Οι πιέσεις, τα διλήμματα και οι τρεις επιλογές για την ονομασία των Σκοπίων

Ανοίγει κρίσιμος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Νέα Υόρκη στις 19-20 Νοεμβρίου

Ένας νέος και ιδιαίτερο κρίσιμος κύκλος διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανοίγει με τη συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, ο ειδικός μεσολαβητές του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και οι διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδαμάντιος Βασιλάκης και Γιόραν Γιόλεφσκι.

Του Σωτήρη Σιδέρη

Η νέα κινητικότητα εκδηλώ­νεται έπειτα από προσεκτική προεργασία του Νίμιτς και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – ΠΓΔΜ και την παράλληλη έναρξη διαπραγματεύσεων για την ονομασία.

Με απλά λόγια, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. κινούνται στο ίδιο πλαίσιο και με βάση τη μεταξύ τους συ­νεννόηση. γεγονός που αναβαθμίζει καθοριστικά την πίεση προς Αθήνα και Σκόπια.

Η ελληνική πλευρά προσέρ­χεται στον νέο κύκλο συνομι­λιών κάτω από ιδιάζουσες συν­θήκες εξαιτίας της μεγάλης κρί­σης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παράλληλα, όμως. είναι η πρώ­τη φορά που η Ελλάδα -για να προλάβει τις εξελίξεις- έχει κα­ταθέσει ένα δικό της σχέδιο για λύση και μάλιστα εγγράφως και αυτό το έγγραφο θα βρεθεί σύντομα στο προσκήνιο. Το αν σύμφωνα με εκτιμήσεις  θα έχει θετική ή αρνητική κατά­ληξη δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα. Πρόσφατα ο Φούλε προκά­λεσε μεγάλη αίσθηση με δήλωσή του ότι και η Αθήνα έχει συμ­φωνήσει να αρχίσουν τα Σκόπια ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε μια χαλαρή επίσημη ανακοίνωση και σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο έκανε έντονο διάβημα στον κοι­νοτικό αξιωματούχο. Ωστόσο διορθωτική δήλωση δεν υπήρξε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύ­σκολη θέση και από διπλωματική οπτική και ίσως κληθεί να πάρει μείζονος σημασίας αποφάσεις. Το να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη συγκατάθεση του για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τα Σκόπια είναι πολύ δύσκολο, γιατί αυτό θα σημάνει την πολιτική του καταστροφή.

Κατά συνέπεια, ή θα θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυ­φής της Ε.Ε. στις 13-14 Δεκεμ­βρίου ή θα προωθηθεί μια συμ­φωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Η τρίτη επιλογή που βρίσκε­ται ήδη, στο τραπέζι του προ­βληματισμού για μια ακόμη φο­ρά. Είναι η καταγγελία της Ενδιά­μεσης Συμφωνίας, ώστε να απαλλαγεί η χώρα μας από την υποχρέωση να τηρεί μια συμφω­νία που ούτως ή άλλως είναι ετε­ροβαρής και δεν προσφέρει πλέον απολύτως τίποτα.

Υπεν­θυμίζεται ότι βάσει της συμφω­νίας αυτής, η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς και γ’ι αυτό ουσιαστικά καταδικάστηκε για τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO, στη Σύνο­δο του Βουκουρεστίου το 2008.

Πηγή: Η Ελλάδα τώρα

Related posts:

Comments