Σκόπια - Επιχείρηση «ο θάνατός σου, η ζωή μου»

Η ελληνική κρίση γίνεται διπλωματική ευκαιρία για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Της Αγγελικής Σπανού
Η είδηση μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων και ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στην εκεί κυβέρνηση η οριστικοποίηση του ραντεβού για την Τρίτη είναι προφανής. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα της ονομασίας και όλα όσα άπτονται των διμερών σχέσεων.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αναγνωρίζουν ότι, αν η γερμανίδα καγκελάριος πει κάτι ενθαρρυντικό για τα Σκόπια δημοσίως, το χτύπημα θα είναι σκληρό για την ελληνική πλευρά. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία στην οποία η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος από εταίρους και δανειστές. Και είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκει μεθοδικά το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ: Προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, ώστε να αρπάξει όσα πολιτικά οφέλη μπορεί. Σκοπός είναι να διαμορφωθεί ευνοϊκό περιβάλλον μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το Μάιο, όταν θα τεθεί και πάλι το αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ, παρά την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου, το 2008, όταν συμφωνήθηκε ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας αποτελεί όρο για την ένταξη.
Συστηματική προπαγάνδα
Εδώ και μέρες, υπουργοί της κυβέρνησης Γκρούεφσκι γυρνούν από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα προσπαθώντας να πείσουν τους συνομιλητές τους ότι στη Χάγη η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να εμποδίζει την προσέγγιση της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές. Παράλληλα, διαφημίζεται συνεχώς η βελτίωση των οικονομικών δεικτών των Σκοπίων, ιδίως το χαμηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, και γίνονται συγκρίσεις με την ελληνική οικονομική κατάσταση. Το μήνυμα προς εταίρους και συμμάχους είναι σαφές: Σταματήστε να υποστηρίζετε τους χρεοκοπημένους Έλληνες και πάρτε αγκαλιά του αναπτυσσόμενους «Μακεδόνες»! Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, ο Ν. Γκρούεφσκι έδωσε μεγάλη διπλωματική μάχη για να πετύχει επίσκεψη στην καγκελαρία γνωρίζοντας πόσο δύσκολες είναι αυτή την περίοδο οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, εμφανίζεται ως το καλό παιδί της διεθνούς κοινότητας, προβάλλει διαθέσεις συμμόρφωσης και υποταγής σε όλα (από αποστολή στρατού στο Αφγανιστάν μέχρι οτιδήποτε άλλο ζητηθεί) και προβάλλει πλεονεκτήματα σε αντιπαράθεση με τα μειονεκτήματα που οι ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης.
Στις 20 Φεβρουαρίου ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και δύο μέρες μετά την Αθήνα, για να βολιδοσκοπήσει και να ανιχνεύσει προθέσεις σε σχέση με την εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας. Στην πραγματικότητα, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα δεν δημιουργεί συνθήκες για εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι περίεργη η επανεμφάνιση του κ. Νίμιτς μετά από μήνες απραξίας. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών πιστεύουν ότι το προκάλεσε η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, έχοντας την υποστήριξη και ξένων χωρών, προκειμένου να χρησιμοποιήσει στο Σικάγο το επιχείρημα ότι το αδιέξοδο στο πρόβλημα της ονομασίας παραμένει λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε συμβιβασμό.

Related posts:

Comments