NATO : Πρώτα το όνομα, μετά η ένταξη των Σκοπίων

Της Αριστοτελίας Πελώνη

Με επαναβεβαίωση της απόφασης του Βουκουρεστίου - όπου αναφέρεται ρητά ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας - έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να σαμποταριστεί η ελληνική θέση.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου (2008), ενώ σημειώνεται ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας «θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής».
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ καλεί προς ταχεία επίλυση του ζητήματος και ενθαρρύνει την ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση μιας πολυεθνικής κοινωνίας, μια έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι οι διεθνοτικές σχέσεις στα Σκόπια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά για να χαρακτηριστούν καλές.

«Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνο όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου, οι οποίες «απέτυχαν».

Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες κι ενώ είχε ξεκαθαριστεί από όλες τις πλευρές πως η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα ασχολούνταν με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Αγκυρα ηγείτο παρασκηνιακής προσπάθειας ώστε να ενταχθούν στα συμπεράσματα φράσεις που θα ακύρωναν στην ουσία τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρωγοί της Τουρκίας σε αυτή την απόπειρα ήταν ο Καναδάς και η Σλοβενία.

Η αναφορά στο κείμενο απεφεύχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο συμβούλιο υπουργών όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γιάννης Ζέπος.

 

Πηγή: Tanea.gr

Related posts:

Comments