Ο Σκοπιανός Τύπος με μια ματιά 17-11-2011

normal News Ο Σκοπιανός Τύπος με μια ματιά 16 11 2011

Σκοπιανός Τύπος

 Η Ούτρινσκι Βέσνικ αναφέρει πως η Αθήνα επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία συνάντησης μεταξύ του Έλληνα αντιπροέδρου, Θεόδωρου Πάγκαλου και της αντιπροέδρου της Σκοπιανής κυβέρνησης, Τεούτα Αρίφι. Παράλληλα γίνεται λόγος για τις διαμαρτυρίες του Αλβανικού κομματος PDSH. Το αλβανικό κόμμα  διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός πως στον σκοπιανό προϋπολογισμό του 2012, έχουμε άνιση μεταχείριση των Αλβανών στην ΠΓΔΜ λαμβάνοντας υπόψιν πως οι Αλβανοί συνεισφέρουν περισσότερα από το 20% του προϋπολογισμού αλλά λαμβάνουν πολύ λιγότερα. Στα Σκόπια, σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν τουλάχιστον 80,000 αλκοολικοί και η πιο μικρή από αυτούς είναι μόλις 13 ετών. Ένα τέταρτο από το συνολικό ποσοστό ζει στα Σκόπια.

Το Σιτέλ, αναφέρει πως ο επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας στα Σκόπια, δήλωσε σε συνέντευξη του στην Αλβανική γλώσσα πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έμεσσα υποστηρίζει τον Γουαχαμπισμό.

Το Κανάλ 5 αναφέρει πως ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ, επισήμανε πως η χώρα του θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία FYROM, μἐχρι Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Σοβαρό ζήτημα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Σκοπιανους και Σέρβους με αφορμή την προβολή του Σερβικού βίντεο  “Soul Food Serbia”, το οποίο διαφημίζει την Σερβική κουζίνα και σύμφωνα με τους Σκοπιανούς μοιάζει αρκετά με το αντίστοιχο Σκοπιανό.  Οι εμπνευστές του Σερβικού βίντεο αρνούνται την κατηγορία και προβάλουν την δικαιολογία πως η Σερβική και Σκοπιανή κουζίνα μοιάζει αρκτετά και σίγουρα υπάρχουν κάποιες ομοιότητες.

Το Μακεντόνσκο Ράντιο, αναφέρεται στις δηλώσεις του Φίλιπ Γκόρντον, σχετικά με το ζήτημα της Ονομασίας κατά την διάρκεια συζήτησης στο Αμερικανικό Κογκρέσσο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό βοηθό Γραμματέα των Ευρωπαικών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, η παρούσα κατάσταση δεν ευννοεί τα Σκόπια, την Ελλάδα ή την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σκοπιανοί και Κινέζοι υπόγραψαν χτες συμφωνία στο Πεκίνο για πρόγραμμα συνεργασιας μεταξύ του 2012-2017. Έτσι τα Σκόπια θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα “ήθη και έθιμα” τους σε έκθεση στην Κίνα με την επωνυμία “Μακεδονικά ήθη και έθιμα“.

Τμήμα ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com

Μετάφραση – Επιμέλεια : Αναστασία Σ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση

Related posts:

The following two tabs change content below.
Comments