Ρόμπερτ Μενέντεζ : ο Αμερικανός φίλος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ένας από τους παράγοντες που εξήγησαν με πειστικό τρόπο στον Λευκό Οίκο γιατί είναι αναγκαία η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

 Robert_Menendez,

του Μιχάλη Ιγνατίου

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ομογενείς της Νέας Ιερσέης και της Νέας Υόρκης το Πάσχα γιορτάζεται στο σπίτι του ανώτερου στελέχους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Τάσου Ζαμπά. Γεννημένος στο Πραστειό της κατεχόμενης Μόρφου, ο γνωστός χρηματιστής είναι ο άνθρωπος που έφερε σε επαφή την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα με ένα Κουβανο-Αμερικανό πολιτικό, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος με τον καιρό αναδείχθηκε στον πλέον ισχυρό υποστηρικτή της Ελλάδας και της Κύπρου…

Ο ΜΕΝΕΝΤΕΖ, πράγματι, μετά ένα ταξίδι στα Κατεχόμενα, όπου επισκέφθηκε μαζί με τα μέλη της οικογένειας του Ζαμπά το σπίτι τους, το οποίο κατέλαβαν με τη βία των όπλων οι Τούρκοι, έκανε σημαία του την Κύπρο. Αλλά δεν έμεινε εκεί… Πριν από τέσσερα χρόνια «πάγωσε» τον διορισμό του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, όχι επειδή του το ζήτησαν οι Έλληνες φίλοι του, αλλά επειδή θεωρεί άδικη και απαράδεκτη τη συμπεριφορά των Σκοπιανών στο ζήτημα της ονομασίας. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής όταν νιώθει πως κάτι παραβιάζει τις αρχές του αποδεικνύεται «ξεροκέφαλος». Οι θέσεις του, μάλιστα, για την Τουρκία προκαλούν πονοκεφάλους στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΙΣΤΟΣ στους φίλους του, ανθρώπινος και πάντα έτοιμος να ανοίξει την καρδιά του στους ομογενείς, ο δυναμικός Μενέντεζ, δεν φοβήθηκε ποτέ τις επιθέσεις των αντιπάλων του. Τον περασμένο Νοέμβριο οι Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να τον πλήξουν εκλογικά, διακίνησαν μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τόπο του «εγκλήματος» τη Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο γερουσιαστής, ο οποίος δεν είναι παντρεμένος, είχε ερωτικές σχέσεις με ανήλικα κορίτσια.

Ο ΜΕΝΕΝΤΕΖ κέρδισε τις εκλογές. Αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίησή του ήταν ότι οι κοπέλες παραδέχθηκαν ότι είχαν πληρωθεί από τους αντιπάλους του για να υποστηρίξουν ότι είχαν πάει μαζί του.

Απέναντι στην Αβάνα.

Παιδί Κουβανών μεταναστών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αβάνα μετά την κομουνιστική επανάσταση, ο Μενέντεζ είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της οικογένειας του Φιντέλ Κάστρο. Έχει μπλοκάρει άπειρες φορές τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αβάνα και, όπως μας έχει πει επανειλημμένα, δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα μέχρι να επιστρέψει η Δημοκρατία στην Κούβα. «Είναι η υπόσχεση που έδωσα στους γονείς μου», λέει στους Έλληνες φίλους του…

ΕΘΝΟΣ

 

Related posts:

Comments