Οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” αναγνώρισαν τα Σκόπια ως …”Μακεδονία”…

Ακολουθεί δημοσίευμα από τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Χρόνος και στην συνέχεια απάντηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

ΤΟ ΥΠΕΞ ΖΗΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Τα έντυπα τυπώθηκαν στην Ισπανία
16.03.2011
Φυλλάδια για το έργο που επιτελούν στον κόσμο, τα οποία έχουν παγκόσμιο χάρτη, όπου τα Σκόπια, εμφανίζονται ως… «Μακεδονία», κυκλοφόρησαν και διανέμουν σε σπίτια, ανά την Ελλάδα, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα»…

Σε τηλεφωνική διαμαρτυρία πολίτου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα απάντησαν ότι το φυλλάδιο τυπώθηκε στην Ισπανία, χρησιμοποιώντας τον επίσημο χάρτη του ΟΗΕ. Σε παρατήρηση ότι το ελληνικό σκέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα δεν έπρεπε να δεχθεί να παραλάβει τα έντυπα, η απάντηση ήταν ότι… αυτός είναι ο χάρτης, που δέχεται ο ΟΗΕ.

Μετά την ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, το υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με το ελληνικό σκέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα ζητώντας διευκρινίσεις.
Κοροϊδία χωρίς σύνορα
Η απίστευτη απάντηση που έδωσαν ήταν ότι το φυλλάδιο διανεμήθηκε μόνο σε… χορηγούς της ΜΚΟ. Διευκρίνισαν επίσης στο υπουργείο ότι για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, δέχθηκαν ως πιο συμφέρουσα την προσφορά ισπανικής εταιρίας για την εκτύπωση του ενημερωτικού υλικού.

Η ισπανική εταιρία βρήκε έναν χάρτη (όλως τυχαίως…) όπου τα Σκόπια εμφανίζονται ως «Μακεδονία» , όμως όπως ομολογούν η εσφαλμένη αναγραφή της ονομασίας των Σκοπίων (σε Macedonia) «διέλαθε» της προσοχής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Όπως πχ, πουθενά στην Ελλάδα δεν βρήκαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (στην κοροϊδία) καλύτερη προσφορά για την εκτύπωση του ενημερωτικού τους υλικού; Έκαναν δηλαδή πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και κατέληξαν στην Ισπανία;
Και μάλιστα σε μια εποχή που η κρίση μαστίζει την Ελλάδα; Δεν έκριναν οι ανθρωπιστές Γιατροί χωρίς Σύνορα – οι οποίοι καίγονται και τρέχουν να συμπαρασταθούν στους λαθρομετανάστες Αφγανούς της Πάτρας - ότι έστω αυτή τη δουλειά θα έπρεπε ίσως να την δώσουν σε μια ελληνική επιχείρηση, από τα τσουβάλια με τα εκατομμύρια που εισπράττουν ως επιχορήγηση από το ελληνικό δημόσιο;

Υπήρχε περίπτωση ο χάρτης όπου τα Σκόπια θα εμφανίζονταν ως «Μακεδονία» να περνούσε στην εκτύπωση αν το έργο αναλάμβανε ελληνική επιχείρηση; Πόσο ειλικρινείς είναι οι Γιατροί χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, όταν απαντούν στο υπουργείο ότι το λάθος έγινε από τους Ισπανούς; Πόσο ειλικρινείς είναι οι Γιατροί χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα όταν απαντούν ότι δεν το πρόσεξαν, αλλά όταν το είδαν απέσυραν το υλικό; Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν ότι όταν απευθύνονται στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν να κάνουν με ηλιθίους και να δίνουν τέτοιου είδους απαντήσεις…

Διότι δεν είναι τόσο ειλικρινείς όσο θέλουν να εμφανίζονται… Η κεντρική διοίκηση των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Ελβετία, όπως μπορεί να δει κανείς έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία», σε χάρτες που εμφανίζει στην επίσημη ιστοσελίδα της…
Έχουν διαμαρτυρηθεί στην κεντρική διοίκηση των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Ελβετία για το «λάθος»; Κάλεσαν έστω την κεντρική διοίκηση να διορθώσει την επικοινωνία της με τον έξω κόσμο;

