Καμπανάκι για τα εθνικά από 33 πρώην πρέσβεις
25/2/2011
Δημόσια παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και στον τρόπο με τον οποίο τα χειρίζεται η κυβέρνηση έκαναν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου 33 πρώην πρέσβεις, που για σειρά ετών υπηρετήσαν από διαφορετικά πόστα την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι πρώην πρέσβεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τονίζοντας ότι είναι «προδιαγεγραμμένη η έκβαση της διαπραγμάτευσης εις βάρος εκείνου που δέχεται να συνομιλεί υπό τη συνεχή απειλή του casus belli», καθώς ο απειλούμενος διαπραγματεύεται σαν να έχει ηττηθεί σε πόλεμο και ο «παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται στα μάτια των διεθνών παραγόντων».
Υφαλοκρηπίδα
Οι πρέσβεις τάσσονται εναντίον της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο εφόσον δεν προηγηθεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ προειδοποιούν ότι «η επί μακρόν αποχή εκ μέρους της Ελλάδας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να δώσει λαβή σε παρερμηνείες».
Με την επισήμανση ότι οι διερευνητικές επαφές κινδυνεύουν να εκληφθούν ως διαπραγμάτευση, οι πρώην πρέσβεις τονίζουν ότι δεν μπορεί να «παραμένει μυστικό τόσο το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης όσο και η διαπραγματευτική γραμμή εκκίνησης της ελληνικής πλευράς».
Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρέσβεις: Θ. Στοφορόπουλος, Ι. Μπουρλογιάννης, Ι. Σπέτσιος, Εμ. Μεγαλοκονόμος, Ι. Θωμόγλου, Αχ. Εξαρχος, Σπ. Δοκιανός, Εμ. Γκίκας, Ι. Γεννηματάς, ο τέως προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Κ. Οικονομίδης κ.ά.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=55606957
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
RECENT COMMENTS