Το «αγνοούμενο» Ιερό Τετραευαγγέλιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά

Το «αγνοούμενο» Ιερό Τετραευαγγέλιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, περγαμηνό, 13ου αιώνα, τώρα, σε ομοιογραφική έκδοση, ξανά στα χέρια των Ορθοδόξων…

Ο Απόστολος Ματθαίος ευαγγελίζεται, (αριστερά) πλούσιος χρυσοποίκιλτος διάκοσμος εικονογραφεί το χειρόγραφο Ευαγγέλιο «που ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά».

Το Τετραευαγγέλιον της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στην ομοιογραφική (Facsimile) έκδοση έφθασε στο γραφείο της «Κ». Σφραγίζεται από δύο δερμάτινες πόρπες με μεταλλικά κλείστρα.

Tης Eλενης Mπιστικα

Ρίγος στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταφέρθηκαν και καταχωνιάστηκαν εκεί οι πνευματικοί θησαυροί της Ορθοδοξίας από τους συλημένους ναούς και τα μοναστήρια, τον καιρό της Καταστροφής του 1922 και του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας και του Πόντου. Καθετί που αφορά την τύχη αυτών των κειμηλίων αποτελεί είδηση που αφορά όχι μόνο κάθε πιστό, αλλά τους απανταχού Ελληνες Ορθοδόξους. Μια τέτοια είδηση, με τον οφειλόμενο σεβασμό σε ένα εθνικό κειμήλιο των Ποντίων και της Ορθοδοξίας δίνει σήμερα η καθημερινή δημοσιογραφική στήλη του «Σημειωματαρίου» της «Καθημερινής» που στην 36χρονη διαδρομή της έχει πολλές «πρωτιές», καθώς και φίλους αναγνώστες!

Από το Σκευοφυλάκιο της Μονής Παναγίας Σουμελά είχε «απαχθεί» από τους συλητές της ιστορικής μονής, το 1922, το Τετραευαγγέλιο, περγαμηνό, του 13ου αιώνα και που βρίσκεται, αγνοούμενο, σε υπόγειο χώρο της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Η είδηση είναι ότι, τώρα, το «αιχμάλωτο», αθέατο και άγνωστο αυτό Ιερό Ευαγγέλιο της Μονής Παναγίας Σουμελά, στην ομοιογραφική έκδοση, κυκλοφορεί ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωση και η συγκινημένη μελέτη του, από το ποίμνιο των Ρωμηών, των Ποντίων, όλων των Ορθοδόξων χριστιανών…

Τα εισαγωγικά στον όρο «αιχμάλωτο» υπογραμμίζουν τον άθλο των Ελλήνων εκδοτών που επέτυχαν να το προσεγγίσουν και να το φωτογραφίσουν, επί τόπου, στον χώρο «φύλαξης» του Ιερού Ευαγγελίου στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.

Με την ευκαιρία του ανοίγματος, για πρώτη φορά, της Μονής Παναγίας Σουμελά, που λειτουργήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανήμερα την εορτή της Παναγίας, μπροστά σε μέγα πλήθος προσκυνητών, η είδηση ότι ένα κειμήλιο Ορθοδοξίας διασώζεται και βρίσκεται ξανά σε χέρια Ορθοδόξων, επιτρέπει την ελπίδα της επιστροφής του αυθεντικού Τετραευαγγελίου εκεί όπου ανήκει – στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά. Στο εξώφυλλο του πρωτοτύπου υπάρχουν εμφανή τα σημάδια από τον πολύτιμο Σταυρό που τον κοσμούσε και που αποσπάσθηκε βίαια και χάθηκε…

Η ομοιογραφική έκδοση έχει κρατήσει όλα τα σημάδια - μαρτυρίες. Αγνωστοι είναι ο χειρογράφος και οι εικονογράφοι του Ευαγγελίου, οι οποίοι όμως, ανήκουν στην Παλαιολόγειο παράδοση, το δε Τετραευαγγέλιο έχει φιλοτεχνηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ιστορήθηκε το 1690 από τον Κεραμέα και από άλλους ιστορικούς ότι ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, όπως αναγράφεται στο μέσα φύλλο του πρωτότυπου Ευαγγελίου.

Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι κ. Γιώργος Κονταδάκης και Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου, που ειδικεύονται σε ομοιογραφικές (facsimile) εκδοτικές εργασίες, τη δε αποκλειστική διάθεση έχουν οι Εκδόσεις «Μένανδρος», Ιπποκράτους 44.

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε επί τόπου, σε χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στην επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού και στην εκτύπωση προσέχθηκε η κάθε λεπτομέρεια και το σύνολο των λεπτομερειών του πρωτοτύπου, ενώ υπάρχει επιπλέον εκτύπωση χρυσής μελάνης, όπου συναντάται και στο πρωτότυπο. Κρατώντας το, στο δημοσιογραφικό γραφείο όπου ήδη έφθασε και ανοίγοντάς το, μαζί με τη συγκίνηση συνειδητοποιείς ότι η πίστη και η τεχνολογία μπορούν και αυτές να κάνουν «θαύματα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/09/2010_415979

Related posts:

Comments