Σκοπιανός πανεπιστημιακός: Τα γλυπτά του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι έργα φασιστικών καθεστώτων

 
 Σκοπιανός πανεπιστημιακός: Τα γλυπτά του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι έργα φασιστικών καθεστώτων
Μόνο τα φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα κάνουν τέτοια γλυπτά” δηλώνει το πανεπιστημιακός
καθηγητής Μίροσλαβ Γκρούεφ/ Мирослав Грчев
 
«Δεν αποτελεί έκπληξη για το κυβερνών VMRO-DPMNE, ότι για ένα μόνον μνημείο, του Φίλιππου του Β’, έδωσε το φανταστικό ποσό του 1.500.000 ευρώ», αναφέρει τη σκοπιανή τηλεόραση, επεξηγώντας ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η τιμή του καλλιτέχνη, της Βαλεντίνας Στεφανόφσκα, τα μέσα χύτευσης του έργου, το  βάθρο και  η προετοιμασία του χώρου.
Τα μέσα ενημέρωσης, όμως, παραθέτουν στοιχεία στα οποία παρουσιάζεται η τιμή αυξημένη κατά τρεις φορές και το έργο έγινε με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό.
Όπως, άλλωστε, είναι γνωστό- σημειώνει το δημοσίευμα- η Κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τα ιταλικά χυτήρια «Guastini», αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που θα πάρει η Στεφανόφσκα.
Περισσότερα ακόμη εκατομμύρια θα δοθούν για την κατασκευή τεσσάρων σιντριβανιών και του βάθρου, έργο το οποίο ακόμη δεν έχει ανατεθεί σε κάποια εταιρεία.
Το συνολικό έργο της πλατείας των Σκοπίων  δέχεται καθημερινά κριτική, όχι μόνον από τους πολίτες και την αντιπολίτευση, αλλά και  από πνευματικούς ανθρώπους.
«Τα αρχιτεκτονικά κτίρια και μνημεία είναι πολύ κιτς και ανάρμοστα στο χώρο και αποτελούν κοροϊδία για το λαό και τους κόπους του», τονίζουν.
«Τα αρχιτεκτονικά έργα και μνημεία  στην προκείμενη περίπτωση, όπως τα ιστορικά γλυπτά, κατασκευάζονται μόνον από  φασιστικά και αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε ο Μίροσλάβ Γκρούεφ, καθηγητής Πανεπιστημίου.
Επειδή, μάλιστα, το έργο «Σκόπια 2014» θα προχωρήσει με οποιαδήποτε τίμημα, ο Γκρέσεφ δεν περιμένει από καμία κρατική αρχή να ερευνήσει την συνολική υπόθεση του έργου, για το οποίο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο πλυντήριο μαύρου χρήματος.
 
Πηγή: Echedoros-a.gr

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Γκρτσεβ: “Παρόμοια τεράστια αγάλματα με αυτό του Αλέξανδρου βρίσκονται μόνο σε Δικτατορίες, σε Φασιστοειδή καθεστώτα και τα τελευταία ήταν του Σαντάμ Χουσείν”
  2. Τίτο Πετκόφσκι: “H Αλβανία και η Κροατία είναι στο ΝΑΤΟ και εμείς μείναμε με τους Hunza και την μετεμψύχωση του Μ. Αλέξανδρου”
  3. Δημητρόφ: “Τα Σκόπια είναι γεμάτα με Βουλγαρικά εθνικά σύμβολα και Βούλγαρους Ήρωες”
  4. Βρετανικό Μουσείο: Μόνο ως δάνειο τα γλυπτά στην Ελλάδα
  5. Κατάπτυστο Ανθελληνικό άρθρο στην Guardian για τα κλεμένα γλυπτά του Παρθενώνα
Comments