Μακεδονικό και Παρασκήνιο – 18

– Διασυρμό για την Ελλάδα είχαμε πριν λίγες ημέρες στην στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου συζητήθηκε από την ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου, η έκθεση του Βρετανού εισηγητή Γουόλτερ για τα Σκόπια. Στην έκθεση που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και καταθάφτηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ, γίνονται συστάσεις προς την Ελλάδα (!!!) για “πιο συμβιβαστική προσέγγιση στο ζήτημα της Ονομασίας” (more flexible approach).

– Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί που φημίζονται για τις φιλοσκοπιανές τους θέσεις κατάφεραν να περάσουν στο κείμενο ακόμα και αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (5 Δεκεμβρίου 2011). Παράλληλα στο κείμενο είχαμε συχνές αναφορές σε “Μακεδονικές αρχές” (Macedonian authorities). H έκθεση όπως και η αρνητική ατμόσφαιρα για την χώρα μας είναι ενδεικτική της πλήρους αδυναμίας της Ελληνικής πλευράς εδώ και χρόνια να παρουσιάσει με τεκμηριωμένα και πειστικά επιχειρήματα στη διεθνή κοινότητα τις πραγματικές επιδιώξεις των Σκοπίων.

– Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα για το τι επικρατεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το οπτιακουστικό υλικό της σχετικής συζήτησης εδώ. Οι Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί δεν κρατούσαν καν τα προσχήματα και ονόμαζαν τα Σκόπια “Μακεδονία”, ενώ  κοινοβουλευτικός έφτασε σε σημείο να ειρωνεύεται την Ελλάδα λέγοντας ό,τι η “Μακεδονία είναι Μακεδονία και το όνομα είναι Μακεδονία” (11:30 στο βίντεο).

– Αν εύλογα αναρωτιέστε τι ακριβώς κάνουν (ή δεν κάνουν) τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, μπορείτε να απολαύσετε την πλέον ανούσια παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκη (18:30). Εκτός των άλλων ακούσαμε ό,τι “υπάρχει πολύ εθνικιστική ένταση στα βαλκάνια από όλες τις πλευρές“. Προφανώς για τον κο Δραγασάκη ο ακραίος εθνικισμός και τα επεκτατικά όνειρα της Σκοπιανής κυβέρνησης του Γκρούεφσκι βρίσκει αντιστοιχίες και στις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν απορούμε πλέον γιατί οδηγούμαστε σε μιαν εθνική ήττα εξ αιτίας τραγικών πολιτικών λαθών, κομματικών καιροσκοπισμών και συστηματικών κυβερνητικών παραλείψεων εδώ και χρόνια.

– Όπως αναμενόταν, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπάθησε να ρίξει αρχικά το φταίξιμο για την νέα αποτυχία των Σκοπίων στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν όμως μόλις 2 ημέρες για να τον αδειάσει πλήρως, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης του και αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι. Ο Μπεσίμι δήλωσε ορθά κοφτά ό,τι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Άρα το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι η μοναδική αιτία του νέου Σκοπιανού φιάσκου. Το “άδειασμα” στον Γκρούεφσκι προκάλεσε την οργή του πρ. Σκοπιανού υπ. εξωτερικών, Α. Μιλόσοσκι. Ο τελευταίος βρήκε την ευκαιρία και απάντησε ο ίδιος στον Μπεσίμι. Τον κατηγόρησε πως θα πρέπει ο ίδιος να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για το φιάσκο. Μια εκπληκτικά υποκριτική δήλωση, ειδικά από τον ίδιο άνθρωπο που ως υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας μέτραγε την μία αποτυχία μετά την άλλη, όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

– Και ξέρετε πόσο επίπονο είναι για τους Σκοπιανούς να βλέπουν την Κροατία να γίνεται το 28ο μέλος της ΕΕ, την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την πιθανή ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Οι φωνές αμφισβήτησης προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι αυξάνονται. ΄Σε αυτό βοηθάνε αρκετά η αλαζονεία και οι συνεχιζόμενες ανόητες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε να κατηγορήσει ακόμα και την Σκοπιανή αντιπολίτευση ως κύριους υπαίτιους της νέας ήττας.

 Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την κίνηση των περίπου 10 Βουλγάρων διανοούμενων να ζητήσουν από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να τους υποστηρίξουν και σήμερα ήρθε η απάντηση. Περίπου 40 Βούλγαροι διανοούμενοι απαίτησαν με επιστολή τους να σταματήσει η κυβέρνηση τους την υποχωρητικότητα στις προκλήσεις των Σκοπίων. Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Σκοπιανοί.

– Εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις σε Ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ έχει κάνει η έξαρση των ομοφοβικών επιθέσεων στην γειτονική χώρα. Δεν είχε προλάβει να ξεχαστεί η επίθεση οργισμένου πλήθους εναντίον ομοφυλόφιλων στο πρόσφατο “Gay Pride” στα Σκόπια και ένα νέο περιστατικό ήρθε να πάρει διαστάσεις. Γνωστός σκοπιανός ηθοποιός παραδέχτηκε δημόσια ό,τι είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα εξαγριωμένο πλήθος Σκοπιανών να τον…πολιορκήσει μέσα στο σπίτι του και να κινδυνεύσει άμεσα η σωματική του ακεραιότητα. Η Σκοπιανή κυβέρνηση δεν καταδίκασε τα ρατσιστικά περιστατικά προκαλώντας πολλαπλά δυσμενή σχόλια παγκοσμίως.

History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments