Το Παράδειγμα της Βουλγαρίας

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Ο Μπόικο Μπορίσοφ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο μετά την επανεκλογή του τελευταίου. Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Βούλγαρου πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι “υπήρξε πάντα ένας πολύ αποτελεσματικός ηγέτης στη διεθνή σκηνή“. Η φιλοφρόνηση γίνεται κατανοητή αν ληφθεί υπ’ όψιν η ενεργός συμμετοχή της Βουλγαρίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν και η γενικότερη ευθυγράμμισή της με την Ουάσιγκτον.

Δεν παύει, ωστόσο, να ξενίζει, όταν αφορά έναν παλιό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, σωματοφύλακα του κομμουνιστή ηγέτη Τεοντόρ Ζίβκοφ και ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι στη συνέχεια. Έναν πολιτικό, για τον οποίο το αμερικανικό περιοδικό “Congressional Quarter» είχε γράψει το 2007 ότι συνδέεται με τα πιο μεγάλα αφεντικά της βουλγαρικής μαφίας, ενδεχομένως δε και με καμιά τριανταριά μυστηριώδεις φόνους στη Μαύρη Θάλασσα.

Μέχρι πρόσφατα, η Βουλγαρία του Μπορίσοφ εμφανιζόταν ως νησίδα σταθερότητας στην Ευρώπη της κρίσης. Η πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Συμεών Ντιάνκοφ. είχε περιορίσει τον πληθωρισμό στο 3% και το δημόσιο χρέος στο 18.7%. Τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία στη μεγάλη τους πλειονότητα στήριζαν την κυβέρνηση, μιλούσαν για “μακροοικονομικό θαύμα” παραβλέποντας το τεράστιο κοινωνικό κόστος, μέσος μισθός γύρω στα 350 ευρώ, κατώτατος στα 155 και μέση σύνταξη στα 75 ευρώ.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τις ξένες εταιρείες που επωφελήθηκαν των ιδιωτικοποιήσεων λειτούργησαν ως σπινθήρας σε πυριτιδαποθήκη. Ούτε η “ανθρωποθυσία” του Ντιάνκοφ από τον Μπορίσοφ, ούτε οι υποσχέσεις για μείωση των τιμολογίων, ενδεχομένως και για επανεθνικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στάθηκαν ικανές να ανακόψουν το κύμα των διαδηλώσεων που δημιούργησε εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπορίοοφ αποτελεί προειδοποίηση με πολλούς αποδέκτες, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη διαπίστωση του πολιτικού αναλυτή Αρμάν Μπαμικιάν, “Γινόμαστε μάρτυρες του πώς το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση“·

Πηγή: Εφημερίδα Επενδυτής

Related posts:

Comments