Τα Σκόπια δεν θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

 

skopia ee Τα Σκόπια δεν θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Η ΠΓΔΜ δεν θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα ούτε θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, ανέφεραν από την ιρλανδική προεδρία στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόνο στη Σερβία και η υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με το Κόσοβο.

Σύμφωνα με το «ΜΙΑ», από την ιρλανδική προεδρία αναφέρθηκε ότι μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ επικρατεί η εκτίμηση ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουν τα δεδομένα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την ιρλανδική προεδρία, η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε στην ΠΓΔΜ, με τα γεγονότα στα τέλη του Δεκεμβρίου 2012, λειτούργησε αρνητικά για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παρά την αποκλιμάκωση της έντασης το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει θετική απόφαση για την ΠΓΔΜ διότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες.

Ως εκ τούτου, σημειώνει το «ΜΙΑ», η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ μεταφέρεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει τέσσερις φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει τις προηγούμενες συστάσεις της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και επιδείνωση στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία.

Πηγή: AΠE-MΠΕ/Καθημερινή

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Σκόπια : Η Κομισιόν αναμένεται να επαναλάβει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την EE. Δεν θα υιοθετηθεί ωστόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  2. Μέτωπο υπέρ άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ
  3. Έκθεση υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια
  4. Ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο ζητά η Ευρωβουλή
  5. Tην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια πρότεινε για 5η φορά η Επιτροπή
Comments