Σκοπιανός Τύπος με μια Ματιά 19-3-2012
Σκοπιανός Τύπος
– Η Ούτρινσκι Βέσνικ φιλοξενεί δηλώσεις του Βέλγου πρεσβευτή M. Μίκελσεν, όπου δηλώνει ότι το Βέλγιο έχει κατακλυστεί από αλλοδαπούς που ζητούν άσυλο στην χώρα. Προς το παρόν ο αριθμός των Σκοπιανών είναι 3 φορές μεγαλύτερος του αριθμού που είχαν πριν την απελευθέρωση του καθεστώτος της Visa.
– Η Lajm κάνει λόγο πως οι Κοσοβάροι παραγωγοί κατηγορούν τα Σκόπια για μπλοκάρισμα των προϊόντων τους. “Τις τελευταίες ημέρες η διακίνηση αγαθών από το Κόσοβο στα Σκόπια παρεμποδίστηκε και κανείς μας δεν ξέρει αν απαιτούνται κάποια έγγραφα. Τέτοιες ενέργειες είναι αχρείαστες“, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα, ο Ιρφάν Φούσα, Κοσσοβάρος επιχειρηματίας. Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας, ο Άλμπιν Κούρτι, ηγέτης του κινήματος “Αυτο-προσδιορισμός” κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων για “σοβινιστική εκστρατεία που σκοπός της είναι να εξασκήσει πίεση στους Αλβανούς.”
– Το Κανάλ 5 ασχολείται με τις δηλώσεις του ηγέτη του PDSH, Μ. Τάτσι. Σε συνέντευξη του στην ORA News ο Τάτσι δήλωσε τα Σκόπια είναι μια τεχνητή χώρα, και οι Σκοπιανοί έχουν γίνει περισσότερο φασίστες από πριν είκοσι χρόνια. Στην συνέχεια παρατήρησε πως τα περιστατικά στα οποία 20 άτομα τραυματίστηκαν υποστηρίζονται από κρατικούς θεσμούς. Επίσης υιοθέτησε τις δηλώσεις του πρ. του Κοσόβου Χ. Τάτσι ότι “αν τα σύνορα στα Βαλκάνια αλλάξουν, θα είναι καλύτερο για τους Αλβανούς να ζήσουν σε μία χώρα.”
– Η Ζουρνάλ επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα με τις λίστες ψηφοφόρων, ένα από τα ζητήματα που έθιξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Φούλε στην πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια. Σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχουν περίπου 200,000 (!!) εικονικοί ψηφοφόροι στις αντίστοιχες λίστες. Ο Βλάντο Ποπόφσκι δήλωσε πως η κυβέρνηση ευθύνεται για αυτό ενώ ο Νιτζάζι Μουχαμέντι πρόσθεσε ότι ένα αντίστοιχο νούμερο είναι ψεύτικο και στην χώρα, όπως φάνηκε από την απογραφή. Ο Μουχαμέντι είπε επίσης πως η αδράνεια των Αλβανικών κομμάτων σχετικά με το ζήτημα, έδωσε την ευκαιρία στα Σκοπιανά κόμματα να εκλέξουν 15 πλασματικούς βουλευτές.
– Η Ντνέβνικ αναφέρει πως οι Σκοπιανοί νιώθουν πιο μεγάλη ασφάλεια στην Σερβία και λιγότερη ασφάλεια στο Κόσοβο. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, ένα ποσοστό 34.4 % των ερωτηθέντων βρίσκει εύκολο να επικοινωνήσουν στην Σερβική γλώσσα, μια και ένας στους 3 πολίτες έχουν συγγενείς στην Σερβία.
Τμήμα ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com
Μετάφραση – Επιμέλεια : Αναστασία Σ.
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS