ΠΡΕΣΠΕΣ : Οι λίμνες που ξέχασε το κράτος

Του Κώστα Σιαμέλη

Πριν από λίγες ημέρες το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε και αυτό μετά την Αλβανία το νομοσχέδιο κύρωσης της διεθνούς συμφωνίας για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του πάρκου Πρεσπών, την οποία είχαν υπογράψει η Ελλάδα, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Φεβρουαρίου του 2010.

 

Σήμερα και έπειτα από 30 μήνες η συμφωνία παραμένει ανενεργή με υπαιτιότητα της Ελλάδας, που δεν την έχει ακόμη επικυρώσει, αν και η υπογραφή της είχε αποτελέσει πρωτοβουλία της τότε ελληνικής κυβέρνησης.
Παρότι το σχετικό κυρωτικό νομοσχέδιο έχει γίνει αντικείμενο πολύμηνης επεξεργασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2010, κρατιέται στα συρτάρια αναμένοντας την πολιτική απόφαση του εκάστοτε υπουργού, για να προωθηθεί.
Η υπογραφή -και βέβαια η εφαρμογή- αυτής της συμφωνίας αποτέλεσε πρωτοβουλία και δέσμευση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος το Νοέμβριο του 2009 συναντήθηκε στην Πρέσπα με τους ομολόγους του των γειτονικών χωρών που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών. Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από λίγους μήνες από την τότε υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.
 
Εν τω μεταξύ οι φορείς της διασυνοριακής Πρέσπας κινητοποιούνται, για να προετοιμάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας. Τον προηγούμενο μήνα στην Μπίτολα της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των μελών της Επιτροπής Διαχείρισης του πάρκου Πρεσπών, του βασικού οργάνου που προβλέπεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Όλοι οι συνομιλητές τόνισαν τη βαθιά και ουσιαστική δέσμευση των φορέων που εκπροσωπούν τη διασυνοριακή συνεργασία στη λεκάνη των Πρεσπών και την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αρχίσει η επίσημη εφαρμογή της.

 

Αναξιόπιστο για τους γείτονες το ελληνικό κράτος 
Η μη κυβερνητική οργάνωση Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος στη λεκάνη των Πρεσπών και να προχωρήσει άμεσα στην επικύρωση.
H συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής της ΕΠΠ Βιβή Ρουμελιώτου επισήμανε: «Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν πριν από δυόμισι χρόνια, όταν οι υπουργοί των τριών χωρών και ο επίτροπος της Ε.Ε. ήρθαν στην Πρέσπα, για να υπογράψουν τη συμφωνία του πάρκου Πρεσπών, δεν πρέπει να διαψευστούν. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει το κυρωτικό νομοσχέδιο για υπογραφή και ψήφιση. Οι τοπικοί φορείς έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν και να στηρίξουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη».
Σύμφωνα με τη Βιβή Ρουμελιώτου, όσες φορές η ΕΠΠ προσπάθησε να μάθει το λόγο της καθυστέρησης, λάμβανε την απάντηση πως οι υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει το νομοσχέδιο και η κύρωσή του είναι θέμα ημερών. Η κωλυσιεργία ωστόσο της χώρας μας την καθιστά αναξιόπιστη στις διμερείς σχέσεις της με τους γείτονές της.

 

Οι μεγάλες πληγές 
Ενώ η στάθμη νερού της Μεγάλης Πρέσπας κατεβαίνει (8 μέτρα σε 10 χρόνια), η ρύπανση αυξάνεται. Κύρια αιτία είναι η ανεξέλεγκτη άντληση από τη γειτονική Αλβανία και τα Σκόπια. Με τεράστιους σωλήνες αντλούν καθημερινά χιλιάδες κυβικά νερό λιγοστεύοντας επικίνδυνα τον υδάτινο όγκο της λίμνης. Επιπλέον τα γειτονικά κράτη δεν εφαρμόζουν ούτε την απαγόρευση του ψαρέματος κατά τη διάρκεια γονιμοποίησης των ψαριών το μήνα Μάιο.
Η μικρή Πρέσπα, ρηχή και ευαίσθητη, κινδυνεύει να καταστραφεί από τα φερτά υλικά του ποταμού Ντέβολι. Σοβαρότατη απειλή αποτελεί και η πρόθεση της Αλβανίας να ποτίσει 300.000 στρέμματα με τα νερά της λίμνης.

 

Τι προβλέπει η τριμερής συμφωνία
Ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της κοινής δράσης είναι τα παρακάτω:
– Διαχείριση με σύνεση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων των Πρεσπών, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη των υδάτων και των δύο λιμνών.
– Συστηματικοί έλεγχοι και μείωση της ρύπανσης των υδάτων της περιοχής του πάρκου Πρεσπών.
– Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής κυρίως μέσω της προστασίας των ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας και μέσω της αποκατάστασης και διαχείρισης των οικοσυστημάτων.
– Προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την υποβάθμιση, τις μολύνσεις και τη ρύπανση.
– Αποτροπή εισαγωγής και εκτροφής ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας.

 

Πηγή: makthes.gr

Related posts:

Comments