Μάνος Μεϊμαράκης

—————————————————————————-

H Απάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή τη αναδημοσίευση από το ιστολόγιο σας του παραπάνω άρθρου, με λύπη μας διαπιστώσαμε την από μέρους σας παράνομη χρήση του σήματος της οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δια της οποίας θίγεται η αποκλειστική εξουσία της οργάνωσης στο σήμα της. Έτι περαιτέρω, το ως άνω σήμα μας αποτυπώνεται σε χάρτη, ο οποίος παραπλανητικώς εμφαίνεται να έχει διακινηθεί από την οργάνωσή μας. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης δεν έχει καμία σχέση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, καθώς ουδέποτε εκτυπώθηκε ή διακινήθηκε από ή για λογαριασμό της οργάνωσής μας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια συσχέτισης του εν λόγω χάρτη με την οργάνωσή μας αποτελεί κατάφωρη προσβολή του ονόματος και της φήμης μας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε την από μέρους σας παράλειψη και άρση της ως άνω προσβολής καθώς και την ανασκευή του εν λόγω δημοσιεύματος, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Άλλως, σας δηλώνουμε ότι η οργάνωση δύναται να κινηθεί νομικά, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της.

Προς άρση των όποιων αμφιβολιών σε σχέση με τον παγκόσμιο χάρτη, που συμπεριλαμβανόταν σε έντυπο ενημερωτικό υλικό των ΓΧΣ, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι η οργάνωσή μας, βάσει των καταστατικών αρχών της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της αμεροληψίας, απέχει από οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα προγράμματα και τις δράσεις μας σε πολλές γωνιές του πλανήτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν τακτικά την ελληνική κοινωνία με πληροφοριακό υλικό. Επειδή διαχειριζόμαστε τα έσοδά μας με τρόπο όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τα ιατρικά προγράμματά μας και προσπαθούμε να διατηρούμε μειωμένο το κόστος ανεύρεσης πόρων και τα διοικητικά έξοδα -ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης- δεχθήκαμε ως χορηγία από συγκεκριμένη εταιρία την δωρεάν εκτύπωση πληροφοριακού υλικού για κάποια από τα προγράμματα μας πάνω σε ένα παγκόσμιο χάρτη και τη δωρεάν αποστολή τους σε συγκεκριμένο αριθμό παραληπτών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, και ακριβώς επειδή δεν έχουμε καμία πολιτική πρόθεση ή κατεύθυνση, η προσοχή μας επικεντρώθηκε στις πληροφορίες για τις αποστολές μας και όχι στο καθαρά συμπληρωματικό υλικό εποπτικού απλώς χαρακτήρα, όπως ήταν ο χάρτης. Ως εκ τούτου, δεν εντοπίσαμε έγκαιρα τον τρόπο με τον οποίο αναγραφόταν το όνομα της γειτονικής χώρας. Λυπούμαστε πραγματικά για τα όποια αρνητικά συναισθήματα ή παρερμηνείες προκάλεσε το γεγονός αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι με την ανακοίνωση αυτή –κυρίως όμως με την ιστορία και τη δράση μας- αίρεται κάθε σκιά αμφιβολίας ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα,
Ελληνικό Τμήμα

msfgreece@gmail.com
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

http://www.msf.gr/

Σχόλιο από το Blog: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ευθύνη να ελέγχουν το υλικό που εκτυπώνουν.


Related posts:

Comments
antonios papadopoulos says:

Dear Doctors without borders,

You certainly offered a lot to the needy,but you need to offer a lot to the truth.
You should use only maps that depict the FYROM as FYROM.
That is all we want from you.

Eliconis Peropoulos says:

Η Σεβαστη και Αξιολογη Οργανωση σας η οποια εχει βραβευθει και με το βραβειο «Nobel», οφειλει να τηρη τις βασικες αρχες και ηθικες προυποθεσεις του Καταστατικου σας, που ισχυει απο το 1971. Να διατηρειτε ουδετε ροτητα, αυτο σεβασμο, και να μη επηρεαζεσθε η συνεργαζεσθε ,με διαφορους Πολιτικους φορεις, και Κυριως εχθρους της Ελλαδος.

Ειναι δε επιτακτικη η αναγκη για εσας και ηθικη η υποχρεωσις να υποστηριζετε τις δικαιες θεσεις της Πατριδος σας και οχι τον αλυτρωτισμο των Σκοπιων.

Οι προγονοι σας το ζητουν, η Ιστορια το απαιτει!!

