Η επιλογή Μπαμπινιώτη

Κωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

            Μέσα στα πολλά δυσάρεστα που ακούμε και βλέπουμε στις ημέρες μας έρχεται και μία ευχάριστη είδηση. Η ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας από τον καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Ελπίζω να μην είναι μία προσωρινή και υπηρεσιακή ανάθεση καθηκόντων εν όψει εκλογών, αλλά να είναι η απαρχή μιας παρουσίας μακράς διαρκείας του στο Υπουργείο και μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών. Η προσωπικότητα του νέου Υπουργού είναι διεθνώς γνωστή και εκτιμάται από όλα τα στρώματα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας του για τη διαχρονική ελληνική γλώσσα και η επιτυχής θητεία του στην Προεδρία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού τον έχουν καταξιώσει στη συνείδηση όλων  παράλληλα με τη διδασκαλία του από τα αμφιθέατρα και από τα τηλεοπτικά κανάλια. Τα Λεξικά του αποτελούν το απαραίτητο βοήθημα για κάθε Έλληνα που εργάζεται πνευματικά είτε είναι μαθητής, είτε διδάσκων είτε δημοσιογράφος είτε ασκεί άλλο επάγγελμα.

Στο Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από το οποίο κακώς κόπηκε ο όρος «Εθνικής» ο νέος Υπουργός έχει να αντιμετωπίσει πολλά πρακτικά προβλήματα όπως η προετοιμασία των πανελληνίων εξετάσεων, οι περικοπές εκπαιδευτικών που ζητά η τρόικα και άλλα. Ελπίζω πάντως αυτά τα πρακτικά ζητήματα να μην τον αποκόψουν από τα ουσιώδη της παιδείας για τα οποία αγωνίζεται. Τέτοιοι άνθρωποι με γνώσεις, όραμα και ελληνορθόδοξο προσανατολισμό είναι αμαρτία να χάνονται  σε έναν κυκεώνα διαδικαστικών θεμάτων, τα οποία κάλλιστα μπορούν να ανατεθούν σε εμπίστους και ικανούς συνεργάτες. Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι από τους πιο γνωστούς και σταθερούς υποστηρικτές της απόψεως ότι Παιδεία δεν είναι μόνον η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο ή η χρήση των αγγλικών και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αλλά πρωτίστως η διαμόρφωση χαρακτήρων και η διάπλαση ήθους. Η αποδεδειγμένη εμμονή του στις αρχές και αξίες της Ελληνορθόδοξης παιδείας είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την πατρίδα μας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης πιστεύει στην αξία του Έθνους και της εθνικής ταυτότητος. Προσδοκούμε να μην ανεχθεί παραστρατήματα των σχολικών βιβλίων στον τομέα της Ιστορίας και να προχωρήσει το ήδη έτοιμο αντι-Ρεπούση βιβλίο της Στ΄ Δημοτικού το οποίο ανετέθη το 2007 σε ομάδα σοβαρών επιστημόνων. Επίσης ελπίζω να βρει χρόνο να διαβάσει τα πορίσματα ειδικών επιτροπών της Εκκλησίας μας και άλλων φορέων για τα προβληματικά κείμενα των σχολικών βιβλίων Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Αντί να παρέχουν πρότυπα που χρειάζονται οι νέοι μας ορισμένα εγχειρίδια μετατρέπονται σε φονικά εγχειρίδια που δολοφονούν τις ψυχές των παιδιών μας. Εύχομαι επίσης να υλοποιήσει τις διακεκηρυγμένες θέσεις του για το γλωσσικό πρόβλημα των ελληνοπαίδων. Να βοηθήσει στην καλύτερη εκμάθηση όλων των περιόδων της ενιαίας Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαίας, Κοινής του Ευαγγελίου, Βυζαντινής, Καθαρευούσης, Δημοτικής. Η Νέα Ελληνική δεν είναι ξένη ούτε ξεκομμένη από την Αρχαία και τη Εκκλησιαστική, τονίζει ο κ. Μπαμπινιώτης. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό άρχισε η απομάκρυνση των Αρχαίων Ελληνικών από το Λύκειο και χρειάζεται φρένο στον γλωσσικό κατήφορο.

Όταν προ ολίγων ετών βραβεύθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης προέβη δημοσίως σε Ομολογία Πίστεως στον Χριστό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Είχε από μικρός γαλουχηθεί με τα νάματα της Πίστεως και είχε ως κατηχητή τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Με το έργο του στα Αρσάκεια Σχολεία και με τα άρθρα του έχει καταδείξει την επιμονή του στην άρρηκτη σχέση Ορθοδοξίας και παιδείας μέσω των εκκλησιασμών, του Ορθοδόξου μαθήματος των Θρησκευτικών και της διδασκαλίας των Πατερικών κειμένων. Του εύχομαι ολοψύχως καλή επιτυχία!

Κ.Χ. 7.3.3012

Related posts:

Comments
frizstyler says:

τζαμπα κοπος φιλε, απαξ και μπεις στο συστημα εκφυλιζεσαι,δεν εχουμε τιποτα να περιμενουμε

Βησσαρίων Μπακόλας says:

Η επισήμανση-παράπονο του αείμνηστου Σεβαστιανού,το χλιαρό του πέρασμά του από το Παιδ.ΙΝΣΤ. κ.λ.π., σημαίνουν επιφυλάξεις. Μακάρι τα Λόγια να γίνουν επίσημη Διακήρυξη και Πράξη Προσανατολισμού Παιδείας.
Τα διαπολιτισμικά σε Αρσάκεια θολώνουν σαφή Προσανατολισμό. Εδώ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου βρίσκω προσαρμογές προς Globalization ,με προεκτάσεις και στην Ελλάδα,σε θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μακάρι, κάποιοι να τολμήσουν διότι εδώ βρίσκω αντιστάσεις μη εκκοσμίκευσης. Λονδίνο 13/03/2012 ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΟΛΑΣ