Βρετανικό Μουσείο: Μόνο ως δάνειο τα γλυπτά στην Ελλάδα

 
22/03/2011
 
2a5ef67e7f52370b523dd68eba8fa7f35b84d803.244.183.568d62a62c6862f0eca6ba045684554a44e2e427 Βρετανικό Μουσείο: Μόνο ως δάνειο τα γλυπτά στην Ελλάδα
  
Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέρχεται ο διευθυντής του Βρετανικού…
 
Μουσείου Νιλ Μαγκρέγκορ, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των μνημείων του Παρθενώνα. αλλά μόνο ως μορφή δανείου. Συγκεκριμένα στο ένθετο Spectrum της εφημερίδας The Sydney Morning Herald περιλαμβάνεται δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου με αφορμή τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει στο Art Gallery στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του.

Ο κ. Μαγκρέγκορ αναφέρεται και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι «τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας», συνεπώς είναι «απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα».

Σημειώνει, επίσης, ότι, αν και το Βρετανικό Μουσείο έχει προτείνει το δανεισμό με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση «αρνείται να τα δανειστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Πολιστισμού κ. Γερουλάνος είχε δηλώσει προ μηνών ότι η Ελλάδα δεν θέτει ζήτημα ιδιοκτησίας, αλλά προτείνει την ιδέα περιοδικών εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων με αντάλλαγμα την παρουσία των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται μη μακροχρόνιο δανεισμό τους.

Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το βασικό ζήτημα για το οποίο πάλεψε η Μελίνα Μερκούρη από το 1981.

Διαβάστε ακόμα:

Times: Ο Γερουλάνος κάνει πίσω στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα, 06/12/2010 – 11:30

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=15222&category_id=99

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Κατάπτυστο Ανθελληνικό άρθρο στην Guardian για τα κλεμένα γλυπτά του Παρθενώνα
  2. Συμφωνούν μόνο σε διπλή ονομασία τα Σκόπια – “Όχι” σε γεωγραφικό προσδιορισμό
  3. Οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” αναγνώρισαν τα Σκόπια ως …”Μακεδονία”…
  4. Η Alpha Bank αναγνωρίζει τα Σκόπια ως.. Μακεδονία!!!
  5. Γκρτσεβ: “Παρόμοια τεράστια αγάλματα με αυτό του Αλέξανδρου βρίσκονται μόνο σε Δικτατορίες, σε Φασιστοειδή καθεστώτα και τα τελευταία ήταν του Σαντάμ Χουσείν”
Comments