Με σκοπιανό διοικητή στον Τύρναβο η Βαλκανική Ταξιαρχία

Το στρατηγείο της πολυεθνικής δύναµης θα παραµείνει στην περιοχή έως το

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Από τον επόµενο µήνα και µε σκοπιανό διοικητή εγκαθίσταται στον Τύρναβο το στρατηγείο της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γνωστότερης ως Βαλκανικής Ταξιαρχίας. Το στρατηγείο, που από το 2007 είχε έδρα στην Κωνσταντινούπολη µε αλβανό διοικητή, θα παραµείνει στον Τύρναβο µέχρι το 2015 στο πλαίσιο της εναλλαγής έδρας σε όλες τις χώρες-µέλη. Από την έως τώρα προετοιµασία οι Σκοπιανοί δεν έχουν προκαλέσει κάποιο θέµα µε σηµαίες, ονοµασίες και σύµβολα όπως παλιότερα, διαβεβαιώνει αρµόδια πηγή του ΓΕΕΘΑ. Το ίδιο τυπικοί ήταν και στη σύνοδο των ηγεσιών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών τις προάλλες στην Αχρίδα.

Η τελετή ανάληψης της διοίκησης θα γίνει στις 14 Ιουλίου στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Τυρνάβου που από το 1999 µέχρι το 2010 φιλοξενούσε το νατοϊκό στρατηγείο. Για τη στέγαση των επιτελών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα τα συγκροτήµατα κατοικιών. Η αρχική σύνθεση του στρατηγείου προβλέπει περίπου 40 επιτελείς – οι 29 ξένοι. Οι στρατιωτικοί έχουν θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία λόγω και της οικονοµικής κρίσης, όπως λένε.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ. Βασικοί κανόνες από την ίδρυση της Ταξιαρχίας το 1999 είναι η εναλλαγή στη διοίκηση όλων των χωρών-µελών, ο διοικητής να αναλαµβάνει από χώρα διαφορετική της φιλοξενούσας, ενώ επιτελάρχης (ο Νο 2 του στρατηγείου) να προέρχεται και τα 4 χρόνια από την φιλοξενούσα χώρα. Μετά τον ταξίαρχο της ΠΓΔΜ (20.11.2013) θα ακολουθήσει τούρκος διοικητής για αλλά δύο χρόνια. Την αναµενόµενη αυτή εξέλιξη αντιµετωπίζουν µε ψυχραιµία οι στρατιωτικοί. Ελληνας διοικητής είχε διατελέσει τη διετία 2001-2003 µε έδρα τη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Ταξιαρχία, µε δύναµη 4.200 ανδρών, δεν έχει συγκροτηθεί ποτέ ως σώµα και παρά τις ασκήσεις που έχει κάνει ουσιαστικά είναι στα χαρτιά. Η µέχρι τώρα µόνη ενεργή δράση της Ταξιαρχίας (που έχει τη διεθνή ονοµασία SEEBRIG) είναι η πραγµατοποίηση ετήσιων ασκήσεων και κυρίως η αποστολή του στρατηγείου της το 2006 στο Αφγανιστάν για 6 µήνες έπειτα από πίεση των ΗΠΑ. Τότε είχαν µεταβεί στην Καµπούλ 180 επιτελείς, εκ των οποίων οι 28 Ελληνες. Στη SEEBRIG πλήρη µέλη είναι οι χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουµανία και Τουρκία. Παρατηρητές είναι οι ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 

Οι στρατιωτικές µονάδες που διατίθενται στη SEEBRIG παραµένουν στις µόνιµες θέσεις στις χώρες τους και συγκεντρώνονται σε περιπτώσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης ή επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί, προβλέπεται να διαθέσει ένα µηχανοκίνητο τάγµα Πεζικού, µία διµοιρία Μεταφορών, µία οµάδα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων, µια οµάδα για συνεργασία µε Αεροπορία και µία οµάδα Υποστήριξης. Οι επιχειρήσεις που µπορεί να µπορεί να αναλάβει η Ταξιαρχία – ή τµήµα της – είναι του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. και αφορούν την υποστήριξη της ειρήνης.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4635779

 

Related posts:

Comments