Επίσκεψη Νταβούτογλου: Σιγά η πατρίδα κοιμάται…

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ, ΕΙΔΕ, ΑΚΟΥΣΕ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΖΗΣΕ. 

11.03.2011

Ήταν η πιο αποτελεσματική περιοδεία, αν συγκριθεί με άλλες Τούρκων επιτετραμμένων που άφησαν εποχή, όπως των Ακτουνά, Ντ. Μπαϊκάλ, Γιλμάζ κλπ
 
Ρεπορτάζ Mελαχροινή Μαρτίδου
 
 
Μέσα σε ομίχλη, με πολικό κρύο, διανύαμε στροφές ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου δρόμου στα πομακοχώρια της Ξάνθης για να …θαυμάσουμε τις ομορφιές της Θράκης, όπως έλεγε ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  όταν ρωτήθηκε στην Αθήνα για τον σκοπό της επίσκεψής του, αλλά ουσιαστικά για να γευθούμε το παραλήρημα ενός τουρκικού εθνικισμού στο πιο «βαμμένο» χωριό, τον Εχίνο. Εκεί,  νεαρά κορίτσια με τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες και πολύ προσεγμένη εμφάνιση ήρθαν να του χαρίσουν λουλούδια και δώρα, ενώ και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου κατέφθασαν με ανθοδέσμες, λες και υποδεχόταν τον Μεσσία. Δεν υπάρχει στο παρελθόν άλλη τέτοια υποδοχή.

Στο δημαρχείο της Μύκης στρώθηκαν κόκκινα χαλιά για να περάσει ο υψηλός επισκέπτης, ενώ στο μπαλκόνι όπου ήταν το βάθρο απ’ όπου θα μιλούσε ο κ. Νταβούτογλου, υπήρχε ντεκόρ με κόκκινα τούλια και λουλούδια. Τόσο ο προπομπός, όσο και ο δήμαρχος Τσουκάλ Μουσταφά δημιούργησαν όχι μόνο κλίμα εγκαρδιότητας στο κοινό που χειροκροτούσε, συμμετείχε στα διαδραμματιζόμενα, αλλά και δήλωνε την τουρκική του ταυτότητα. Άνθρωποι με κόκκινα φέσια, με δεκάδες φωτογραφικές μηχανές και κινητά αποτύπωναν την κάθε στιγμή του Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε από δεξιά και αριστερά τους ψευτομουφτήδες με τις μεγάλες στολές και τα σαρίκια, σε μια προσπάθεια όλες αυτές τις ημέρες να τους νομιμοποιεί με τον δικό του τρόπο μπροστά στις ελληνικές και τουρκικές κάμερες, που κατέγραφαν αυτήν την περιοδεία.

 

Σε όλα τα ραντεβού του με ελληνικές αρχές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ήταν προκλητικά ασυνεπής και απαράδεκτος, προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει χρόνο στα μειονοτικά στέκια, να δει τοπικούς παράγοντες, να περάσει γραμμές, να στηρίξει τα μέλη της συμβουλευτικής, να αβαντάρει τον βουλευτή Τσετίν Μάντατζη, όπως έκανε αναφέροντάς τον ονομαστικά χθες στον Εχίνο. 

Το σίγουρο  είναι ότι έζησε τις πιο ευτυχισμένες του μέρες στη Θράκη ο Αχμέτ Νταβούτογλου με όσα είδε κι έζησε στην περιοχή μας, όπου του πρόσφεραν τα πάντα ως και  μια τουρκική σημαία να την προσθέσει στη συλλογή του και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Απόλαυσε την ευρωστία, τα νιάτα και τον δυναμισμό της μειονότητας, γνώρισε  την αποθέωση, που σίγουρε δε θα περίμενε να ζήσει σε ελληνικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας όχι μόνο να γελούν τα χείλη του, αλλά να λάμπει ολόκληρος. Ακολουθήσαμε από τον «Χ» αυτό το …ιδιωτικό οδοιπορικό του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, που δεν επέλεξε τυχαία να αναλώσει το σημαντικότερο μερίδιο του ταξιδιού του στην περιοχή μας και θυμηθήκαμε τις προηγούμενες επίσημες επισκέψεις του Γιλμάζ, του Ακτουνά, του Ντενίζ Μπαϊκάλ κι άλλων πρωτοκλασάτων υπουργών της γειτονικής χώρας. Ο Χρόνος βρέθηκε χθες στον Εχίνο, φωτογράφησε, είδε, άκουσε, κατέγραψε, αλλά κυρίως έζησε ένα κλίμα που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια. Ένα κλίμα που κανένας Έλληνας πολιτικός δε θα έχει το προνόμιο να γευθεί, έστω και για κάποιες στιγμές.
 

