Σκοπιανός Τύπος με μια ματιά 22-12-2011

normal News Ο Σκοπιανός Τύπος με μια ματιά 28 11 2011

Σκοπιανός Τύπος

– Η Ούτρινσκι Βέσνικ φιλοξενεί δηλώσεις του Ιγκόρ Ιβανόφσκι από το αντιπολιτευτικό κόμμα SDSM. Ο Ιβανόφσκι ασκεί κριτική στις κινήσεις του νέου Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολα Ποπόσκι και τις χαρακτηρίζει ως κενές και τεχνικές. Προβάλει την ερώτηση αν το υπουργείο θα απαλλάξει από τα καθήκοντα του ως πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, τον Μάρτιν Τρενέσκι, γιατί, όπως επισημαίνει, έβλαψε σοβαρά την χώρα. Η εφημερίδα τονίζει πως στην συνάντηση της επιτροπής για εξωτερικές σχέσεις, η αντιπολίτευση προσπάθησε να υποτιμήσει την σημασία της “απόφασης” από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προσπάθησε να την μεγαλοποιήσει.

Παράλληλα αναφέρεται πως ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Νοσοκομείου Χειρουργικής Παίδων στα Σκόπια, με δωρεά 499,000 $ από τις ΗΠΑ και 50,000 € από την Ολλανδία. Το νοσοκομείο που τώρα ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντς, θα έχει 50 κρεβάτια και υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί περίπου 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο.

– Το Καναλ 5 αναφέρει πως ο Άιβο Όραβ, νυν πρεσβευτής της Εσθονίας στην Τουρκία, θα είναι ο νέος πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια. Η είδηση προήλθε  από την Κάθριν Άστον, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Ο νέος πρέσβης της ΕΕ αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια και να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από τα τέλη του Ιανουαρίου.

– Το Άλφα αναφέρει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι που έκαναν λόγο για επιτυχημένη χρονιά, ξεσήκωσαν θύελλα επικρίσεων από την μεριά της αντιπολίτευσης.  Εκπρόσωποι του SDSM απάντησαν πως είναι δυνατόν μια αποτυχημένη απογραφή, αμνηστία σχετικά με τις υποθέσεις στην Χάγη, κλείσιμο αρκετών ΜΜΕ και η δολοφονία του Μάρτιν Νεσκόφσκι να λογαριάζονται ως επιτυχίες. Τα μικρότερα αντιπολιτευτικά κόμματα τόνισαν πως η χώρα γνώρισε πολλές ήττες στο εξωτερικό, παρόλαυτά η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη.

– Η Φόκους αναφέρει τις απόψεις ειδικών, οι οποίοι τονίζουν πως αν η Ελλάδα καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία, η χώρα τους θα πάψει να χρησιμοποιεί το ακρώνυμο FYROM για τα καλά. Η εφημερίδα κάνει λόγο ότι στην Ελλάδα μετά την “ήττα” της Χάγης, έχουν αυξηθεί οι υποστηρικτές της ιδέας η χώρα να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία.

– Η Ντνέβνικ φιλοξενεί δηλώσεις του Μάικλ Κράμερ, μέλους του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και μέλους της Ομάδας Φίλων των Σκοπίων. Ο Κράμερ δήλωσε πως το συγκεκριμένο γκρουπ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την “απόφαση” της Χάγης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως ένα νομικό όπλο για να πάρουν τα Σκόπια, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ. ” Τώρα ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο και πρόκειται να το υπερασπιστούμε, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ¨, δήλωσε.

Τμήμα ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com

Μετάφραση – Επιμέλεια : Αναστασία Σ.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση

Related posts:

Comments