Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ : Τα Σκόπια επιμένουν στην συνεχή αδιαλλαξία και στις συνεχείς επιθέσεις

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

M. KOTOVSKA: [Ερώτηση για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης και εφαρμογή της από Ελλάδα].

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: First of all, I would appreciate it if you were to use the internationally recognized name of your country, as it is very clearly described in relevant Security Council Resolutions, in all international organizations, and according to which our two countries have established relations. I will speak in Greek, but somebody could translate for you afterwards.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λύση όπως προβλέπεται μέσα από τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όπως αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Παρόλα αυτά, εδώ και 20 χρόνια, διαδοχικές ηγεσίες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιμένουν σε μία στάση η οποία δεν επιτρέπει καμία απολύτως πρόοδο. Το αντίθετο μάλιστα, συνεχώς προβαίνουν σε προκλήσεις και ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία συνεχή διολίσθηση προς ακραίες δηλώσεις, η οποία επιβαρύνει το κλίμα, δυσκολεύει την επίτευξη λύσης και, δυστυχώς, δε μας εμπνέει καμία αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να δούμε πρόοδο. Η Ελλάδα έχει πει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί να έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τον οποίο θα μπορέσει να πετύχει πραγματική πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό θα είναι το μήνυμα που θα επαναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και στον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον κύριο Nimetz, όταν θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη.

Παρακολουθούμε επίσης με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρακολουθούμε το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του κράτους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία αλλαγή πορείας, δηλαδή ότι θα αρχίσουν να γίνονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό της δρόμο. Η Ελλάδα θα είναι δίπλα της, η Ελλάδα θα είναι ο στενότερος σύμμαχος που θα έχει αυτή η χώρα στη διαδικασία της ενσωμάτωσης σε αυτούς τους θεσμούς, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας, και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης από την απέναντι πλευρά.

M. KOSTOVSKA: [Ερώτηση για πρόσκληση Πρωθυπουργού ΠΓΔΜ προς Πρωθυπουργό Ελλάδας να συναντηθούν]

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που δεν είναι εποικοδομητικό είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, η οξεία ρητορική, οι προσβολές και η έλλειψη σεβασμού προς το γείτονά σου. Καλή γειτονία σημαίνει ότι σέβεσαι πρώτα από όλα τον απέναντι και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς μεταχειριζόμαστε πάντα τη γειτονική μας χώρα και θα έπρεπε αυτή να είναι και η αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά.

Το θέμα δεν είναι πόσες συναντήσεις θα κάνουμε, το θέμα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρξει πρόοδος, και πολιτική βούληση μέχρι στιγμής στο τραπέζι δεν έχει διαφανεί. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω αυτό που είπαμε και προηγουμένως, ότι περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή συμπεριφοράς, μία αλλαγή στάσης και επιτέλους μία διάθεση για να φτάσουμε σε λύση. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, το λέω ξανά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί τη λύση, αλλά χρειάζεται έναν συνομιλητή που θα έχει πολιτική βούληση.

[…]

M. POPOVIC: Περιμένουμε να δούμε κάποιες εξελίξεις στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας και αν θα υπάρχουν κάποια περιθώρια συνάντησης στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Και κατά δεύτερο, γιατί ακούμε τελευταία ότι υπάρχει περίπτωση να λάβουμε ημερομηνία για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο. Ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε τέτοια περίπτωση; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για την πρώτη ερώτηση που θέσατε, η Ελλάδα πάντα επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία που έχουμε. Δυστυχώς, όμως, δε φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις όταν έχουμε συνεχώς από τη γειτονική μας χώρα, δηλώσεις που επαναλαμβάνουν και διατρανώνουν την αδιαλλαξία της. Το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους εταίρους μας είναι επίσης σταθερό και αυτό θα μεταφέρουμε και στον κύριο Nimetz, όπως σας είπα προηγουμένως.

Δεν υπάρχει κάποια συνάντηση προγραμματισμένη, αυτό βέβαια θα το δούμε και επιτόπου, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Ουσία σημαίνει ότι θα κάτσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αποδείξουν έμπρακτα ότι υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα απελευθερώσει δυνάμεις στη διμερή μας σχέση και θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συνειδητοποιήσει η ηγεσία της χώρας αυτής, ότι κρατάει στα χέρια της το ευρωπαϊκό μέλλον του λαού της.

Επειδή, δυστυχώς, παρακολουθούμε ότι σε πολλούς τομείς έχουμε μία αντίστροφη πορεία αντί να βλέπουμε πρόοδο, βλέπουμε νέες ελλείψεις και νέα προβλήματα, γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι πρέπει επιτέλους να μιλήσει η ηγεσία της γειτονικής χώρας με ειλικρίνεια, να δει ποια είναι τα προβλήματα και να εργαστεί για τη λύση τους.

Ως προς τη δεύτερη ερώτηση που θέσατε, όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων για ζητήματα διεύρυνσης, έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες έχει επαναλάβει διαδοχικά το 2009, το 2010 και το 2011, και οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτή είναι η θέση του Συμβουλίου, έτσι παραμένει και πρέπει να είναι σαφές ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως υποψήφια χώρα αξιολογείται για όλη τη συμπεριφορά της, αξιολογείται για όλη τη λειτουργία του κράτους, αξιολογείται για τις σχέσεις της με τους γείτονές της, οι οποίες δυστυχώς δεν πηγαίνουν καλά από ό,τι βλέπουμε. Αυτό θα πρέπει σαφέστατα να προβληματίσει.
Δε σας φαίνεται περίεργο ότι ουσιαστικά συναντάμε προβλήματα στις σχέσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας με τους περισσότερους γείτονές της; Ελπίζω ότι θα έχουμε μία αλλαγή πορείας και ότι θα μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε συνεργασία και λύσεις, γιατί αυτό χρειάζεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει εργαστεί για αυτόν το σκοπό και με σημαντικά αποτελέσματα. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ευρωπαϊκή προοπτική χάρη στη «Στρατηγική της Θεσσαλονίκης», χάρη δηλαδή στις προσπάθειες της τότε Ελληνικής Προεδρίας, ώστε να βοηθήσει ολόκληρη τη γειτονιά μας να προχωρήσει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και ποια είναι η απάντηση που βλέπουμε; Συνεχή αδιαλλαξία, συνεχή οξεία ρητορική, συνεχείς επιθέσεις, συνεχείς διαστρεβλώσεις. Αυτό δε μας οδηγεί πουθενά. Οι δύο λαοί έχουν κάθε όφελος να συνεργαστούν. Πρέπει οι πολίτικες τους ηγεσίες να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν λύση, γι’ αυτό και περιμένουμε μια αλλαγή στάσης από την Κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πηγή: mfa.gr

Related posts:

Comments