθησε απλώς την προηγηθείσα υιοθεσία της ελληνικής αυτής διφυούς θεότητας από τον Ιουδαϊσμό. Έτσι άρχισε ο κρυπτο-παγανιστικός συμβολισμός, για να μπορέσει να περάσει απαρατήρητος. ‘Οσοι δεν καταλάβαιναν δεν ερεθίζονταν, όσοι καταλάβαιναν δεν ενοχλούνταν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράσταση αυτή του σταυρωμένου Βακχικού Ορφέα είναι παλαιότερη από κάθε σωζόμενη Χριστιανική απεικόνιση της Σταύρωσης, που δεν χρονολογείται νωρίτερα από τον ύστερο πέμπτο αιώνα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει όπ δεν υπήρξα Ο Ιουστίνος ο Μάρτυς, πάντως (2ος αι. μλ) δεν γνωρίζει τίποτε για την απεικόνιση του Ορφέα ως σταυρωμένου. Ο απολογητής αυτός, που διακήρυσσε με απεριόριστη βεβαιότητα «ό,τι είναι αληθινό, είναι δικό μας», υποστηρίζει ότι τις διηγήσεις για τα πάθη του Διονύσου τις εφεύραν «δαίμονες», για ν’ ανταποκρίνονται προς μία προφητεία της Παλαιάς Λιαθήκης (Γεν. 49.10, «ηγούμενος εκ των μηρών αυτού»), ώστε ν’ αμφισβητηθεί ο αληθινός Ιησούς. Αλλά πάντως, συνεχίζει, τη Σταύρωση ποτέ δεν την μιμήθηκαν ούτε την απέδωσαν σε
κανέναν από τους υιούς του Δία, γιατί δεν την κατάλαβαν, αφού όλο το σχετικά λέγονται με σύμβολα (Απολ 1, 54 κ.έ.). Αυτό πάλι δεν σημαίνει, βέβαια, όιι δεν υπήρχε ήδη από τον 2ο αιώνα παράσταση σταυρωμένου Ορφέα – Διονύσου. θα μπορούσε απλώς να μην είχε υποπέσει στην αντίληψη του Μάρτυρος. Η μόνη σωζόμενη πάντως (και εικονιζόμενη εδώ) είναι περίπου δύο αιώνες νεότερή του.
Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και νια τις παραστάσεις του Ορφέα ως Καλού Ποιμένος, που μάλιστα βρέθηκαν σε Χριστιανικές κατακόμβες. Φαίνεται όμως ότι εδώ έχουμε μεταδάνειο: από το Ομηρικό «γκμ- μήν λαών» και τους Ορφικούς *βουκόλους», δανείστηκε η Εβραϊκή (Π Λ.) και Χρισπανική ίΚ.Δ > παράδοση τον τύπο του Καλού Ποιμένος (ψυχών), από όπου το δανείστηκε πάλι (ή απλώς συνέχισε την αρχαία ελληνική παράδοση) η παγανιστική τέχνη των πρώτων αιώνων μ.Χ. Όπως όμως ακούστηκε επανειλημμένα στο Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαίων Πολιτισμών που έγινε στο Πανεπιστήμιο Νανκάι της Κίνας που πρόπερσι, το μοτίβο του καλού ποιμένα πρέπει να είναι πανάρχαιο και παγκόσμιο & Ανατολή και Δύση και να απηχείται όχι τόσο σε επιδράσεις άλλων λαών, αλλά σε δομικές ομοιότητες στην κοινωνία την τέχνη και τη θρησκεία.
Είναι τέλος αξιοπρόσεχτο ότι η αστρολογία και ο Ζωδιακός Κύκλος εμφανίζονται συχνά σε παραστάσεις, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πρώιμο Χριστιανισμό. ‘Οσα π.χ. γράφει στον Πρόλογο της Αστρολογίας του ο Ηφαιστίων από τις (Αιγυπτιακές) Θήβες του 4ου αι. μ.Χ που βγαίνει αυτές τις μέρες από τον γράφοντα το παρόν στις Εκδόσεις « Ομβρος», τα απευθύνει σε κάποιον αξιοσέβαστο και πεπαιδευμένο Αθανάσιο, που μπορεί να είναι και ιεράρχης (ακόμη και ο ίδιος ο Πατριάρχης) και του αφιερώνει το βιβλίο. Σε δώρο εξάλλου που λέγεται ότι έδωσε ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας (590-604) στον Ιρλανδό Αγιο Κολούμπα, που διέδωσε τον Χριστιανισμό σης Βρετανικές νήσους (521-597), όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τις Χρίστιανικές κατακόμβες της Ρώμης, εμφανίζεται ο Ορφέας με τη λύρα του πάνω σε «πυξίδα» από ελαφαντοστούν, πλαισιωμένος με ζώα και άλλες μορφές της αρχαίας μυθολογίας και του Ζωδιακού Κύκλου.
Παλαιότερη και ωραιότερη είναι όμως η εικόνα του Ορφέα-Διόνυσου (με χαρακτηριστικά του Μίθρα ή του Φάνη), πλαισιωμένου από την καλύτερη σωζόμενη αρχαία παράσταση του πλήρους Ζωδιακού Κύκλου του 2ου μ Χ αιώνα σε ανάγλυφο, που τώρα βρίσκεται στη Modena της Ιταλίας.
Οτι όλα τα παραπάνω πάντως για τη σταύρωση (και/ή τον διαμελισμό) του Ορφέα- Διόνυσου δημιουργήθηκαν στην παγανιστική τέχνη των πρώτων Χριστιανικών αιώνων κατ’ επίδραση και μίμηση της Σταύρωσης του Χριστού ενισχύεται και από τη βεβαιωμένη διαπίστωση ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς την επίσημη. τρόπον τινά, Ομηρική-Ελληνική αντίληψη περί της αθανασίας των θεών, αφού για «ανάστασή» τους ούτε σχετικός λόγος γίνεται ούτε παράσταση στην τέχνη φαίνεται να υπήρξε ποτέ.
Ο κ. Ανδρέας Παναγόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πηγή: 23 Απριλίου 1995
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
Κάπως ανακριβής ο τίτλος μας εδώ.
Μερικές ευρεθείσες σχετικές αναρτήσεις κατωτέρω:
http://himaira.blogspot.com/2011/04/blog-post_30.html
http://vagia-gr.blogspot.com/2008/12/blog-post_8671.html
http://kernos.revues.org/469
http://en.wikipedia.org/wiki/Dispute_about_Jesus'_execution_method
Υπαρχει η πιθανοτητα οι επτα αστερες να συμβολιζουν τις 7 πλειαδες!