Έκοψε την φόρα των Σκοπιανών ο Ρομπάι

 

220px Herman Van Rompuy at the Belgian Chamber of Representatives   20081205   portrait Έκοψε την φόρα των Σκοπιανών ο Ρομπάι

Για το θέμα της Τουρκίας και το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ τοποθετήθηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρέδρο της πΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, ο  κ. Ρομπάι ξεκαθάρισε ότι η επίλυση της ονομασίας είναι σημαντική για την ένταξη της χώρας στν Ε.Ε.

“Συζητήσαμε και το θέμα της ονομασίας και χρησιμοποίησα την ευκαιρία να υπενθυμίσω τη σύνδεση των καλών γειτονικών σχέσεων στην ενταξιακή διαδικασία”, σημείωσε ο Ρομπάι. Τόνισε δε ότι ενθαρρύνει την Ελλάδα και την πΓΔΜ να καταλήξουν, μέσω διαπραγμάτευσης, σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και επισήμανε ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όσο για το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Ρομπάι παραδέχτηκε κατά την ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ τις Βρυξέλλες, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία “έχουν στην πράξη σχεδόν διακοπεί”, εξαιτίας των διαφορών για την Κύπρο.

Ζήτησε παράλληλα τη διατήρηση “συστηματικών και εντατικών επαφών” με την Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2013.

Α. Κουγ.

Πηγή: Aδέσμευτος Τύπος, σελ. 20

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Βγήκαν στην φόρα τα άπλυτα του Γκρούεφσκι για την Οικονομία των Σκοπίων
  2. Δεν έχουν τέλος οι αθλιότητες των σκοπιανών
  3. Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ» να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ…
  4. Συναντήσεις επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε με την ηγεσία των Σκοπίων.
  5. Οι πιέσεις, τα διλήμματα και οι τρεις επιλογές για την ονομασία των Σκοπίων
Comments