Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ - Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/3/2011
 

Το όνομα από μόνο του δεν είναι το πρόβλημα αλλά τα αλυτρωτικά σχέδια και η προπαγάνδα των Σκοπιανών που ενσπείρουν ανησυχία. Αυτό τόνισε από τον Καναδά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας στην 47η χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ «Ο Εύξεινος Πόντος», στο Chateau Royal στο Μόντρεαλ. «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι στους αιώνες των αιώνων ΕΛΛΑΔΑ, η καρδιά και ο προμαχώνας του Ελληνισμού, το λίκνο και η ασπίδα του. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή» συμπλήρωσε.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Ψωμιάδης συμμετείχε στη γιορτή του ποντιακού συλλόγου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τον δημοφιλή Πόντιο ηθοποιό – τραγουδιστή Παύλο Κοντογιαννίδη. Το ίδιο βράδυ, ο Π. Ψωμιάδης μαζί με τον Κ. Καραπαναγιωτίδη, έδωσαν το παρών και στους χορούς των Κρητών, των Αρκαδίων, των Θεσσαλών και των Δωδεκανησίων.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Μόντρεαλ, ο κ. Ψωμιάδης έδωσε συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, συναντήθηκε με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Θάνο Καλφόπουλο, με το Δήμαρχο του Μόντρεαλ Gerald Tremblay ενώ επισκέφθηκε και την ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ, «μία από τις καλύτερες στον κόσμο, που επιτελεί ένα τεράστιο έργο για την Ελλάδα και την ομογένεια».

Την Κυριακή, ο κ. Ψωμιάδης παραβρέθηκε στην πρώτη συνάντηση μαθητών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών ομογενειακών σχολείων που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ εξαίροντας την προσπάθεια που καταβάλλουν τα ελληνικά σχολεία των αποδήμων σε όλον τον κόσμο.

Στις ομιλίες τους, τόσο ο κ. Ψωμιάδης όσο και ο κ. Καραπαναγιωτίδης μίλησαν εθνικά, αναφέρθηκαν στη δύναμη της ομογένειας, στη ζωντάνια του ποντιακού ελληνισμού και στη σχέση της μητέρας πατρίδας με τους απόδημους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά των Αποδήμων ζητώντας «για μια ακόμη φορά συγνώμη, για όλα όσα η Ελλάδα δεν έχει κάνει τόσα χρόνια για σας». «Η Ελλάδα ξεκινά από την Ομογένεια που τόσο έχει ξεχαστεί από όλες τις κυβερνήσεις» είπε. Προέτρεψε δε τους ομογενείς μας να μείνουν κοντά στα σχολεία και στις εκκλησίες για να κρατηθεί όρθιος ο ελληνισμός τις επόμενες δεκαετίες.

«Ενωμένοι στην Ελλάδα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα» είπε αναφερόμενος στην κρίση που περνά ο τόπος. «Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται παγιδευμένη στη χειρότερη οικονομική, κοινωνική, πνευματική και εθνική κρίση της ιστορίας της, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πλήρη αστάθεια, καλούμαστε να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας, για να πετύχουμε αυτό που σήμερα φαίνεται σε πολλούς ανέφικτο και ίσως ουτοπικό: να ξαναφέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στον ελληνικό λαό. Οι ίδιοι οι Έλληνες, οι Έλληνες της Οικουμένης, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα!» τόνισε.

Μιλώντας για τον απανταχού ποντιακό ελληνισμό τόνισε ότι

«Οι αρχές μας, οι αρχές του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, την υπερηφάνειά μας, τον πατριωτισμό μας, την πίστη μας, τη θρησκεία μας». «Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας. Μόνο ενωμένοι, μακριά από πάθη και εγωισμούς, μπορούμε να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της μνήμης» κατέληξε.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9705337

Related posts:

Comments