Έκθεση υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

Οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά κριτήρια υπερίσχυσαν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου χθες η Ελλάδα υπέστη μια πολιτική ήττα μετά την υπερψήφιση της έκθεση του ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Άγγλου Ρίτσαρντ Χιούιτ με την οποία ζητείται η άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΠΓΔΜ.

Την έκθεση καταψήφισαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τις ίδιες τις ομάδες στις οποίες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση εγκρίθηκε με ψήφους 505 υπέρ , 61 κατά και 31 αποχές. Το χειρότερο είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα συζητήσει την ενδιάμεση έκθεση του επιτρόπου Στέφαν Φούλε , που κλείνει το μάτι υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν δεν υπάρξει θετικό κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση ή θα υποχωρήσει και τα Σκόπια θα θριαμβεύσουν ή η Αθήνα θα θέσει βέτο. Στην πρώτη περίπτωση , θα υπάρξει εσωτερική πολιτική κρίση στη δεύτερη , θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς των δανειστών. Καταγράφοντας τα γεγονότα των τελευταίων μηνών παρατηρεί κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει καμία πολιτική παρέμβαση και ο χρόνος κυλά εις βάρος της , όπως κατέδειξε και η χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πίεση. Είναι προφανές ότι μετά και τη χθεσινή εξέλιξη η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση. Αν πρυτάνευαν τα θεσμικά κριτήρια, δεν υπήρχε καμία περίπτωση η ΠΓΔΜ να έπαιρνε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς το πολιτικό της σύστημα και οι δημοκρατικές λειτουργίες στη χώρα αυτή , βρίσκονται στα κατώτατα επίπεδα. Χαρακτηριστικό της χαώδους πολιτικής κατάστασης και της διαίρεσης της χώρας μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων είναι η διακοπή του προχθεσινού τελικού αγώνα Κυπέλλου μεταξύ των ομάδων Σκέντιγια και Τέτεξ , λόγω εθνικιστικών συνθημάτων από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Ο τελικός Κυπέλλου διεκόπη στο 25′ , λόγω εθνικιστικών συνθημάτων που φώναζαν κυρίως οι περίπου 3.000 Αλβανοί οπαδοί της Σκέντιγια.

Με το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο « επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» , ενώ ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και το ζήτημα του ονόματος « εκφράζει και πάλι τη λύπη του για το γεγονός ότι η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το όνομα έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ε.Ε».

Το όνομα. Η Ολομέλεια τάσσεται σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι , δηλαδή , το ζήτημα του ονόματος πρέπει να λυθεί οριστικά , χωρίς καθυστέρηση και ότι η απόφαση της Χάγης , που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου , πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Η Ελλάδα είχε αποφύγει μέχρι τώρα να γίνεται επίκληση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης που απεφάνθη ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Η επίκλησή της αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί ουσιαστικά υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι το βέτο δεν θα έχει νόμιμη βάση , αφού σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία η χώρα μας δεν πρέπει να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εθελοτυφλεί, όμως , και διολισθαίνει σε αντιδημοκρατική στάση , γιατί η Ενδιάμεση Συμφωνία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβάλλουν τις σχέσεις καλής γειτονίας , κάτι που παραβιάζει κατάφωρα η ΠΓΔΜ. Μόλις προχθές οι βουλευτές της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν να καταδικάσουν χάρτη που δημοσιεύθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων με τη « μεγάλη Μακεδονία» που περιλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας , της Βουλγαρίας και της Αλβανίας !

Εκ των πραγμάτων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα καταγγελίας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που όλοι γνωρίζουν ότι δεν προσφέρει τίποτα, αλλά η Αθήνα δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα να την καταγγείλει , εννοείται ύστερα από λεπτομερή προετοιμασία και πολιτικό σχεδιασμό. Έτσι , η Ελλάδα οδηγείται σε συσσώρευση πολιτικών προβλημάτων με όλες τις γειτονικές χώρες χωρίς να αντιδρά, προκαλώντας εύλογη ανησυχία σε διπλωματικούς παράγοντες και ελάχιστους πολιτικούς αναλυτές , δεδομένου ότι στο σύνολό τους τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απουσιάζουν παντελώς από τη δημόσια συζήτηση.

Σωτήρης Σιδέρης , Η Ελλάδα αύριο

Related posts:

Comments