Με άγαλμα του Φιλίππου «απαντούν» στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια !

 

agalma philip Με άγαλμα του Φιλίππου «απαντούν» στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια !

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Μία μέρα μετά την ψυχρολουσία στο ΝΑΤΟ, που επανέλαβε ότι τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στη Συμμαχία, αν δεν επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει τις προκλήσεις, με την τοποθέτηση του… ανδριάντα του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας, σε  πλατεία μπροστά από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Προκειμένου να ρίξουν… στάχτη στα μάτια της Ελλάδας, οι Σκοπιανοί «βάφτισαν» το άγαλμα… «πολεμιστή». Το ίδιο είχαν πράξει και με του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που επίσημα αποκαλούν «έφιππο πολεμιστή»

Ο ανδριάντας του Φιλίππου θα τοποθετηθεί σε βάθρο ύψους 15 μέτρων και στη βάση του θα υπάρχει ένα σιντριβάνι. Δημιουργός του έργου είναι η γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα, που είχε φιλοτεχνήσει επίσης το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου, αλλά και τα γλυπτά στη λεγόμενη «Πύλη της Μακεδονίας».

Παρά τις αντιδράσεις, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει την πολιτική «αρχαιομακεδονοποίησης» της χώρας, μετατρέποντας τα Σκόπια σε απέραντη Disneyland, που πλέον θυμίζει περισσότερο αρχαία Ελλάδα, με αγάλματα, μνημεία και κτίρια στο πλαίσιο του φαραωνικού προγράμματος «Σκόπια 2014». 

Την ίδια ώρα, η φτώχεια και ανεργία αγγίζουν το 32% του πληθυσμού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Οι Σκοπιανοί σηκώνουν άγαλμα του Φιλίππου Β’ στο Μοναστήρι
  2. Σκόπια: «Όλα καλά με το άγαλμα, τι σχέση όμως, έχουν οι Σλάβοι με τους αρχαίους Μακεδόνες»
  3. Γερουσιαστής Menendez: “Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια πρόκληση για την Ελληνική καταγωγή του”
  4. Ψωνίζουν… Ιστορία με τα «ψιλά» του Μεγαλέξανδρου
  5. Ζημιές στο άγαλμα του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Ντούσαν προκάλεσαν Αλβανοί των Σκοπίων
Comments