Βουλγαρία : Προϋπόθεση στα Σκόπια για ένταξη στην Ε.Ε

Υπογραφή Συμφώνου Καλής Γειτονίας

 

 Bulgaria

 

Την υπογραφή διμερούς Συμφώνου Καλής Γειτονίας θέτει ως βασική προϋπόθεση η Σόφια, προκειμένου να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πάγια αυτή θέση επανέλαβε χθες ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν, σε συνάντηση με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος στην πΓΔΜ, Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση , Αλί Αχμέτι. Η Βουλγαρία επιμένει στην υπογραφή Συμφώνου Καλής Γειτονίας , καθώς τα Σκόπια εγείρουν διαρκώς αλυτρωτικά ζητήματα εις βάρος της , με επίκεντρο τη « Μακεδονία του Πιρίν» , όπως και θέματα πολιτιστικής ταυτότητας, τα οποία ενοχλούν σφόδρα τη Σόφια.

 Ο Αχμέτι – το κόμμα του συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια – γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόταση για ονομασία « Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως λύση στη διένεξη με την Ελλάδα.

« Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε επίπεδο εκπροσώπων μεταξύ Ελλάδας και ΄΄ Μακεδονίας΄΄ και δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα του ονόματος. Τώρα υπάρχει μία πρόταση για « Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα βασικό κείμενο, γύρω από το οποίο οι δύο χώρες μπορούν  να καθήσουν , ανέφερε ο κ.Αχμέτι στο πλαίσιο ομιλίας του στη Σόφια , με θέμα « 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους – Συμφιλίωση και Ενσωμάτωση».

Ο κ. Νίμιτς στην τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους των δύο χωρών , τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι , στην έδρα του ΟΗΕ, στις 9 Απριλίου είχε δηλώσει ότι επέδωσε « συγκεκριμένη πρόταση» για το ζήτημα της ονομασίας , χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης.

Ο κ. Αχμέτι στην ίδια ομιλία του στη Σόφια, σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας , δεν είναι πιο δύσκολη από τη διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Related posts:

Comments