Στα μέσα Νοεμβρίου η απόφαση για προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας

Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων, Ντνέβνικ (Dnevnik).

 Η ΠΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του ΔΔΧ, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξετάζει τρία σενάρια με τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Το πιθανότερο είναι η απόφαση του Δικαστηρίου να είναι «εξισορροπημένη», δηλαδή σ’ αυτήν να αναφέρεται ότι «και οι δύο χώρες παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία». Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως γράφει η Ντνέβνικ, θα χρησιμοποιήσει τα μέρη εκείνα της απόφασης που ευνοούν τη χώρα και θα αναλάβει διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Αν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως γράφει η εφημερίδα, προτίθεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερώσει για την απόφαση και θα ζητήσει από αυτό να μην επιτρέπεται στο μέλλον η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή, τότε η ΠΓΔΜ «προτίθεται να ενεργεί στο μέλλον βάσει των συμφερόντων της χώρας, χωρίς όμως να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία» γράφει η Ντνέβνικ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=315241

Related posts:

Comments