Πραγματικά, ένοιωσα ντροπή. Γιατί να υπάρχει αυτή η δουλική συμπεριφορά σ’ έναν ξένο πολιτικό επισκέπτη; Είναι ξένος ο Νταβούτογλου και  τον άφησαν ανεξέλεγκτα να αλωνίζει έτσι απροκάλυπτα. Προβληματίστηκα με τον τίτλο του κειμένου, που θα μπορούσε να είχε πολλά δημοσιογραφικά πιασάρικα τσιτάτα. Επέλεξα αυτόν: «Η πατρίδα Κοιμάται», καθώς  η ελληνική διοίκηση ήταν απούσα. Ένα πλήθος χιλίων ατόμων που συγκεντρώθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη βραδινή προσευχή, γυναίκες που είχαν γεμίσει  όλα τα πέριξ του δημαρχείου μπαλκόνια, που χειροκροτούσαν ασταμάτητα και απολάμβαναν αυτό που ζούσαν, μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Μια στάση που δείχνει ότι τελικά αυτό που έλεγε ο υπουργός των εξωτερικών ότι νοιώθει να πατά τα χώματα της Τουρκίας, ότι θέλει κάθε οθωμανικό μνημείο στη χώρα μας να αποκτήσει τη δική του πολιτιστική αξία και προκειμένου  να έχει και το άλλοθι της διακρατικής συνεργασίας  ανέφερε το καλό κλίμα συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ομόλογό του  ελληνικού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, μάλλον ήταν για να μας κλείσει τα μάτια. Αλλά ήθελε να πει και τα έλεγε με τον πιο εύγλωττο κι απροκάλυπτο τρόπο.  Έκανε και προεκλογική καμπάνια για το ΑΚP, αφού οι Δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνοι έχουν συγγενείς που ψηφίζουν στην Τουρκία και επηρεάζουν κι εκεί τα δεδομένα. Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 12 Ιουνίου.


Ο κ. Νταβούτογλου πήρε απίθανα δώρα. Μια μικρή, κόκκινη, τουρκική σημαία για τη συλλογή του, ένα ζευγάρι τσουράπια από τον Εχίνο κι ένα κόκκινο υφαντό και δεξάδες άλλα μικροπράγματα. Ο ίδιος ζούσε διθυραμβικές στιγμές τις απολάμβανε, έχοντας στο πλευρό και τη γυναίκα του. Έτσι πήγε παντού, στην ΤΕΞ, στην ψευτομουφτεία Ξάνθης, αφού προηγουμέhνως είχε συνεργασία με όλο το δημοτικό συμβούλιο Μύκης. Όλοι οι παράγοντες της μειονότητας, οι νυν, πρώην και τέως, αλλά και όσοι φερέλπιδες θέλουν να μπουν στην πολιτική σκηνή, ήταν εκεί και στριμωχνόταν για να δουν και να χαιρετήσουν από κοντά τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρείται από τα ισχυρά χαρτιά της τουρκικής διπλωματίας. Με τα καλά τους, τα ακριβά αυτοκίνητα, τα κουστούμια και πολλοί ντόπιοι κονδυλοφόροι της μειονότητας που ήταν στα μέσα και στα έξω.


Φυσικά, από την υποδοχή του δεν έλειψε και το έθιμο της θυσίας μιας προβατίνας, με το αίμα της οποίας συμβολικά γίνεται το καλωσόρισμα.

Εκεί, στο φωταγωγημένο τέμενος του Εχίνου, όπου η μόνη ένδειξη ότι είμαστε σε ελληνικό έδαφος ήταν η εμφάνιση κάποιων τροχονόμων και των περιπολικών που συνόδευαν τη μεγάλη πομπή της ιδιωτικής- κατά τα άλλα- επίσκεψης του Νταβούτογλου.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=65997

Related posts:

Comments