Σκόπια : Απέρριψαν την Ελληνική πρόταση και ζητούν και.. τα ρέστα!!
Πιστά στην Πολιτική της αδιαλλαξίας τα Σκόπια
Του Σωτήρη Σιδέρη
Aπορριπτικά, μετά πολλών ευχών και υπεκφυγών, είναι η απάντηση των Σκοπίων στην ελληνική πρόταση για την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη θέση της Αθήνας για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, έστειλε χθες στον Έλληνα ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης του, με την οποίο υπενθυμίζει στην Αθήνα τις δεσμεύσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, που «περιλαμβάνουν το απαραβίαστο των υφιστάμενων συνόρων, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας, την αποχή οπό την απειλή ή τη χρήση βίας, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας σε πολλούς σημαντικούς τομείς», που σημειωτέον, παραβιάζουν πρώτα τα Σκόπια παντοιοτρόπως!
Τα Σκόπια καλούν την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος», “μακεδονική γλώσσα”, αλλά και την κλοπή της Ιστορίας της!
To πιo ενδιαφέρον και προκλητικό σημείο της επιστολής Πόποσκι, που επί της ουσίας περιορίζει δραματικά τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, είναι η απαίτηση του να αποδεχθεί η Ελλάδα όλα όσα το Σκόπια μονομερώς έχουν υιοθετήσει, όπως τον «σεβασμό στην εθνική ταυτότητα και την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος», -μακεδονική γλώσσα-, αλλά και την κλοπή της Ιστορίας της! Η ακριβής παράγραφος της επιστολής Πόποσκι αναφέρει: «Επιπλέον, ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε με την πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνέβαλε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να υπερβούμε τη διαφορά μεταξύ των χωρών μας και με ουσιαστικό τρόπο να ενισχύσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. στη βάση των οξιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του σεβασμού της εθνικής ταυτότητος και της πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής πολυμορφίας καθώς και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού.
Κατά τα άλλα. η ΠΓΔΜ προσβλέπει στη διαδικασία του ΟΗΕ και υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί μείζον ερώτημα αν ο ειδικός μεσολαβητής του Οργανισμού, Μάθου Νίμιτς, που ετοιμάζεται να καλέσει τις δύο χώρες σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, θα εντάξει στον φάκελό του τα θέματα αυτά. Κάτι που η Αθήνα δεν πρόκειται εκ των προτέρων να δεχθεί, με συνέπεια η νέα κίνηση να οδηγηθεί σε ναυάγιο προτού ακόμη αρχίσει. Στόχος των Σκοπίων είναι να διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση την ετοιμότητά τους για διαπραγμάτευση. Στην πράξη όμως. θα ακολουθούν παρελκυστική τακτική, ευελπιστώντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η πίεση θα μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύνοδος Κορυφής
Η κίνηση Νίμιτς θο εκδηλωθεί σύντομα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. οπότε, πιθανότατα, θα τεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράλληλη πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, με μια απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – ΠΓΔΜ. Αν η Ε.Ε. επιμείνει στην πρότασή της, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να θέσει βέτο. Σε περίπτωση βέτο, το Σκόπια είναι βέβαιο ότι θα καταγγείλουν τη χώρο μας για νέα παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, γεγονός που θα προκαλέσει ίσως μια νέα προσφυγή κατά της χώρος μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκ των πραγμάτων, η χώρα μας οφείλει να έχει στο τραπέζι την καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ο κ. Πόποσκι απευθύνει πρόσκληση στον κ Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Σκόπια, ενώ ζητεί εντατικές επαφές σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, α οποίες, ωστόσο, δεν έχουν κανένα περιεχόμενο, με βάση την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πιθανόν να απαντήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων και την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.
Πηγή: H Ελλάδα Αύριο
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS