Αναμένοντας τη Χάγη

Tου Σταυρου Τζιμα

Μέσα στην καταιγίδα μάς προέκυψε από το πουθενά και θέμα Σκοπίων. Και λέμε από το πουθενά διότι δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη ούτε κυοφορείται κάτι. Το πέταξε ο κ. Παπανδρέου για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του περί ισχυρής μεταβατικής κυβερνήσεως, λέγοντας ότι ίσως κληθεί να διαχειριστεί υψίστης σημασίας ζητήματα, μεταξύ αυτών και το Μακεδονικό.

Προφανώς, ο τέως πρωθυπουργός μπέρδεψε την ονομασία με την επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο έχουν προσφύγει τα Σκόπια εγκαλώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να γίνει γνωστή έως τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι στη Χάγη δεν κρίνεται το όνομα. Η απόφαση θα αφορά το εάν το μπλόκο της Ελλάδας στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αντιβαίνει το άρθρο 11 της συμφωνίας. Δι’ αυτού η Αθήνα δεσμεύεται όχι μόνο να μην ορθώνει εμπόδια στην ένταξη της γείτονος σε διεθνείς οργανισμούς με το ακρωνύμιο FYROM, αλλά να στηρίζει κιόλας σχετικές πρωτοβουλίες των Σκοπίων.

Πληροφορίες για το περιεχόμενό της δεν έχουν διαρρεύσει και μόνο εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν. Τα Σκόπια προσδοκούν σε μια ευνοϊκή ετυμηγορία, την οποία θα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδος, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία το κλίμα διεθνώς εναντίον της χώρας μας είναι βαρύ. Δικαστικές πηγές στις Βρυξέλλες, αλλά και διπλωματικοί κύκλοι, που γνωρίζουν το πνεύμα της λειτουργίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, ωστόσο, θεωρούν πιθανότερο να εκδοθεί μια απόφαση που θα διαβάζεται από τους αντίδικους όπως τους βολεύει. Να έχει δηλαδή στοιχεία που τα Σκόπια θα τα θεωρήσουν θετικά και άλλα τα οποία θα ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.

Θα επιλέξει το δικαστήριο της Χάγης «σολομώντεια» λύση με πολιτικά κριτήρια για να μη δυσαρεστήσει κανέναν; Δύσκολα ένα τέτοιο όργανο θα διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του, όταν μάλιστα από την όλη ακροαματική διαδικασία οι δικαστές γνωρίζουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταστρατηγήσει πολλάκις την Ενδιάμεση Συμφωνία. Νομικά, η όποια απόφαση δεν πρόκειται να επηρεάσει τη διένεξη για το όνομα. Απλώς ο Γκρούεφσκι θα επιχειρήσει να αναδείξει τα όποια ευνοϊκά για τα Σκόπια σημεία της, ευελπιστώντας ότι θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους στο θέμα της χορήγησης στην ΠΓΔΜ τον ερχόμενο μήνα ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ομως οι εταίροι μας έχουν τούτη την εποχή τη φωτιά μέσα στο σπίτι τους και μόνο με τα Σκόπια δεν θ’ ασχοληθούν. Ωστόσο, εάν η ετυμηγορία δικαιώνει πλήρως τα Σκόπια, πολιτικά θα ενισχύσει την ανελαστικότητα της πολιτικής τους ηγεσίας και ταυτόχρονα θα προκαλέσει αίσθημα ταπείνωσης, θυμού και (υπερ) πατριωτικής έξαρσης στην Ελλάδα.

Related posts:

Comments