ΕΛΕΝΗ says:

Χαίρομαι πού οἱ Παμμακεδονικές ὀργανώσεις, ἀντέδρασαν ἂμεσα !
Νά φροντίσουμε ὅλοι ὅσοι ΔΕΝ ἔχουμε συνυπογράψει τήν ψηφοφορία πού διεξάγεται στό διαδίκτυο ἀπό τίς Παμμακεδονικές νά τήν στηρίξουμε μέ τήν ὑπογραφή μας !
Τό θέμα εἶναι σέ ἰδιαίτερα κρίσιμη καμπή καί δέν πρέπει νά ἀφήσουμε οὒτε μία εὐκαιρία νά πάει χαμένη ! ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ !
http://www.macedoniaontheweb.eu/el/petition-gr
τοὐλάχιστον οἰ Παμμακεδονικές ὀργανώσεις ἔχουν ἀποδείξει στό πέρασμα τοῦ χρόνου, καί τήν ἀποτελεσματικότητά τους καί τήν συνέπειά τους !!!

Β.Β says:

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την απειλητική επιστολή της οργάνωσης “Γιατροί χωρίς Σύνορα” έναντι του παρόντος ιστολογίου, που έχει προσφέρει όσο ελάχιστα στην ενημέρωση του κοινού για κάθε πτυχή του μακεδονικού θέματος.
Θεωρώ την κίνηση αυτή της οργάνωσης “Γιατροί χωρίς Σύνορα”, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!Δεν μετανιώνω για την στήριξη που έχω παράσχει στο παρελθόν στην οργάνωση αυτή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί από δω και στο εξής.Οι συντάκτες της επιστολής που έλαβε το ιστολόγιο, μπορούν να είναι περήφανοι για τους εαυτούς τους.Είναι πραγματικά κατόρθωμα να προκαλεί κανείς με τα γραφόμενά του μέσα σε μόλις τέσσερις παραγράφους ΤΟΣΟ “αρνητικά συναισθήματα”.

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά says:

http://history-of-macedonia.com/wordpress/2011/03/25/epistoli-diamartyrias-pammakedonikis-pros-doctors-without-borders-msf/

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Επικοινωνία:
Nina Gatzoulis
President of the Committee of World Pan-Macedonian Associations
Email: ninagatz@comcast.net
Τηλ: 603-742-0466
Φαξ: 603- 617-2977
25 Μαρτίου, 2011
Médecins Sans Frontières
Rue de Lausanne 78
CP 116 -1211
Geneva 21
Switzerland

Αγαπητή κυρία/κύριε,
Εμείς, τα μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες ελληνικές οργανώσεις εκπροσωπώντας εκατομμύρια Μακεδόνων (Έλληνες από τη διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, οι οποίοι εθνολογικά και γλωσσικά είναι Έλληνες και υπερήφανοι για την Μακεδονική πολιτιστική τους ταυτότητα για χιλιετίες), η οποία συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό γιατρών, γράφουμε για να σας επιστήσουμε την προσοχή στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε χάρτες που περιγράφουν έτσι τη γείτονα χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Οι εν λόγω χάρτες προήρθαν από την αξιότιμη οργάνωσή σας. Οι χάρτες έχουν βρεθεί σε φυλλάδια και δωρεάν υλικό που χρησιμοποιούνται από την οργάνωσή σας για συγκέντρωση χρηματοδοτών, ακόμη και στην Ελλάδα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι μία από τις πιο αλτρουιστικές οργανώσεις στον κόσμο και αναδεικνύει την πραγματική φύση της ιατρικής. Η σεβαστή οργάνωσή σας έχει βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ και πολλοί γιατροί εκ των μελών μας είναι υπερήφανοι που σας αποκαλούν συναδέλφους τους. Ωστόσο, η οργάνωσή σας θα πρέπει να τηρεί το δόγμα της αμεροληψίας, ουδετερότητας και να λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικές ατζέντες. Αποκαλώντας «Μακεδονία» τη βόρεια γείτονα της Ελλάδας στους χάρτες που εξέδωσε η οργάνωσή σας δεν είναι αμερόληπτη πράξη και για εμάς τους Μακεδόνες είναι προσβλητική. Το καταστατικό σας ισχύει από το 1971 και αποσαφηνίζει τα εξής:
«Ο Γιατροί Χωρίς Σύνορα ακολουθούν ουδετερότητα και αμεροληψία στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής [και]…και αναλαμβάνουν να τηρήσουν τον επαγγελματικό κώδικα ηθικής και να διατηρήσουν την πλήρη ανεξαρτησία τους από κάθε πολιτική, οικονομική, ή θρησκευτική δύναμη.»

Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα και η γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) διαφωνούν για τ΄ όνομα της καινούργιας αυτής χώρας η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία το 1991. Η Ελλάδα διαφωνεί με τους όρους «Μακεδονία/Μακεδονικός-ή-ό» οι οποίοι οικειοποιούνται από την ΠΓΔΜ. Οι Έλληνες θεωρούν πως η χρήση των όρων αυτών από μια χώρα και πολιτισμό μη ελληνικό είναι επιθετική προς την Μακεδονική πολιτιστική ταυτότητα, όνομα και ιστορία, τα οποία είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ελληνισμού και του ανήκουν για πάνω από 2.500 χρόνια. Κατά συνέπεια, και κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, η Αθήνα και τα Σκόπια

διαπραγματεύονται για 20 χρόνια τώρα για να βρουν μια διέξοδο απ’ αυτό το αδιέξοδο. Το 1995 αμφότερες οι χώρες υπέγραψαν κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ την Προσωρινή Συμφωνία με την οποία η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία εντάχθηκε στον ΟΗΕ με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα «ΠΓΔΜ». Έως ότου επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία μεταξύ τους, το όνομα αυτής της χώρας είναι «ΠΓΔΜ».
Επιπλέον, κάθε χώρα πρέπει να απόσχει από αρνητικές ενέργειες και γλώσσα που μπορούν να εμποδίσουν μια αμοιβαία αποδεκτή κατάληξη αυτής της πολιτικής σύγκρουσης.

Χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία» ή «Republika Makedonija – Δημοκρατία της Μακεδονίας» εσφαλμένα ή απρόσεχτα στους χάρτες των ΓΧΣ (ειδικά χάρτες που χρησιμοποιούνται για συλλογή χρηματοδοτών), η οργάνωσή σας φαίνεται να είναι προκατειλημμένη έναντι της μιας πλευράς σε μια προσβλητική για την Ελλάδα σύγκρουση και αντιτίθεται με την απόφαση του ΟΗΕ στο θέμα αυτό. Σας υπενθυμίζουμε ξανά το καταστατικό σας και σας παρακαλούμε να διορθώσετε τους χάρτες που χρησιμοποιεί η οργάνωσή σας έτσι ώστε να απεικονίζουν τον διεθνώς αποδεκτό και επικυρωμένο από τον ΟΗΕ όρο «ΠΓΔΜ» για τη γειτονική χώρα. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, προσβάλλοντας τους Έλληνες παγκοσμίως ενώ ψάχνετε για δωρητές, η χρήση τέτοιων χαρτών είναι ασεβής.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας. Αναμένουμε απάντησή σας σχετικά με αυτήν την υπόθεση, και για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σας, σας παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας χωρίς καμιά επιφύλαξη.

Ειλικρινά,
Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου-Νίνα Γκατζούλη
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

Κοινοποίηση: Ελληνικό Κοινοβούλιο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΔΑΝΑΗ says:

ΚΥΡΙΟΙ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΕΠΙΤΑΓΗ) ΣΑ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑ ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ ΠΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΚΛΕΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΣΑΣ ΧΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ , Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΤΕ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ? ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΑΣ? ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΛΑΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ελευθέριος Ιακωβίδης says:

1. “απέχει από οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση. ”
Μα τι λέτε καλέ; Είναι “πολιτική τοποθέτηση” να ζητά κανείς να αναγράφεται η fyrom ως fyrom ?

