Σώζεται ο Δίολκος, το μεγάλο τεχνικό έργο της αρχαιότητας

Η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την μεταφορά από το Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό

06/07/2011

Ηταν ένα μεγάλο και σημαντικό έργο της αρχαιότητας, του οποίου όμως η καταστροφή στη σύγχρονη εποχή υπήρξε ταχύτατη. Ελπίδες ωστόσο για τη σωτηρία του Διόλου που κατασκευάστηκε τον 6ο π. Χ. αιώνα στον Ισθμό της Κορίνθου γεννά τώρα η πρόταση της εταιρείας «Α. Ε. Εγνατία οδός» για την προστασία της όδευσης του έργου, η οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο Δίολκος, που υπήρξε η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την μεταφορά πλοίων και εμπορευμάτων από το Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό Κόλπο και αντιστρόφως και κατασκευάσθηκε για την αποφυγή του επικίνδυνου περίπλου της Πελοποννήσου πιθανότατα επί Περίανδρου. Αρχιζε από την παραλία του Σχοινούντα και έφθανε ως το δυτικό πέρας του σημερινού καναλιού, μεταξύ Νέας Κορίνθου και Λουτρακίου με συνολικό μήκος περί τα οκτώ χιλιόμετρα. Σήμερα όμως είναι γνωστή η πορεία του μόνο για 1100 περίπου μέτρα στο δυτικό άκρο της σημερινής Διώρυγας τόσο στην πλευρά της Πελοποννήσου όσο και στην πλευρά της Στερεάς, αν και σε πολλά σημεία η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει καταβυθίσει το έργο. Η πρώτη αναφορά πάντως για την ύπαρξή του έγινε το 1883.

Ο Δίολκος ήταν στην ουσία ένας λιθόστρωτος δρόμος με αυλακιές, πάνω στις οποίες κυλούσαν τροχοφόρα, τα οποία μετέφεραν τα πλοία. Στις αρχαίες πηγές μάλιστα αναφέρεται ότι ο Δίολκος χρησιμοποιούνταν και σε περιόδους πολέμου για τη γρήγορη διακίνηση των πολεμικών πλοίων, τα οποία σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μεταφέρονταν πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες («των ολκών των νέων», λέει ο Θουκυδίδης), που κατασκευάζονταν γρήγορα κάθε φορά που παρουσιαζόταν ανάγκη.

Τώρα για την προστασία του μνημείου, όπως αποφάνθηκε το ΚΑΣ θα πρέπει να ανελκυθούν τα βυθισμένα αρχιτεκτονικά μέλη και να συντηρηθούν, ενώ θα γίνουν εργασίες «ανάταξης» της στεριάς για να συγκρατηθεί στη θέση του και να αναδειχθεί για τους επισκέπτες.

Related posts:

Comments

Δυστυχώς οι “αρμόδιοι”, που εδώ και δεκαετίες έχουν συμμετάσχει σε σωρεία από απάτες γύρω από τη Διώρυγα Κορίνθου και τον Δίολκο… δεν το βάζουν κάτω με τίποτα! Κάθε τόσο φροντίζουν να διαλαλούν τη δήθεν σωτηρία ενός μνημείου, μεγάλο μέρος του οποίου έχουν κατεδαφίσει και συνεχίζουν να κατεδαφίζουν με τις απάτες τους, φυσικά χωρίς να λένε ποιος έφερε το μνημείο σε αυτά τα χάλια! Έχουν συμφωνήσει με κάποιους “βοηθούς” τους να λένε ότι δήθεν ο Δίολκος (ΟΤΑΝ και ΑΝ προφυλαχθεί) θα γίνει δήθεν “όπως ήταν παλιά” (για να πειστεί κάποιος εισαγγελέας ότι δεν έγινε και τίποτα βρε αδελφέ!) και μετά… στρίβουν δια του αρραβώνος. Παραθέτω λοιπόν εδώ όσα έγραψα σαν σχόλιο και στο ΒΗΜΑ, με την επιπλέον σημείωση ότι, στη σελίδα μου στο YOUTUBE (www.youtube.com/user/sofiagreek) υπάρχουν πληροφορίες και λινκ σχετικά με αυτό που ουσιαστικά αποτελεί “υποβοηθούμενη κατεδάφιση” του πολύπαθου μνημείου.
Και φυσικά, υπάρχει και η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ για τη σωτηρία και (σοβαρή) αναστήλωση του Δίολκου. Ελπίζω να υπογράψετε! http://www.thepetitionsite.com/takeaction/870/477/005/

Υπό το βλέμμα του Εισαγγελέα | 11/07/2011, 08:11
Αυτό που το κείμενό σας ΔΕ λέει, είναι ότι το Υπουργείο “σώζει” συστηματικά τον Δίολκο από το 1988 -- στα ψέμματα, φυσικά! Η τωρινή κινητοποίησή του γίνεται υπό το βλέμμα του Εισαγγελέα -- για την ακρίβεια από το 1999 υπάρχουν καταγγελίες, τις οποίες οι αρμόδιοι αντιμετώπισαν με περισσότερα ψέμματα, ακόμη και με “αυτοψία” του 2006, σύμφωνα με την οποία (π.χ.) η μεγαλύτερη από τις σπαραγμένες εκτάσεις του μνημείου είχε απλά “καθίζηση”. Οι ευθύνες του Υπουργείου είναι ουρανομήκεις -- ουσιαστικά το μνημείο βρισκόταν σε μια υποβοηθούμενη κατεδάφιση, ενώ οι τρεις περασμένες ενασχολήσεις του ΚΑΣ (1988, 2000 και 2007) ήταν καλυμμένα συμβόλαια θανάτου… Το ΥΠΠΟ είχε εγκαταλείψει το μνημείο στη “φροντίδα” των καταστροφέων του (της Διώρυγας της Κορίνθου), ενώ οι ευθύνες των αρμόδιων δεν περιορίζονται στο διαμελισμό του Δίολκου αλλά απλώνονται σε ΑΜΕΣΩΣ ή ΕΜΜΕΣΩΣ σχετιζόμενες ΑΠΑΤΕΣ, όπως το πλέγμα απατεωνιάς γύρω από μια μελέτη-φούσκα της Διώρυγας ή σκανδάλων που σχετίζονται με τη μαρίνα Λουτρακίου. Πριν δέκα χρόνια, οι “αρμόδιοι” διαβεβαίωσαν (ψευδώς) ότι είχαν πάρει μέτρα προστασίας για τον Δίολκο, όταν ιδιωτικοποιήθηκε η Διώρυγα -- στην ουσία παραδίδοντας το κεκαλυμμένο δικαίωμα ΚΑΙ στον ιδιώτη παραχωρησιούχο να διαλύει το μνημείο!!! Όσο αφορά στενότερα στον Δίολκο, οι “αρμόδιοι” (με τη βοήθεια της επίσης πολλαπλά μπλεγμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης) φρόντιζαν πάντα να μένουν ΟΣΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ μπορούσαν από τις υποχρεώσει τους και άλλη μια απόφαση του ΚΑΣ δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μεταφραστεί σε πραγματικότητα. Άλλωστε το μεγάλο ταλέντο του ΥΠΠΟ ήταν πάντα να ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ σε ανοησίες και παρανομίες τις οποίες το ίδιο ΣΤΗΡΙΖΕ, και σε εμπόδια που το ίδιο δημιουργούσε… Για περισσότερες πληροφορίες και λινκ, παραπέμπω στο http://www.youtube.com/user/sofiagreek
Σοφία Λοβέρδου, Δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΠΗΤ