«Επιστροφή» στην Αμοργό για τον Χριστόδουλο

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

 Ο Αμοργιανης καταγωγής πατέρας Θωμάς Συνοδινός στο μουσείο «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», τα εκθέματα του οποίου φθάνουν έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους

Ο Αμοργιανης καταγωγής πατέρας Θωμάς Συνοδινός στο μουσείο «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», τα εκθέματα του οποίου φθάνουν έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου το απόβραδο όλοι οι Αμοργιανοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Λόζας, για τα εγκαίνια του μουσείου που φέρει το όνομα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Πρωτεργάτης της προσπάθειας ο πατέρας Θωμάς Συνοδινός

 Με τα πιο λιτά αρχιερατικά άμφιά του, τα λευκά με το γαλάζιο κέντημα, όπως το “απέραντο γαλάζιο” του νησιού, έκανε φέτος ο Χριστόδουλος το 20ό ανεκπλήρωτο… ταξίδι στην αγαπημένη του Αμοργό. Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, με τους απόκρημνους βράχους, τους σκληροτράχηλους ανθρώπους και την Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα να τους προστατεύει….

Εκεί ψηλά στην κατάλευκη χώρα, στην πλατεία της Λόζας το απόβραδο του περασμένου Σαββάτου 6 Αυγούστου ήταν συγκεντρωμένο όλο το νησί. Απλοί άνθρωποι, αγρότες και ψαράδες κάθε ηλικίας και κάθε ιδεολογίας έστεκαν υπομονετικά στην παγάδα, την πλατιά κατάλευκη πεζούλα κάτω από την παχιά φυλλωσιά του αιωνόβιου ευκαλύπτου που πήγαινε πέρα-δώθε από το αυγουστιάτικο κυκλαδίτικο μελτέμι…

Περίμεναν τον δικό τους Χριστόδουλο να τον υποδεχτούν για εικοστό καλοκαίρι στο νησί τους. Μα αυτήν τη φορά είχαν… άγριες διαθέσεις, ήταν αποφασισμένοι να τον κρατήσουν για πάντα μαζί τους! Να του δώσουν το “κλειδί” του σπιτιού που έφτιαξαν γι’ αυτόν. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αμοργού που φέρει το όνομά του, “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”…

Ο Χριστόδουλος συνδέθηκε με τούτο το νησί μέσω του Αμοργιανού πατέρα Θωμά Συνοδινού. Κάθε καλοκαίρι για λίγες μέρες έβρισκε απάγκιο στα ταπεινά δωμάτια της “Καστελόπετρας”, με τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων. Ομως, λόγω της ιδιοσυγκρασίας του κάθε άλλο παρά απομονωνόταν. “Ζυμώθηκε” με τους Αμοργιανούς, που δεν είναι και από τους ευκολότερους ανθρώπους! Τελικώς κέρδισε τις καρδιές τους. Οχι μόνο των θρησκευόμενων, αλλά και των αιρετικών…

 «Επιστροφή» στην Αμοργό για τον Χριστόδουλο

Αυτό ακριβώς φάνηκε στις 6 Αυγούστου στη Λόζα, όπου ήταν εκεί όλοι οι Αμοργιανοί. Ανάμεσα στους γέροντες και τους ασπρομάλληδες έστεκαν και νεαροί μουσάτοι και σκουλαρικάτοι, κοπέλες με τα καφτάνια και τα παρεό, που μόλις είχαν εγκαταλείψει τη θάλασσα, παιδιά με την αμφισβήτηση ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Νέοι που τελικώς “ήρθαν όπως είναι”….

Αραγε προς τι αυτή η νεανική προσέλευση;

  • Απλώς για να… τσιγκλήσουν τον Χριστόδουλο;
  • Για να “παίξουν” με το πείραγμά του;
  • Για να γελάσουν με τα ανέκδοτά του;
  • Μήπως γιατί κατά βάθος τον θεωρούν δίπλα τους, τώρα στα δύσκολα;
  • Τον νιώθουν ανάμεσά τους στην… πλατεία, οργισμένο και αγανακτισμένο;

Αραγε γιατί εξακολουθεί να “πουλάει” ο Χριστόδουλος -κυρίως στους νέους- τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του;

 Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή όλου του νησιού έγιναν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»

Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή όλου του νησιού έγιναν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»

Πάντως ο παπα Θωμάς Συνοδινός, ο πρωτοσύγκελος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών επί των ημερών Χριστόδουλου, έπιασε το νόημα και μέσω της δημιουργίας του Εκκλησιαστικού Μουσείου κατάφερε να συνδέσει επιτυχώς το όνομα του Χριστόδουλου με την Αμοργό.

Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι, με ανεκτίμητους εκκλησιαστικούς θησαυρούς των περασμένων αιώνων. Τα εκθέματα του μουσείου φτάνουν μέχρι τους Παλαιοχριστιανικούς και Βυζαντινούς Χρόνους.

Λαϊκή τέχνη

Μέσα σε ειδικές προθήκες μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τη λαϊκή τέχνη των Αμοργιανών, καθώς με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν -πέτρα και ξύλο- έφτιαξαν μοναδικά αριστουργήματα. Ιερά σκεύη, άμφια και εικόνες που βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφές και διασώθηκαν χάρη στο μεράκι και το πάθος του παπα Θωμά.

Αυτό το πάθος και την αγάπη ενός απλού Αμοργιανού πρωτοπρεσβύτερου εκτίμησαν, αγκάλιασαν και στήριξαν οι αρχαιολόγοι, το υπουργείο Πολιτισμού και το Ιδρυμα Νιάρχου, που υπήρξε ο μεγάλος ευεργέτης για τη δημιουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”, το οποίο ήδη μέσα στις λίγες μέρες λειτουργίας του προσελκύει τη συντριπτική πλειοψηφία όσων τουριστών επισκέπτονται το νησί.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63309117

Related posts:

Comments