2. Αν ο χάρτης έδινε κατά λάθος, τη fyrom στην Ελλάδα και δεν υπήρχε καν ένδειξη “fyrom” ή “Μακεδονία”, θα οργιζόσασταν, θα μιλούσατε για εθνικοπατριωτισμός, για έξαλλους εθνικιστές που έκαναν σαμποτάζ κ.λ.π.
Αν το λάθος ήταν σε βάρος της Τουρκίας, θα σπεύδατε να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων το χάρτη, έτσι δεν είναι;

3. Με θλίψη παρατηρώ, η ευαισθησία που δείχνετε για την “παράνομη χρήση του σήματος σας” να μην υπάρχει ούτε στο ελάχιστο για την παράνομη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια, την οποία και διαφημίζετε μέσα από έντυπο που στείλατε.
AYTO TA ΛΕΕΙ ΟΛΑ

Υ.Γ. Αντί να φροντίζετε να είστε “Χωρίς Σύνορα”, μήπως κάποια στιγμή να γίνεται και “χωρίς εξαρτήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ”;

Μάρω says:

Ὄχι. Δέν αἴρεται κάθε σκιά ἀμφιβολίας ὤς πρός τίς εἰλικρινεῖς προθέσεις σας. Ἡ ἱστορία καί ἡ δρᾶσις σας ἄλλα δείχνουν. Ὅσο ἐξαρτᾶται ἀπό μένα θά φροντίσω νά μή ξαναπάρετε φρᾶγκο. Συνεχῖστε νά ὑποστηρίζετε τούς ξένους (Σκοπιανούς, λάθρομετανάστες…..). Ξενόδουλοι! Αἴσχος! Ἀνθέλληνες!

Ειρήνη Θεσσαλονίκη says:

Προς το Ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

Με θλίψη παρατηρώ, η ευαισθησία που δείχνετε για την “παράνομη χρήση του σήματος σας” να μην υπάρχει ούτε στο ελάχιστο για την παράνομη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια, την οποία και διαφημίζετε μέσα από έντυπο που στείλατε.

“Προσβολή του ονόματος και της φήμης σας” έχετε διαπράξει οι ίδιοι και όχι οι άλλοι. Μην ψάχνετε αλλού ενόχους για τα δικά σας σφάλματα. Αν έχετε τέτοια ευαισθησία για το “όνομα και την φήμη σας”, ας δείχνατε την στοιχειώδη προσοχή ΠΡΙΝ στείλετε το “πληροφοριακό υλικό”.

Αντί να απειλείτε bloggers για τις δικές σας γκάφες και να πέφτετε ακόμα περισσότερο στα μάτια του κόσμου, ξοδέψτε την ενέργεια σας για να αποσύρετε τους χάρτες.

Κρίμα γιατί η απάντηση σας με απογοήτευσε βαθύτατα όπως νομίζω και πολλούς άλλους αναγνώστες.

Ellinas says:

Δύο λέξεις προς το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

Nτροπή σας!

ΕΛΕΝΗ says:

Αὐτή εἶναι ὅλη κι ὅλη ἡ δρᾶσι σας στήν Ἑλλάδα !!!!
Ἀπό ὅλο τόν ἑλληνικό πληθυσμό πού μαστίζεται ἀπό τήν φτώχεια, ἀπό ἀνθρώπους πού δέν ἔχουν οὒτε τήν ἐλάχιστη ἰατροφαρμακευτική περίθαλψη, ἡ ΜΟΝΗ ΔΡΑΣΙ πού ἐσεῖς ἔχετε ἐπιλέξει (δέν σᾶς τήν ἔχει ἐπιβάλλει κανείς) εἶναι νά στηρίξετε ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !!! Μπρᾶβο σας βρέ !!
Νά μαζεύετε χρήματα ἀπό μᾶς … γιά νά γιατροπορεύετε τούς λάθρους !
Σπουδάσατε σέ πανεπιστήμια πού κτίσθηκαν μέ τήν δική μας δουλειά, μέ τούς δικούς μας φόρους, μέ τόν δικό μας ἰδρῶτα … γιά νά περιθάλπτετε τούς λαθραῖους !
ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ !!!!
========================================================================
Ελλάδα
10.11.10

Ιατρική και ψυχολογική φροντίδα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Πληθυσμός στόχος: 19.000
Κόστος προγραμμάτων: 420.803 €
Ιατρικές επισκέψεις: 3.806

