Μακεδονικό και Παρασκήνιο - 10

- «Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε», ήταν η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην πρόταση Φούλε για τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η είδηση για την πρόταση Φούλε είχε δοθεί στην δημοσιότητα μετά από διαρροές του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων στον Σκοπιανό τύπο. Σε σχετικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας – στην θέση του οποίου μαθαίνουμε ό,τι σύντομα θα δούμε κάποιον άλλο - δήλωσε:

«η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη επί της αρχής σε συναντήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή προετοιμασία και το κυριότερο, να διασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Ελλάδα προσβλέπει στην προσεχή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με τον κ. Νίμιτς, που έχει προγραμματισθεί για τις 29-30 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές προόδου και κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα συνάντησης των υπουργών των δύο χωρών με τον κ. Φούλε.»

 

- Δυσφορία έχει προκαλέσει στο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη στάση του επιτρόπου της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο Φούλε πάει να “πουλήσει” εξυπηρέτηση στους παραστάτες των Σκοπίων και να παρεμβληθεί - για λόγους προσωπικής προβολής - στην υπό συζήτηση νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς.

- Και όχι άδικα. Ο Φούλε έχει επιδείξει ως τώρα μια έντονη φιλοσκοπιανή πολιτική. Συνεπικουρούμενος από τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ, Ρίτσαρντ Χάουιτ, προσπαθούν να πετύχουν την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει λύση στο φλέγον ζήτημα της Ονομασίας. Ο τελευταίος μάλιστα, χθες έδωσε στην δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης του, το οποίο διακρίνεται ακόμα μια φορά για την ολοφάνερη υποστήριξη του προς τα Σκόπια. Mπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Άξιο προσοχής από το περιεχόμενο είναι το Νο. 11

11. Welcomes the use of the term ‘Macedonian’ in the 2012 Progress Report as is the norm in the UN, whilst respecting the different languages, identities and cultures within the country;

- Έντονη παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί τελευταία για την ονομασία «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η πληροφορία δεν έχει ως πρωτογενή πηγή την Σκοπιανή εφημερίδα Νόβα Μακεντονίγια όπως έχει διαδοθεί. Η Σκοπιανή εφημερίδα αναπαράγει δημοσίευμα της Καθημερινής – και συγκεκριμένα του Αθανασιου Έλλις – με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Ας αρκεστούμε να τονίσουμε πως δεν παίζει σοβαρά καμία ονομασία, η οποία δεν περιέχει μέσα την λέξη «Μακεδονία». Το μείζον θέμα όμως είναι άλλο. Το ζήτημα γλώσσας/ταυτότητας παραμένει εκτός συζητήσεων.

- Ας εμπεδώσουμε κάποια στιγμή ό,τι η όλη ιστορία με Σκοπιανούς αρχαιολόγους και δήθεν ισχυρισμούς για γέννηση του Χριστού σε εδάφη της σημερινής πΓΔΜ, είναι ψεύτικη. Δεν έχει συμβεί ποτέ. Η αρχική πηγή της «ιστορίας» προέρχεται από την Σκοπιανή Ιστοσελίδα Okno.mk. Η ιστοσελίδα, γνωστή για την στήλη με τα Para[llel] news, δημοσιεύει αληθοφανή άρθρα με έντονο χιουμοριστικό περιεχόμενο. Tα άρθρα αυτά όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο αρθρογράφος σατίριζε – ομολογουμένως πετυχημένα - είδηση που δημοσιεύτηκε στον σκοπιανό τύπο στα τέλη Δεκεμβρίου.

- Ξεκινάει αύριο στην Αχρίδα το 1ο διεθνές συνέδριο για την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα μαζικής ενημέρωσης και τουρισμού. Στο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν πάνω από 60 επιστήμονες από 12 χώρες συνολικά. Ακόμα μια ευκαιρία για τα Σκόπια να “προωθήσουν” την οικειοποίηση της Μακεδονικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Τμήμα Ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com

Related posts:

Comments