Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών για το Σκοπιανό από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ (04.05.2011)

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (04.05.2011)
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/040511_F1744.htm

Μ. ΡΗΓΟΥΥπάρχουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη στη διαδικασία στο Δικαστήριο της Χάγης, για το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;      

  Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣΑυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή, η διαδικασία συνεχίζεται και αναμένουμε να ανακοινώσει το Δικαστήριο πότε θα εκδώσει την απόφασή του.  Εν τω μεταξύ όμως οι ομάδες και των δύο χωρών είναι πάντα στη διάθεση του Δικαστηρίου, εφόσον ζητήσει πρόσθετα στοιχεία ή ο,τιδήποτε άλλο.

 Μ. ΡΗΓΟΥΈχουμε κάποιες πληροφορίες για το κλίμα, για το πώς διαμορφώνεται;      

 Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣΌχι.  Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι σεβόμαστε απόλυτα τη διαδικασία και το Δικαστήριο και θα περιμένουμε να εκδώσει την απόφασή του. 

[…]

S. RISTOVSKAΚύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο για την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Μιλόσοσκι και με τον Ban Ki Moon και με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

 

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.  Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν δίνει δυνατότητα για να έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας.  Η Ελλάδα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη και το έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να κάνει το βήμα, είναι έτοιμη να φτάσουμε σε συμφωνία, έχει καταθέσει θετικές, εποικοδομητικές προτάσεις, ισορροπημένες προτάσεις, που μπορούν να δώσουν μία δίκαιη λύση με την οποία θα είναι ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές.  Περιμένουμε να δούμε ανταπόκριση και από την ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιμένουμε από την Κυβέρνηση, η οποία θα αναδειχθεί στις εκλογές που θα γίνουν στα Σκόπια, να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πραγματική βούληση, διότι πιστεύουμε ότι πραγματικά μπορούμε να φτάσουμε σύντομα σε λύση, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων.  Και μόλις γίνει αυτό, εννοείται ότι αυτό θα δώσει νέα δυναμική τόσο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αλλά και στην Ευρωατλαντική προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει με έργα.

Related posts:

Comments