Χάρτης της ΕλλάδαςΗ κατάσταση στη χώρα
Η σοβαρή οικονομική κρίση και η αυξανόμενη ανεργία μαστίζουν τον πλέον ευάλωτο πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από μετανάστες. Καθώς η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου, εκτιμάται ότι στη χώρα ζουν 200.000 με 500.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού δεν καλύπτονται εξαιτίας της ανεπάρκειας υποστήριξης από τις αρχές, ενώ επιπλέον οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται συστηματικά και οι πρόσφυγες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2009, οι ΓΧΣ λειτουργούσαμε ένα πρόγραμμα ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας σε μετανάστες από το Αφγανιστάν και την υποσαχάρια Αφρική σε έναν καταυλισμό στην Πάτρα, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο με τη διάλυση του καταυλισμού από τις αρχές. Τον Ιούλιο, οι ΓΧΣ ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής φροντίδας για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα στα κέντρα κράτησης των νομών Έβρου και Ροδόπης, στη βόρεια Ελλάδα, και στη Μυτιλήνη, στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι ΓΧΣ προσπαθούμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση των μεταναστών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον Ιούνιο του 2009, υπογράφτηκε μία συμφωνία συνεργασίας με τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, όπου καταγράφονται οι δραστηριότητες των ΓΧΣ και του ελληνικού κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν οι ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών χωρίς έγγραφα.

(Πηγή: Ετήσια Αναφορά Δράσης 2009)

http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2375&Itemid=172

ΕΛΕΝΗ says:

Οἱ γιατροί χωρίς σύνορα, ἔχουν εὐαισθησία ΜΟΝΟ ὅταν φέρεται τό σῆμα τους σέ blogs ;
Ἡ ἐπιλεκτική τους εὐαισθησία, χάνεται ὅταν ἀφορᾶ τήν ἐδαφική ἀκεραιότητα τῆς χώρας ;
Πολύ καλά ἒκαναν καί δέχθηκαν τήν “χορηγία” . Δέν μπῆκαν ὅμως στήν διαδικασία νά δοῦν καί ποῦ θά ἒμπαινε τό ὂνομά τους ; Ἒτσι δέχονται ἂκριτα τίς χορηγίες ;

Δηλαδή, ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ὅτι θά τούς πρόσφερε χορηγία ὁ σύλλογος παιδεραστῶν τῆς Μεσογείου θά τήν δέχονταν ;

Ἢ ἂν ἡ χορηγία ἀποτελοῦσε προϊόν ἐγκλήματος θά τό δέχονταν ; (π.χ. ἐμπόριο ναρκωτικῶν, λευκῆς σαρκός, λαθρομετανάστευσις κ.ο.κ.).
Τί θέλουν νά μᾶς ποῦν μέ αὐτές τίς ἂναρθρες κραυγοῦλες καί τό λεκτικό “μποῦ” ; ὅτι δέχονται ἂκριτα τό κάθε τί ;
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΓΚΑ ;;; (καί μήν βιασθεῖ κανείς νά ἀναλωθεῖ σέ κραυγοῦλες … ἐμεῖς σώζουμε τόν κόσμο, … εἲμαστε ἐπιστήμονες …. εἲμαστε …. εἲμαστε !!) Μπορῶ νά σᾶς πῶ τί -κατά τήν γνώμη μου ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ -- ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ! ἐπομένως τήν ἐπόμενη ἐκστρατεῖα σας νά τήν κάνετε στήν χῶρα προέλευσής σας !

Τά ἐπιχειρήματά τους , καθώς καί ἡ ἐπιχειρηματολογία τοῦ νομικοῦ τους τμήματος, εἶναι λίαν ἐπιεικῶς ἀπαράδεκτα !

Τοὐλάχιστον ἀπό τήν Β. Ἑλλάδα -ὅσο περνᾶ ἀπό τό χέρι μας -- δέν θά δοῦν τσακιστή πεντάρα !
Νά πᾶνε στόν γαλαντόμο χορηγό τους καί νά τοῦ ζητήσουν ὅτι θέλουν !
Μάλλιστα, ἂν ἐξακολουθήσουν νά ἔχουν τέτοιο χάρτη … μιά χαρά θά τούς χρηματοδοτήσει ὁ κ. Σόρος … καί οἱ σύν αὐτῷ!
ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ …. -ἂς ποῦμε -- ἐπιστήμονες !!! ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ !

GREECE says:

KAI GIATI DEN ALLAZETE TO XARTOI KYRIOI NA TELEIONEI H YPOTHESH!AFOY H ,AKEDONIA EINE ELLHNIKH OPOS K NA TO KANOYME!!!!!!!!!!

