Έκθεση υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

 

 euro parliament 300x270 Έκθεση υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

  Οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά κριτήρια υπερίσχυσαν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου χθες η Ελλάδα υπέστη μια πολιτική ήττα μετά την υπερψήφιση της έκθεση του ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Άγγλου Ρίτσαρντ Χιούιτ  με την  οποία ζητείται η άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΠΓΔΜ.

 Την έκθεση καταψήφισαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές  που βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τις ίδιες τις ομάδες στις οποίες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση εγκρίθηκε με ψήφους 505 υπέρ , 61 κατά και 31 αποχές. Το χειρότερο είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα  συζητήσει την ενδιάμεση έκθεση του επιτρόπου Στέφαν Φούλε , που κλείνει το μάτι υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν δεν υπάρξει θετικό κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση ή θα υποχωρήσει και τα Σκόπια θα θριαμβεύσουν ή η Αθήνα θα θέσει βέτο. Στην πρώτη περίπτωση , θα υπάρξει εσωτερική πολιτική κρίση στη δεύτερη , θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς των δανειστών. Καταγράφοντας τα γεγονότα των τελευταίων μηνών παρατηρεί κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει καμία πολιτική παρέμβαση και ο χρόνος κυλά εις βάρος της , όπως κατέδειξε και η χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Πίεση.  Είναι προφανές ότι μετά και τη χθεσινή εξέλιξη η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση. Αν πρυτάνευαν τα θεσμικά κριτήρια, δεν υπήρχε καμία περίπτωση η ΠΓΔΜ να έπαιρνε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς το πολιτικό της σύστημα  και οι δημοκρατικές  λειτουργίες στη χώρα αυτή , βρίσκονται στα κατώτατα επίπεδα. Χαρακτηριστικό της χαώδους πολιτικής κατάστασης και της διαίρεσης της χώρας μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων είναι η διακοπή του προχθεσινού τελικού αγώνα Κυπέλλου μεταξύ  των ομάδων Σκέντιγια και Τέτεξ , λόγω εθνικιστικών συνθημάτων από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Ο τελικός Κυπέλλου διεκόπη στο 25′ , λόγω εθνικιστικών συνθημάτων που φώναζαν κυρίως οι περίπου 3.000 Αλβανοί οπαδοί της Σκέντιγια.

  Με το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο « επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» , ενώ ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και το ζήτημα του ονόματος « εκφράζει και πάλι τη λύπη του για το γεγονός ότι η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το όνομα έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία  της χώρας προς την ένταξη στην Ε.Ε».

   Το όνομα.  Η Ολομέλεια τάσσεται σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι , δηλαδή , το ζήτημα του ονόματος πρέπει να λυθεί οριστικά , χωρίς καθυστέρηση και ότι η  απόφαση της Χάγης , που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου , πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Η Ελλάδα είχε αποφύγει μέχρι τώρα να γίνεται επίκληση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης που απεφάνθη ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Η επίκλησή της αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί ουσιαστικά υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι το βέτο δεν θα έχει νόμιμη βάση , αφού σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία η χώρα μας δεν πρέπει να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εθελοτυφλεί, όμως , και διολισθαίνει σε αντιδημοκρατική στάση , γιατί η Ενδιάμεση Συμφωνία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβάλλουν τις σχέσεις καλής γειτονίας , κάτι που παραβιάζει κατάφωρα η ΠΓΔΜ. Μόλις προχθές οι βουλευτές της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν να καταδικάσουν χάρτη που δημοσιεύθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων με τη « μεγάλη Μακεδονία» που περιλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας , της Βουλγαρίας και της Αλβανίας !

  Εκ των πραγμάτων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα  καταγγελίας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας  που όλοι γνωρίζουν ότι δεν προσφέρει τίποτα, αλλά η Αθήνα δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα να την καταγγείλει , εννοείται ύστερα από λεπτομερή προετοιμασία και πολιτικό σχεδιασμό. Έτσι , η Ελλάδα οδηγείται σε συσσώρευση πολιτικών προβλημάτων με όλες τις γειτονικές χώρες χωρίς να αντιδρά, προκαλώντας εύλογη ανησυχία σε διπλωματικούς παράγοντες και ελάχιστους  πολιτικούς αναλυτές , δεδομένου ότι στο σύνολό τους τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απουσιάζουν παντελώς από τη δημόσια συζήτηση.

 

Σωτήρης Σιδέρης , Η Ελλάδα αύριο

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Μέτωπο υπέρ άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ
  2. Tην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια πρότεινε για 5η φορά η Επιτροπή
  3. Τα Σκόπια δεν θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ
  4. ΥΠΕΞ: Διάψευση δημοσιευμάτων ελληνικού και σκοπιανού τύπου σχετικά με ζήτημα ονομασίας ΠΓΔΜ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ
  5. Σκόπια : Ο Γκρούεφσκι χαιρέτισε την έκθεση της Επιτροπής και κάλεσε την Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ
Comments