Αναγνώστης says:

Αγαπητό Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα,

δεν βλέπετε πως το άρθρο είναι από εφημερίδα; Θέλετε να ακολουθήσετε το δρόμο του κου Λιακόπουλου στην υπόθεση blogme.gr;

Από το να στέλνετε απειλητικά μηνύματα σε μη κερδοσκοπικά ιστολόγια ιδιωτών («σας δηλώνουμε ότι η οργάνωση δύναται να κινηθεί νομικά, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της»), οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο για τεκμηρίωση και καταγραφή της ελληνικής μακεδονικής ιστορίας, καλύτερα να ελέγχετε το υλικό που εκτυπώνετε, πριν τη διανομή του. Λυπάμαι, αλλά λόγω του τόνου σας, δεν πρόκειται να ενισχύσω ξανά την οργάνωσή σας. Το ίδιο θα μεταφέρω και σε όσα άτομα γνωρίζω.

Vassilis Gatzoulis says:

Η απάντηση σας δεν μας ικανοποιεί …

Δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι θέμα ηθικότητας.
Έχετε την ευθύνη να αποσύρετε αυτούς τους σοβαρά για την Ελλάδα λανθασμένους χάρτες όσο το πιο γρήγορα δυνατόν.

Σας παρακαλώ δείτε και rel="nofollow">

Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή τη αναδημοσίευση από το ιστολόγιο σας του παραπάνω άρθρου, με λύπη μας διαπιστώσαμε την από μέρους σας παράνομη χρήση του σήματος της οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δια της οποίας θίγεται η αποκλειστική εξουσία της οργάνωσης στο σήμα της. Έτι περαιτέρω, το ως άνω σήμα μας αποτυπώνεται σε χάρτη, ο οποίος παραπλανητικώς εμφαίνεται να έχει διακινηθεί από την οργάνωσή μας. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης δεν έχει καμία σχέση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, καθώς ουδέποτε εκτυπώθηκε ή διακινήθηκε από ή για λογαριασμό της οργάνωσής μας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια συσχέτισης του εν λόγω χάρτη με την οργάνωσή μας αποτελεί κατάφωρη προσβολή του ονόματος και της φήμης μας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε την από μέρους σας παράλειψη και άρση της ως άνω προσβολής καθώς και την ανασκευή του εν λόγω δημοσιεύματος, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Άλλως, σας δηλώνουμε ότι η οργάνωση δύναται να κινηθεί νομικά, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της.

Προς άρση των όποιων αμφιβολιών σε σχέση με τον παγκόσμιο χάρτη, που συμπεριλαμβανόταν σε έντυπο ενημερωτικό υλικό των ΓΧΣ, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι η οργάνωσή μας, βάσει των καταστατικών αρχών της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της αμεροληψίας, απέχει από οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα προγράμματα και τις δράσεις μας σε πολλές γωνιές του πλανήτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν τακτικά την ελληνική κοινωνία με πληροφοριακό υλικό. Επειδή διαχειριζόμαστε τα έσοδά μας με τρόπο όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τα ιατρικά προγράμματά μας και προσπαθούμε να διατηρούμε μειωμένο το κόστος ανεύρεσης πόρων και τα διοικητικά έξοδα -ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης- δεχθήκαμε ως χορηγία από συγκεκριμένη εταιρία την δωρεάν εκτύπωση πληροφοριακού υλικού για κάποια από τα προγράμματα μας πάνω σε ένα παγκόσμιο χάρτη και τη δωρεάν αποστολή τους σε συγκεκριμένο αριθμό παραληπτών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, και ακριβώς επειδή δεν έχουμε καμία πολιτική πρόθεση ή κατεύθυνση, η προσοχή μας επικεντρώθηκε στις πληροφορίες για τις αποστολές μας και όχι στο καθαρά συμπληρωματικό υλικό εποπτικού απλώς χαρακτήρα, όπως ήταν ο χάρτης. Ως εκ τούτου, δεν εντοπίσαμε έγκαιρα τον τρόπο με τον οποίο αναγραφόταν το όνομα της γειτονικής χώρας. Λυπούμαστε πραγματικά για τα όποια αρνητικά συναισθήματα ή παρερμηνείες προκάλεσε το γεγονός αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι με την ανακοίνωση αυτή –κυρίως όμως με την ιστορία και τη δράση μας- αίρεται κάθε σκιά αμφιβολίας ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα,
Ελληνικό Τμήμα